Вакцинований – живий: ковід-щеплення рятує від смерті та реанімації

25 Січня 2022, 18:14
Вакцинований – живий: ковід-щеплення рятує від смерті та реанімації 7909
Вакцинований – живий: ковід-щеплення рятує від смерті та реанімації

На сьогодні, коли хвиля коронавірусу знову набирає обертів не тільки у світі, а й Україні, питання вакцинації населення постає особливо гостро.

За даними статистичного ресурсу Worldometers, станом на 20 січня за кількістю нових випадків COVID-19 Україна посіла 29 місце у світі та 15 – серед країн Європи. Також Україна на 18 місці серед країн світу за кількістю нових летальних випадків від COVID-19 і на 8 – серед європейських країн.

Причина такої складної ситуації у низькому рівні вакцинації населення. Коли ж, за даними дашборду Our Worldin Data, у країнах Європи вакциновано від 68 до 89% населення, то в Україні показника 70% вакцинації населення у МОЗ планують досягти … до середини 2022 року. Наразі ж в Україні вакцинувалося 34,4% населення (а це – понад 15,1 мільйона людей).

Лідерами серед областей є Київ та Київська область (58,99% та 47,82% вакцинованих відповідно), Полтавська (47,28%), Дніпропетровська області (44,64%).

Закарпатська, Чернівецька та Волинська області – поки що серед аутсайдерів за темпами вакцинації (від 27,69% до 32,65%).

Проте коли працездатне населення на Волині ще більш-менш вакцинується більш охоче, то рівень охоплення щепленням людей віком 60+ та дітей від 12 років залишає бажати кращого. Загалом станом на 21 січня на Волині щеплено 414 дітей віком 12-15 років, з них другою дозою – 361 підліток. Однією дозою вакциновано 1854 особи віком 16-18 років.

Вакцинація в Любомльському ТМО
Вакцинація в Любомльському ТМО

В опитуванні, яке довелось провести у соцмережах, лише двоє з 20 батьків погодилися вакцинувати своїх дітей від ковіду, розуміючи, що і в дітей є ризики розвитку ускладнень, перебіг хвороби є далеко не безсимптомний, та саме вони можуть джерелом інфекції для домашніх, зокрема, бабусь та дідусів, котрі мають хронічні хвороби.

Решта ж батьків – категорично проти вакцинації дітей, мотивуючи тим, що в них – і так міцна імунна система (то «навіщо ж втручатися в її роботу»), та вони легше переносять хворобу.

Стосовно вакцинації категорії віком 60+, то тут ситуація виглядає дещо більш оптимістично. Осіб старше 80 років вакциновано 4405, віком 70-79 років  – 18130, 60-69 років – 48601.

Медики щоразу наголошують на необхідності вакцинації саме людей старшого покоління, адже більшість з них мають знижений імунітет, хронічні хвороби (гіпертонію, цукровий діабет, хвороби нирок), тож і ризик розвитку ускладнень – а відтак – і рівень смертності – значно вищий. Так, за даними Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб, станом на 22 січня з початку пандемії від ускладнень, спричинених COVID-19, померла 2231 людина.

Лікар-пульмонолог з Луцька Олег Яковенко у дискусії  «COVID-19: виклики у новій реальності» розповів, що якщо раніше за рік з понад 1500 пацієнтів інфекційно-пульмонологічного відділення помирало 7-9, то тепер – 150-160. Середній вік померлих від ускладнень, спричинених ковід-інфекцією, становить 65-70 років. Проте в осінню хвилю пандемії, коли на Волині домінував штам «Дельта», смертність хворих «помолодшала».

Пульмонолог Олег Яковенко
Пульмонолог Олег Яковенко

«На жаль, помирали 30-, 40-, 50-річні люди. Такого раніше не було. Вражає ковід і вагітних жінок, деякі з них мали дуже важкий перебіг. І попри сумну статистику, більшість людей ставиться скептично та з недовірою до хвороби», – зазначив лікар.

Ймовірно, саме таке легковажне ставлення до хвороби виникло тому, що 80% тих, хто інфікувався ковідом, переносять його у легкій формі, решта ж 20% – у важкій та критичній формі. І цих 20% лікарі постійно бачать у стаціонарах та реанімаціях. І з них 90% пацієнтів стаціонарів та реанімацій – узагалі не мають жодного щеплення. Решта 10% – це пацієнти, котрі зробили перше щеплення нещодавно – тиждень – місяць тому. Тобто вакцина в цьому разі не встигла спрацювати. Є пацієнти і з фіктивними сертифікатами вакцинації. Але в статистику вони ж пішли як вакциновані, зазначає Олег Яковенко.

«Всі хто вакцинований – живий», – каже лікар.

Вплинути на ситуацію, за словами лікаря, може лише вакцинація та жорстке дотримання карантину.

Потужна антивакцинаторська кампанія спричиняє реальні смерті. І що найбільш прикро, за це ніхто не несе ніякої ні моральної, ні юридичної відповідальності. Люди старшого віку нажахані так званими «побічними» ефектами, і переконані, що наявність хронічних хвороб (гіпертонії, серцево-судинних хвороб, цукрового діабету) і є протипоказом до вакцинації. Хоча МОЗ переконує у зворотному: хронічні хвороби і є першим показом до щеплення від ковіду.

Підтверджує слова лікаря-пульмонолога медична директорка КНП «Любомльське ТМО» Любомльської міської ради, лікарка-анестезіологиня Наталія Ліщук. Любомльське ТМО – заклад, який на початку пандемії один з перших зіткнувся з ковідом, адже знаходиться лишень за 15 кілометрів від кордону з Польщею та одного з найбільших пунктів пропуску «Ягодин».  Там же від початку запровадження карантину постійно чергувала бригада медиків ТМО. Бо ж, як памятаємо, на той час заробітчани стали масово повертатися додому через ймовірність закриття кордонів.  

Медична директорка Любомльського ТМО Наталія Ліщук
Медична директорка Любомльського ТМО Наталія Ліщук

У минулому році в Любомльському ТМО, аби забезпечити своєчасне та якісне лікування пацієнтів, довелось переобладнати деякі відділення під інфекційні палати, відкрити додатково ще одне відділення інтенсивної терапії, щоб мати можливість розподілу важких COVID-хворих та важких пацієнтів з іншими патологіями, а також  підвести кисень під високим тиском до лікарняних ліжок.

За 2021 рік в стаціонарних відділеннях лікарні пролікували 1050 пацієнтів із пневмоніями, з них 760 - підтвердженими ПЛР-тестами. З початку пандемії в лікарні померло 64 пацієнти: 10 – у 2020 році та 54 – у 2021-му.

«За цей час через нашу реанімацію пройшло майже 200 пацієнтів, з них третя частина – померла. Вік ковід-реанімаційних хворих – 70 років. Із них – жодного(!) вакцинованого», – розповідає Наталія Ліщук.

У стаціонарне відділення Любомльського ТМО за минулий рік з ковід-інфекцією потрапило лише 16 вакцинованих, і, за словами лікарки, перебіг їхньої хвороби протікав у легкій формі: пацієнти уже через декілька днів виписувались додому.

І це – реальний показник того, що вакцина – рятує життя.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024