Вакцинація дітей від поліомієліту: що треба знати батькам

12 Лютого 2022, 11:45
Сімейна лікарка Галина Соломянюк 1921
Сімейна лікарка Галина Соломянюк

В Україні 1 лютого стартував перший етап кампанії з вакцинації від поліомієліту. Триватиме вона три тижні. Як повідомляють у Центрі громадського здоров’я, за перший тиждень кампанії щеплення проти поліомієліту в Україні станом на 5 лютого 2022 року захист отримали 9 273 дитини віком від 6 міс до 6 років (1 та 2 дози ІПВ). З них 4 199 отримали 1 дозу (5%) та 5 074 отримали другу дозу (9%). Всього на першому етапі заплановано щепити 140 тис. дітей. 

 

Запровадили цю кампанію зі щеплення у зв’язку із тим, що за останні пів року в Україні виявили два випадки інфікування поліомієлітом: один з них зафіксували у жовтні 2021 року у Рівненській області у селі Велика Омеляна (інфікувалась дворічна дівчинка), другий випадок – у січні цього року Закарпатській області (поліомієліт підтвердили у 2-річного хлопчика). В обох випадках діти були невакциновані через відмову батьків.

Що ж таке поліомієліт, чим він небезпечний для дітей та для дорослих, коли, кому і як треба щеплюватися – розповідає журналістам Район.Медицина сімейна лікарка КНП «Любомльського ТМО Любомльської міської ради Галина Соломянюк.

– Найперше, розкажіть, що таке поліомієліт та чим він небезпечний?

– Поліомієліт – це захворювання, яке спричиняє поліовірус. Він поширюється від людини до людини найчастіше через слину, якими забруднено руки, їжу і воду, фекалії. Небезпека його в тому, що в одному з 200 випадків він призводить до невиліковного паралічу (інвалідність залишається на все життя, оскільки відбувається деформація хребта і кінцівок) або ж навіть смерті. І хоча в більшості випадків поліомієліт може протікати безсимптомно, проте людина є носієм вірусу та може заражати ним інших людей. Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина, але особливо вразливі до нього діти до 6 років. А ліків, як відомо, від цієї хвороби не існує.

– Чи є поліовірус небезпечним для дорослих?

– Так, якщо вони – невакциновані. До того ж вірогідність важких наслідків у дорослих та людей з груп ризику (ВІЛ, захворювання центральної нервової системи) значно вища. Окрім уже згадуваних наслідків інфікування поліомієлітом, бувають інші небезпечні ускладнення – пневмонія, міокардит, важкі шлунково-кишкові розлади з кровотечею, проривом, виразками, кишкова непрохідність та менінгіт. На жаль, люди вже забули, до яких важких наслідків може призвести хвороба. Тому єдиним відомим та ефективним методом запобігання інфекції є вакцинація.

– Нагадайте, коли варто вакцинувати дитину від поліомієліту?

– Вакцинувати від поліомієліту потрібно з народження відповідно до календаря вакцинації. Щеплення обов'язково потрібно проводити комплексно, не пропускаючи жодного для збільшення стійкості організму до хвороби. Так, першу дозу дитина має отримати на 2 місяці життя, 2 дозу – в 4 місяці, 3 дозу - 6 місяців, 4 доза - 18 місяців, 5 дозу - 6 років, 6 дозу - 14 років. Вакцинація є повністю безкоштовною.

– Якою вакциною сьогодні щеплюють дітей та чи безпечна вона?

– У світі є два типи вакцини від поліомієліту: ІПВ (інактивована полівкцина) та ОПВ (оральна жива полівакцина). На першому етапі, який вже стартував, щеплюють інактивованою вакциною (ін’єкціями). Держава закупила вакцину виробництва «Імовак Поліо» (виробництва Санофі Пастер, Франція), яка безпечна, ефективна, прекваліфікована ВООЗ і захищає від всіх типів поліовірусу. Вакцина, яка потрібна для цього етапу, вже розподілена по регіонах. Батьки можуть безоплатно щепити нею дитину в державних закладах охорони здоров’я.

– Чому, на Вашу думку, сьогодні батьки не поспішають щеплювати дітей від поліомієліту?

– Мабуть, тому, що в Україні стали фіксувати одиничні випадки захворювання на поліомієліт, а кожна мама впевнена, що її дитину омине ця недуга. Причиною є і міфи, які поширюються про вакцинацію. Зокрема, про її шкоду та побічні ефекти від щеплення, а також те, що ІПВ (інактивована поліовакцина) може викликати поліомієліт. Насправді ця вакцина містить мертвий вірус, і він не здатний спровокувати хворобу у вакцинованого.

Хибним є і те, що «живий» вірус в оральній живій полівакцині буде розмножуватись та може стати причиною інфікування дитини. Оральна «жива» полівакцина містить ослаблений вірус, а ризик того, що він почне розмножуватись і людина захворіє мізерний. 

Окрім того, сьогодні побільшало відмов від вакцинації через релігійні мотиви. Але в такому разі батькам варто задуматися, на яку небезпеку вони наражають своїх дітей.

– Чи є протипокази до щеплення від поліомієліту?

– Насправі існує лише кілька протипоказань для імунізації оральною вакциною: це гіперчутливість або алергічна реакція на будь-яку попередню дозу вакцини або компоненти вакцини; дефіцити імунної системи вродженого походження або ж спричинені деякими медичними препаратами та деякими складними захворюваннями, такими як лейкемія, лімфома чи пухлинами на пізніх стадіях. Тимчасовим показанням до відтермінування (не протипоказом) вакцинації є гостре захворювання або загострення хронічного захворювання, тобто цьому випадку вакцинацію потрібно відкласти на кілька днів, допоки дитина не видужає. Також не можна робити вакцинацію дитині у період застуди, що супроводжується температурою вище 38,5 градусів. Тут також вакцинацію варто робити, коли дитина буде здоровою.

– Що робити, якщо дитині не зробили щеплення вчасно? 

– В такому випадку не потрібно розпочинати серію вакцинації спочатку, якщо була пропущена якась із доз. Дози, яких не вистачає, необхідно ввести за графіком з дотриманням мінімальних інтервалів.

 Читайте також: Вакцинований – живий: ковід-щеплення рятує від смерті та реанімації

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024