Коронавірус – загроза, щеплення – порятунок: як триває вакцинація жителів Любомльщини та Шаччини

01 Серпня 2021, 19:00
Вакцнація у Любомлі 4566
Вакцнація у Любомлі

З кінця лютого в Україні стартувала кампанія з вакцинації проти коронавірусної інфекції. Проте більшість українців неохоче сприймає заклики до щеплень та не розуміє тих загроз і наслідків, які може мати для людини інфікування COVID-19. 

Тим паче, що наразі світом шириться ще більш небезпечний та агресивний штам коронавірусу – «Дельта», госпіталізація після ураження яким є в півтора раза вищою. Перші випадки вже зафіксовані у Львівській, Закарпатській та Київській областях. А минулого тижня в одній з київських лікарень була зареєстрована і перша смерть від «Дельти», пише газета «Новий погляд+».

Єдиний ефективний спосіб захистити себе від коронавірусної хвороби – вакцинація, кажуть у Міністерстві охорони здоров’я України. Так, лише за добу 27 липня 143 328 людей щеплено від COVID-19. Одну дозу отримали 86 952 громадян, повністю імунізовані — 56 376. Від початку вакцинальної кампанії щеплено 3 264 715 осіб, з них отримали одну дозу – 3 264 713, повністю імунізовані – 1 817 211. Загалом проведено 5 081 924 щеплення.

Триває вакцинальна кампанія і на Волині, де станом на 27 липня проведено 95 490 щеплень проти COVID-19.

«На 26 липня на Любомльщині вже зробили 1630 щеплень, що дуже мало, зважаючи на кількість населення, –розповідає Уляна Харченко, головна медична сестра КНП «Центр первинної медичної допомоги» Любомльської міської ради. – Вакциною AstraZeneca (CoviShield)  щеплення отримали 720 осіб,  COMIRNATI (Pfizer) – 762, CoronaVac – 148. Серед вакцинованих чоловіків – 818, жінок – 812, працівників силових структур (ДСНС, поліція, військові) – 134, людей віком понад 80 років – 68, 70-79 років – 150, 65-69 років – 149, 60-64 роки – 78. Дуже активно вакцинуються люди з групи ризику – старшого віку, пенсіонери. Зверталися і підприємці, які хочуть вакцинувати своїх працівників».

За словами Уляни Харченко, з працівників освіти вакцину отримала 181 особа, що дуже мало, зважаючи на те, що через місяць – початок нового навчального року та вакцинація педагогів сьогодні є у пріоритеті Міністерства охорони здоров’я та Міністерства освіти. Там припускають, що вакцинація може (!) стати обов’язковою для допуску до роботи педагогів. Поки ж офіційного розпорядження про те, що невакцинованих вчителів не будуть допускати до навчального процесу, у любомльських медиків немає.

Алгоритм запису педагогів до вакцинації такий же, як і у звичайних громадян: через звернення до сімейного лікаря та запис. Звісно, можна скористатися електронним порталом «ДІЯ».

Серед вакцинованих на Любомльщині – багато медиків, більшість з яких отримали першу дозу, багато хто – другу. З 2 серпня любомльчани можуть отримати щеплення від коронавірусу у Центрі вакцинації населення, який буде розташований у колишній міській раді. Там облаштовують спеціальний кабінет відповідно до норм та вимог. Працюватиме він з 9.00 до 15.00 год. щоденно. 

У Шацькій громаді діють три пункти вакцинації – в амбулаторіях ЗПСМ сіл Пульмо та Піща, в Шацьку – на базі КНП «Шацька лікарня Шацької селищної ради». Жителі населених пунктів, які хочуть вакцинуватися, повинні звернутися до свого сімейного лікаря та записатися на вакцинацію. Коли вона буде проводитись – має повідомити сімейний лікар. Також на щеплення можна записатися і в реєстратурі Шацької лікарні, або ж за номерами телефонів: 097-072-18-49, 066-658-20-37.

За словами Катерини Жданової-Кузько, медичної директорки ЦПМСД, загалом в Шацькій громаді вже вакцинувалися 830 людей вакцинами CoviShield, AstraZeneca, CoronaVac, COMIRNATI (Pfizer). З них 404 - чоловіків та 426 жінок. Людей пенсійного віку – 60 і більше років) – вакцинувалось 286 людей, від 65 і більше років – 183 людини. На даний час видано 48 свідоцтв про вакцинацію.

Як відзначила лікарка, дуже мало вакцинуються учителі. Всього за весь період щеплення отримали 18 педагогів. Можливо, це пов’язано із початком літніх канікул. У мед закладі сподіваються, що під час проходження медичних оглядів вчителі виявлять більшу активність до вакцинації.

Також активно вакцинуються працівники таких структур, як рятувальники, військові, прикордонники.

Зараз, за словами медичної директорки, люди більше почали цікавитися можливістю отримати вакцину від коронавірусу, адже саме літній період найбільш оптимальний для цього, оскільки організм встигне виробити антитіла до початку епідемічного сезону.

Стосовно ковідних сертифікатів, то їх можна отримати, звернувшись до сімейного лікаря чи терапевта через два тижні після того, як людина отримала другу дозу вакцини. Сімейний лікар усю інформацію має витягнути з бази та видати довідку.

Тож медики сподіваються, що жителі Любомльщини та Шаччини виявлять більшу активність до вакцинації, аби в осінньо-зимовий сезон, коли прогнозують наступну хвилю пандемії, кількість хворих на коронавірусну інфекцію була значно меншою, як і ускладнень після хвороби та летальних випадків.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром