Здоров’я і комфорт мами та немовляти, або Як народжують у Любомльському ТМО

22 Травня 2022, 16:05
Пологове відділення Любомльського ТМО 4846
Пологове відділення Любомльського ТМО

Поява на світ нового життя – це завжди диво, неймовірна радість для батьків та усієї родини. Тому кожна жінка прагне, аби її малюк народився у комфортних та безпечних умовах, а увесь процес пологів супроводжували справжні фахівці. 

Через це до вибору і медзакладу, і лікаря-акушера переважна більшість сучасних жінок підходять з усією відповідальністю, пише газета «Новий погляд+».

Консультація та супровід справжніх фахівців протягом усієї вагітності, якісне обстеження вагітних та безпечні пологи в сучасному комфортному пологовому залі, фахове обстеження немовлят у перші години їхнього життя неонатологами  – такі основні постулати роботи медперсоналу акушерсько-гінекологічного відділення КНП «Любомльське ТМО» Любомльської міської ради. Колектив відділення – новаторський, не боїться навчатися та застосовувати новітні методики в акушерстві та гінекології.

Як зазначає завідувачка відділення Світлана Дубій, з початку року тут на світ з’явилося 107 немовлят, з них дві двійні, 56 дівчаток та 51 хлопчик. З них 69 породіль – сільських, 38 – міських, з інших районів у лікарні народило 29 жінок, 9 – з інших областей. Збільшився середній вік породіль, зокрема, тут народили 26 жінок, вік яких перевищує 34 роки. Наймолодшій породіллі було лише 15 років. Загалом у відділенні вперше народжувало 34 жінки. Практично 98% пологів у лікарні – партнерські.

Умови для породіль

У відділенні є три пологові зали (з них дві – індивідуальні та одна – сімейна), оснащені усім необхідним. Також відділення отримало сучасне акушерське ліжко для пологів (положення в якому можна регулювати), сучасний апарат КТГ, яким фіксують серцебиття, рухи плоду, тонус матки, сатурацію, тиск породіллі. Кваліфіковану допомогу породіллям у стаціонарі надають четверо акушер-гінекологів.

Серед тих, хто в перші години життя обстежує малюків – неонатологині Тетяна Овадюк, котра має багаторічний досвід роботи в лікарні, та Наталія Потапенко. Остання – лікарка-переселенка, працювала у Київському інституті педіатрії, акушерства та гінекології, Науково-практичному центрі Державного управління справами. За період своєї практики довелось виходжувати найменше немовля вагою 490 грамів, яке народилося на 25 тижні вагітності. А з початку березня Наталія Потапенко оглядає та обстежує немовлят, які народжуються у пологовому відділенні Любомльського ТМО.

Перші моменти життя…

«У перші хвилини життя немовля необхідно прикласти до мами, аби воно «наситилось» мікрофлорою батьків, а не медичного персоналу, – розповідає неонатологиня Наталія Потапенко. – Не менш важливий і емоційний контакт мами і дитини в ці години. Якщо ж пологи відбуваються за допомогою кесарського розтину, то його роблять із застосуванням спинальної анестезії, під час якої мама знаходиться при свідомості, проте не відчуває лише нижню частину тіла. Тож при появі малюка вона з перших хвилин може його побачити і почути, прикласти до грудей».

Вагома увага – харчуванню немовлят. Якщо малюки недоношені та з певних причин потребують штучного вигодовування – розраховують калорійність сумішей (білки, жири та вуглеводи, які вони містять). Проте найкраще для дитини – материнське молоко, тому лікарі роблять усе необхідне, аби пацієнтки пологового відділення обирали саме грудне вигодовування.

Обстеження немовлят – безкоштовні

Тепер у пологовому відділенні за допомогою спеціального приладу – аудіометра – перевіряють слух кожному немовляті, що є «золотим стандартом» для клінік усього цивілізованого світу. Роблять це на третій день після народження. Якщо є потреба – направляють на додаткове обстеження до вузькопрофільних спеціалістів.

Безоплатним сьогодні є і обстеження усіх немовлят (неонатальний скринінг) на виявлення чотирьох соматичних захворювань: фенілкетонурію, вроджений гіпотиреоз, муковісцидоз, адреногенітальний синдром. Для цього на третій день після народження в немовлят з п’яточки беруть кров та відправляють у спеціалізовані лабораторії, результати обстежень батьки отримують через два тижні. Якщо результати сумнівні – роблять додаткові обстеження для підтвердження чи спростування діагнозу. Такі обстеження роблять для того, аби на ранній стадії виявити спадкові захворювання та вчасно скоригувати лікування.

У випадку, коли у немовлят підвищений рівень білірубіну (симптоми – пожовтіння шкіри), який впливає на кору головного мозку, немовлят поміщають під лампу з ультрафіолетовим (сонячним) випромінюванням, що є безпечно для малюка.

