У Дубенському пологовому будинку померла вагітна з коронавірусом: що відомо

19 Листопада 2021, 17:51
Олена Боровець 4819
Олена Боровець

У ніч на 17 листопада у пологовому будинку міста Дубно від ускладнень коронавірусу померла 20-річна Олена Боровець із села Великі Межирічі Рівненського району.

В пацієнтки було супутнє захворювання, вона страждала на бронхіальну астму.  Жінка перебувала на сьомому місяці вагітності (31 тиждень). Дитину не врятували.

Як розповіла журналістам видання Район.Рівне рідна тітка та хрещена покійної Олени Зоряна Бояр, на початку листопада молода жінка захворіла, з'явився нежить та кашель, температура. З цими симптомами вагітна звернулася до сімейної лікарки.

Жінка одразу зауважує, що племінниця бронхіальною астмою раніше не страждала. Недуга проявилася під час вагітності на фоні гормональних змін.

«Оленка розповідала мені, що лікарка її не послухала, направлення на ковід-тест не дала. Приписала антибіотик, сказала: «Проп'єш сім днів, а там буде видно». Після тижня лікування племінниці краще не стало, тоді, 5 листопада, «сімейна» й скерувала її здати тест. Результат прийшов того ж дня – позитивний. 8 числа власним транспортом дідусь завіз Оленку до лікарні в Дубно», – розповідає Зоряна Бояр.

Після обстежень у лікарні Олені Боровець поставили діагноз двостороння пневмонія. У пацієнтки трималася висока температура, яку вдавалося збити лише до 37,5 градуса. 11 листопада вагітна жінка вже перебувала з кисневою маскою.

«16 листопада мені подзвонили, сказали купити гормон. Я привезла, але було вже пізно, тож в той день не вкололи. 17 числа Оленки не стало…», – продовжує хрещена покійної.

Зі слів жінки, Олена не могла дихати, їй не вистачало кисню.

«Їх в палаті було двоє, і якщо сусідка брала кисневу маску – Оленці не було чим дихати. Вона казала мені по телефону, що не може спати, бо задихається. Коли рухалася, сатурація падала до 50-60, в спокої трималася на рівні 80-90. Вона в лікарні нічого й не їла, всю їжу, яку привозили у лікарню, після забрали додому», – зітхає жінка.

16 листопада Олена писала хрещеній, що в неї сильно болить горло, слабкість, важко поворушити головою, болить в грудях. До вагітної викликали хірурга, зробили рентген горла і грудей. Після того Зоряна з племінницею не спілкувалася. Вночі жінці подзвонили, що її родичка померла.

«Лікарка мені сказала, що в Оленки зруйнувалися легені, повітря потрапило в горло під шкіру. Щоб врятувати, хірург пробив їй бік, але не допомогло… Я питала, чи можна було хоча б врятувати дитину? Відповіли, що можна, проте вони надають пріоритет жінці. Кажу, а коли зрозуміли, що жінку врятувати не вдається, невже не можна було рятувати дитину? На це мав бути дозвіл рідних, проте його не попросили… Дитина задихнулася в утробі мертвої матері», – розповідає Зоряна Бояр.

Головний лікар Дубенського пологового будинку Ростислав Андрощук каже, що стан Олени Боровець був стабільно важким, в один момент самопочуття хворої раптово погіршилися. Доки медики намагалися реанімувати матір, плід завмер і його не було як рятувати.  

Начебто, покійна жінка хворіла на штам коронавірусу «Дельта». Як повідомили рідні Олени, вона не була вакцинованою.

Медик запевняє, що підшефний йому заклад достатньо забезпечений киснем – потоковим та кисневими концентраторами, а пацієнти отримують належне лікування. 

Разом із тим у Департаменті цивільного захисту та охорони здоров'я населення розпочали службове розслідування, яке й повинен з'ясувати, чи всіх заходів вжили у лікувальній установі, аби відвернути летальний кінець

«По всіх випадках материнської смертності ми проводимо службове розслідування – де б це не сталося і від якої б хвороби жінка не померла. В Дубні заклад контрактований із Національною службою здоров'я України, тому він відповідає усім необхідним нормам надання допомоги пацієнтам з COVID-19. При поступленні цієї вагітної у заклад, персоналу надавалися необхідні консультації. Я особисто організовував медичних працівників третинної ланки, хірургів та анестезіологів, робили виїзд по екстреній медичній допомозі. Стан пацієнтки був важкий, запущений коронавірус», – каже директор департаменту Олег Вівсянник.

Зазначимо, що це вже друга смерть в Дубенському пологовому будинку. Двома тижнями раніше померла 23-річна вагітна, яка також була з Рівненського району. В першому випадку дитину вдалося врятувати.

«У першому випадку вагітність була доношеною. Зазвичай до нас потрапляють невакциновані жінки, вакциновані – рідко», – каже керівник пологового будинку Ростислав Андрощук.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024