Чи можна вакцинуватися від небезпечних хвороб під час грудного вигодовування: відповідає лікарка з Волині

28 Вересня 2022, 18:10
Акушерка-гінекологиня ОльгаТригуб 1532
Акушерка-гінекологиня ОльгаТригуб

Про грудне вигодовування є чимало міфів і страхів, у які жінки продовжують вірити. Це стосується і вакцинації під час лактації. Іноді жінки відкладають щеплення на потім, думаючи, що вакцина може нашкодити здоров’ю дитини або зменшити кількість грудного молока. Це все неправда! 

Про те, чи можна щеплюватися жінкам під час грудного вигодовування, запитуємо у акушерки-гінекологині Волинського обласного перинатального центру Ольги Тригуб. 

Вакцинуватися під час грудного вигодовування необхідно! 

Щеплення, яке робить жінка під час грудного вигодовування, захищатиме не лише її від страшних хвороб, але і її дитину. Бо, по-перше, вакцинована людина має менше шансів підхопити інфекцію, а відтак і заразити домашніх. По-друге, материнські антитіла захищатимуть дитину від хвороб, допоки вона не отримує свої перші щеплення. 

Жінки, які годують дітей грудним молоком, мають вакцинуватися  в першу чергу щеплюватися від тих хвороб, які загрожують життю маленьких дітей. до таких хвороб належать: грип, кашлюк.

Вакцинація під час вагітності і годування груддю: розвінчуємо міфи і страхи. Спецвипуск. Слухайте подкаст на платформі Район здорової людини.

«Невдовзі очікується підвищення захворюваності на грип. Тому вже зараз потрібно думати про захист від цієї небезпечної інфекції. Щеплюватися проти грипу треба кожного року, оскільки штами, які циркулюють, кожного року різні», – наголошує Ольга Тригуб. 

Окрім грипу, під час годування груддю жінкам необхідно вакцинуватися проти COVID-19 та інших інфекційних хвороб. В Україні Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики зазначає, що жінки, що вигодовують дітей грудним молоком, можуть бути вакциновані проти COVID-19 без застережень, якщо іншого не зазначено в інструкції до вакцини. 

Під час лактації щепитися можна вакциною Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech або AstraZeneca. Відповідно до чинної інструкції до вакцини CoronaVac від Sinovac Biotech, грудне вигодовування є протипоказанням для застосування цієї вакцини.

За рекомендацією ВООЗ, припиняти годувати дитину грудним молоком через щеплення не потрібно.

Жінці, яка годує груддю, можна навіть вводити кілька вакцин одночасно, наприклад, від грипу та ковіду. Єдиною умовою є введення вакцин у різні частини тіла. Наприклад, якщо одна вакцина вводиться в ліве плече, то інша – у праве. 

Але ви маєте розуміти, що щеплення матері - не гарантує повний захист дитині. Захистіть своїх - вакцинуйте дітей! Всі обов’язкові щеплення перераховані у Національному календарі щеплень. Не нехтуйте безпекою своєї малечі. 

Мами запитують

  1. Чи може зникнути молоко після щеплення? 

Багатьох мам хвилює: чи може внаслідок вакцинації у жінки пропасти молоко? 

Лікарка відповідає: ні, не може, це міф, вакцинація не впливає на кількість молока. 

«Кількість молока залежить від того, скільки його споживає дитина, - каже лікарка. - Чим більший попит, тим більше пропозиція». 

  1. Чи правда, що дитина у перші місяці життя захищена від інфекцій «імунітетом», отриманим від матері в утробі? 

«Є певні наукові дані, що під час грудного вигодовування антитіла матері передаються дитині. Наприклад, якщо мама під час вагітності вакцинувалася проти кашлюка, то малюк буде захищений материнськими антитілами у перші 2 місяці життя. Але ви маєте розуміти, що щеплення матері - не гарантує повний захист дитині. Ви маєте зробити всі обов’язкові щеплення, які перераховані у Національному календарі. Не нехтуйте безпекою своєї малечі.  Захистіть своїх - вакцинуйте дітей!», - відповідає лікар.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024