«Послуги медичних юристів – дуже затребувані», – співвласниця компанії «Medсraft» Тетяна Тарасюк

22 Листопада 2021, 17:06
Тетяна Тарасюк Реклама 8908
Тетяна Тарасюк

Тетяна Тарасюк – досить знана медична юристка не лише в Луцьку, а й далеко за його межами. Протягом десяти років вона здійснює юридичну діяльність у галузі охорони здоров’я. Кілька років тому, разом із колегою Андрієм Солтисюком, заснувала юридичну компанію «Medсraft», послугами якої наразі користуються медичні заклади та лікарі Києва, Львова, Рівного, Полтави, Чернівців, Краматорська, Слов’янська. 

Жінка є учасницею та спікеркою численних медичних форумів та медико-юридичних семінарів, авторкою статей у спеціалізованих журналах. Фахівчиня неабияк пишається тим, що їхня юридична компанія допомагає своїм клієнтам розвиватися та зростати. Зізнається, що команда поставила собі досить високу планку і для досягнення цієї мети доводиться багато працювати.

У чому полягає особливість роботи медичного юриста та які питання найчастіше доводиться вирішувати, журналісти видання Район.Медицина розпитали безпосередньо у самої Тетяни Тарасюк.

– Пані Тетяно, розкажіть, з чого почався ваш шлях у медичному праві? Чому обрали роботу саме в цьому напрямку?

– З дитинства я мріяла стати лікарем, однак доля змінила мої плани, та все ж таки нині я дотично пов’язала життя з медициною. Юридичну практику розпочала у 2011 році, коли прийшла на роботу в комунальний заклад охорони здоров'я. Сфера діяльності припала до душі, тому я почала співпрацювати з іншими лікарнями. 

Кожен напрям медицини має свої юридичні особливості. Я вивчала законодавство, що стосується психіатрії, фтизіатрії, акушерства і гінекології, екстреної медицини, медико-соціальної експертизи, навіть патанатомії. 

Займалася питаннями ліцензування та акредитації закладів охорони здоров'я, розробкою локальних документів, юридичним супроводом господарської діяльності, здійснювала представництво в судах. 

Згодом працювала юристом в управлінні охорони здоров'я Луцької міської ради. 

У 2012 році, на семінарі в Києві я дізналася, що є юристи, які присвятили всю свою професійну діяльність охороні здоров’я і зрозуміла, що в нашій області такої практики не вистачає, тому вирішила розвивати цей напрямок. 

Тому у 2019 році ми з колегою й створили юридичну компанію «Medсraft». Чимало закладів охорони здоров'я та лікарів користуються нашими послугами. 

Взагалі, юристи, які працюють в галузі медицини, поділяються на дві категорії: ті, які представляють пацієнтів та ті, хто представляє заклади охорони здоров'я. Я працюю з медичними закладами та лікарями, представляю і захищаю їх інтереси.

– Наскільки зараз актуальна медична юриспруденція?

– Юрист з медичного права – перспективний напрям, яким цікавляться чимало моїх колег. Це пов'язано з активним розвитком медицини, новітніми досягненнями медичної науки та, звичайно, сучасною реформою галузі. 

Нормативна база є нечіткою, часто зустрічаються законодавчі колізії, відсутній єдиний нормативно-правовий акт, який би урегульовував сферу охорони здоров’я. Тому людині, яка має медичну освіту, досить складно розібратися з юридичними питаннями.  

Останнім часом значно виріс рівень поінформованості та правової грамотності пацієнтів, що викликало потребу лікарів у правовій допомозі. 

Нерідко виникають конфлікти у взаємовідносинах «медичний заклад – пацієнт» або «лікар – пацієнт». Є й така категорія пацієнтів, яким просто подобається йти на конфлікти з лікарями. У таких випадках закладу краще залучити юриста. Це дасть можливість вирішити спір ще до суду або ефективно захистити свої інтереси під час розгляду справи судом.  

Найчастіше спори між пацієнтами та лікарями пов’язані з незадоволенням якістю медичної допомоги. 

– Послугами юриста більше користуються «державники» чи приватні заклади?

– Нашими клієнтами є і приватні заклади охорони здоров'я, і комунальні, а також лікарі-ФОПи. Звертаються ті, які тільки розпочинають медичну практику, а також ті, хто уже провадять діяльність. 

Ми надаємо послуги комплексно: допомагаємо під час підготовки приміщень та оснащення кабінетів закладу відповідно до встановлених норм, реєстрації юридичної особи, вибору організаційно-правової форми та системи оподаткування, отримання ліцензій, підбору медичного персоналу, укладання необхідних договорів, розробки внутрішніх документів. 