Також Наталія Потапенко наголосила на важливості щеплення у пологовому відділенні немовлят вакциною БЦЖ, особливо у теперішній воєнний час, коли ризики виникнення та зараження інфекційними хворобами, в тому числі й туберкульозом, збільшились. Решту рутинних щеплень можна зробити за індивідуальним графіком у педіатра.

На кесарський розтин – без боязні та ризиків

З початку року в акушерсько-гінекологічному відділенні провели 22 кесарських розтини, що становить 20% від усіх пологів. Світлана Дубій зазначає, що кількість кесарських розтинів у порівнянні з попереднім періодом зменшилась.

Якщо раніше їх проводили під загальним наркозом, після якого жінці доводилось довше відновлювати своє здоров’я, то тепер із появою сучасних методик та новітнього обладнання жінка може бачити появу на світ своєї дитини, а сама операція завдяки застосуванню електроножа з коагулятором є малотравматичною для породіллі, зменшує крововтрату та ризик виникнення ускладнень.

Лікарі-акушери зазначають, що пологи – повністю безкоштовні. А терміни перебування породіль з немовлятами у лікарні скоротили до мінімуму – на третій-четвертий день їх виписують додому. Також пологове відділення забезпечено бебі-боксами, які вручають жінкам, якщо ті не бажають отримати його грошову компенсацію.

Для недоношених діток – кваліфікована допомога

Коли дитина з’являється на світ недоношеною та має малу вагу, її ретельно обстежують неонатологи. Так, з початку року в Любомльській лікарні прийняли четверо передчасних пологів. Якщо ж дитина потребує респіраторної неінвазивної підтримки дихання, це роблять за допомогою апарату СІПАП, в якому вона може перебувати до покращення стану. Найменше дитя, яке народилося у пологовому відділенні з початку року, важило 2210 грамів, а його сестричка з двійні – на декілька грамів більше. Дівчатка з’явилися на світ на 35 тижні вагітності. Обох ретельно обстежили, перевірили слух. Батьків повідомили про можливі ризики, які можуть виникнути у недоношених діток, та надали необхідні рекомендації.

Діток, які народились недоношеними (до 32 тижня вагітності  та з вагою до 1 кілограма), відправляють в обласний перинатальний центр, оскільки вони потребують особливого догляду та консультацій профільних спеціалістів. Для транспортування таких немовлят налагоджена уся робота.

Загалом для виходжування немовлят з низькою вагою є уся необхідна апаратура, зокрема, УЗД-апарат, інфузомати для інфузійної терапії новонароджених, апарат для скринінгу слуху, кювез, столики з обігрівом, апарат СІПАП для дихальної підтримки.

Що кажуть мами

Аліна Костецька, жителька села Мельники Шацької громади, каже, що умови перебування в пологовому відділенні – дуже хороші, персонал – чуйний та кваліфікований. Зараз жінка зі своєю донькою перебуває в індивідуальній палаті, де є всі умови, персонал суворо дотримується санітарних вимог. А лікарі та медперсонал вчать, як доглядати за дитиною, дають дуже багато корисних порад.

Юлія Іщенко родом із села Вишнів, що на Любомльщині, проте вже певний період живе з чоловіком у Києві. У зв’язку із війною довелось переїхати тимчасово сюди, на Любомльщину, де й народила тут свою другу доньку.

Юлія Іщенко
Юлія Іщенко

«Першу доньку народжувала у Луцьку, де працювала до декретної відпустки. І якщо порівняти умови Луцької та Любомльської лікарень, то не сказала б, що остання в чомусь поступається. Тут є комфортні палати з санвузлами, кваліфікований і чуйний персонал», – розповідає жінка.

Жінка сподівалась, що пологи будуть партнерськими, але перейми розпочались на два тижні раніше, тож чоловік, котрий поїхав на роботу, не зміг бути на них присутнім. Немовля обстежили два неонатологи, перевірили слух, тож дитинка – абсолютно здорова. Юлія дуже вдячна медперсоналу відділення за чуйність та професіоналізм.

Оксана Биліцька із села Коцюри Любомльської громади, наважилась народити свою другу дитину у 39 років, а різниця у віці між першою та другою дитиною становить 15 років! Друга вагітність жінки буда довгоочікуваною та бажаною, тож тепер із появою на світ доньки Мирослави щастя подружжя не має меж! За цю можливість відчути радість материнства Оксана дякує лікарці-гінекологині Тетяні Франчук, котра з перших днів вела її вагітність та коригувала терапію.

«Дуже сподобалось те, що перебуваючи на операційному столі, я вже відчувала на грудях свою донечку. Емоції від цього неможливо описати», – каже жінка.

А для усіх, кого виписують із пологового відділення, на згадку пропонують сфотографуватися біля яскравої арт-фотозони, щоб день появи нового життя запам’ятався кожній родині!

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024