Надалі ми здійснюємо юридичний супровід поточних справ закладу. До нас звертаються багатопрофільні заклади, а також ті, що спеціалізуються на певному виді діяльності, наприклад сімейній медицині, стоматології чи офтальмології, пластичній хірургії та інші. Одним з напрямків нашої діяльності є супровід клінічних досліджень.

– Як змінилася медична юриспруденція зі стартом реформи охорони здоров’я?

– Із початком реформи виникла гостра потреба в юристах, які спеціалізуються в галузі охорони здоров’я. Перше, що почало відбуватися – це реорганізація комунальних медичних закладів з бюджетних установ у комунальні некомерційні підприємства. Наразі вони стали повноцінними суб'єктами господарювання і без юриста тут не обійтися. 

Наступним кроком було укладання договорів з Національною службою здоров'я України. Для медичних закладів – учасників державної програми медичних гарантій – встановлюються обов’язкові умови: щодо наявності ліцензії, доступності будівель та приміщень для маломобільних груп населення, вимоги щодо обладнання, кількості та спеціалізації медпрацівників. 

У разі невиконання цих та інших умов, НСЗУ може розірвати договір. Своєю чергою, і медичні заклади можуть мати претензії до неналежного виконання умов таких договорів. Тут вже залучаються юристи, які ведуть претензійно-позовну роботу, і такий досвід юридична компанія «Мedcraft» вже має.

– Чи доводилося працювати з власниками тих чи інших комунальних медичних закладів – селищними, міськими, обласними радами?

– Звичайно, засновники закладів охорони здоров’я, а саме органи місцевого самоврядування, також є нашими клієнтами. Ми консультуємо їх з різних питань, які стосуються сфери охорони здоров’я. 

Медична реформа відбувається одночасно з реформою децентралізації, а це також  впливає на зміни в організації медичного обслуговування населення.  

– Вашими клієнтами є лікарі та медзаклади Луцька чи географія ширша?

– Ми розширили свою географію та вийшли за межі Луцька. Маємо клієнтів із Києва, Краматорська, Слов’янська, Полтавської, Запорізької та Рівненської областей, також плідно співпрацюємо із закладами Львова.

– У чому полягає ваша робота безпосередньо із закладами охорони здоров'я?

– Ми консультуємо керівників закладів з правових питань, допомагаємо оформити документи для отримання ліцензій та проходження акредитації, розробляємо проєкти договорів, у тому числі з пацієнтами, готуємо відповіді на запити та звернення громадян. Надаємо консультації кадровій, бухгалтерській та іншим службам. 

Під час здійснення юридичного супроводу суб’єктів господарської діяльності не обходиться і без взаємодії з державними органами, у тому числі контролюючими. 

Також допомагаємо лікарям розібратися з правовими питаннями, що виникають під час здійснення ними професійної діяльності, наприклад, під час використання клінічних протоколів та стандартів надання медичної допомоги, експертизи непрацездатності, оформлення медичних документів. 

Лікарі звертаються із приводу застосування нормативно-правових актів у сфері безперервного професійного розвитку, підвищення кваліфікації, трудових відносин із закладом.

За необхідності здійснюємо захист медичних працівників у суді, беремо участь у так званих «медичних справах».   

Ще один напрямок діяльності – проведення правових навчань для лікарів, адже обізнаний – означає «озброєний». Також, я переконана в тому, що медичний юрист повинен працювати на профілактику правопорушень серед медичних працівників. 

Цікавим в діяльності закладів є питання захисту інформації про пацієнта та вжиття заходів щодо нерозголошення лікарської таємниці. Ми розповідаємо про законні підстави та порядок передачі інформації про пацієнта, а також про заборону незаконного поширення інформації.

Наприклад, навчаємо лікарів, як розмовляти з представниками правоохоронних органів або журналістами, щоб не розголосити лікарську таємницю, яку інформацію вони можуть надавати в соцмережах, а яку публікувати не можна.

– В яких напрямках ще спеціалізується Ваша компанія? 

Наші юристи та адвокати практикують у галузях цивільного, сімейного, господарського, трудового, кримінального, адміністративного права.  

Ще один напрямок, який ми розвиваємо – це супровід публічних закупівель. До цієї сфери належать складання тендерної документації, консультації під час проведення процедур, оскарження рішень уповноважених органів та представництво в судах.

Юридична компанія «Medсraft» знаходиться за адресою: м. Луцьк, проспект Відродження, 13, корпус А5, офіс 202. Контактні телефони: +380 68 590 24 29: +380 99 063 56 53. Також компанія має власну сторінку у фейсбуці. 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024