Заради здоров'я людей з чотирьох громад: які зміни відбулися у Старовижівській лікарні

16 Червня 2021, 14:33
Тетяна Свіржевська 3592
Тетяна Свіржевська

Питання збереження колишньої районної лікарні − одне із найбільш актуальних та обговорюваних у Старовижівському краї, особливо протягом останніх пів року.

Адміністративно-територіальна реформа вплинула й на формування медичної мережі, її оптимізацію. Про майбутнє медичного закладу і зміни, що в ньому відбулися – в інтерв'ю з директоркою комунального некомерційного підприємства «Старовижівська багатопрофільна лікарня Старовижівської селищної ради» Тетяною Свіржевською.

− Думаю, старовижівчани звернули увагу на нову назву лікарні. Що змінилося у зв'язку з цим перейменуванням? 

З лютого цього року лікарня, у якій трудиться 167 працівників, перебуває в підпорядкуванні селищної ради. Відрадно, що Василю Камінському, керівнику самоврядного органу і його депутатам вистачило мудрості зберегти найпотужніший медичний заклад колишнього Старовижівського району з огляду на зручність та доступність медичної допомоги для його жителів.

Безумовно, таке рішення потребувало й сміливості, адже тепер громада також має важливі зобов'язання щодо забезпечення функціонування лікарні.

До слова, медичною реформою передбачено, що власник, себто територіальна громада, будучи зацікавленою у наданні якісних медичних послуг її жителям, за можливості також може покращувати матеріально-технічну базу лікарні, укомплектовувати кваліфікованими кадрами, купувати житло для лікарів. І це правильно, адже сучасний медзаклад обличчя громади, одне із підтверджень її успішності. 

Читайте також:  «Після коронавірусу варто звернутися до невролога», – лікарка клініки «Behealthy» про ускладнення після COVID-19

Щоправда, залишається відкритим питання співпраці лікарні з трьома старовижівськими громадами, жителі яких у разі потреби теж сюди звертаються. Звісно, у медичній допомозі їм ніхто не відмовляє. Тому й хочеться сподіватися, що співпраця з очільниками цих громад активізується, набуде конкретних обрисів і належного рівня.

Старовижівська лікарня
Старовижівська лікарня

Старовижівська багатопрофільна лікарня 1 квітня 2021 року уклала договір із Національною службою здоров'я України щодо медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій. На які з них можуть розраховувати старовижівчани?

 Торік ми працювали лише по чотирьох пакетах. Цього року у договір увійшли десять пакетів:

  • стаціонарна хірургічна допомога;
  • стаціонарна допомога без хірургічного втручання (неврологічна, терапевтична, педіатрична);
  • медична допомога при пологах;
  • гістероскопія;
  • фіброгастроскопія;
  • езофагогастрододеноскопія;
  • колоноскопія;
  • стаціонарна паліативна допомога;
  • мобільна паліативна допомога;
  • ведення вагітності при пологах.

 

Читайте також:  «Головне після переломів – вчасно пройти реабілітацію», – травматолог Андрій Бондаренко

За розширенням спектру медичних послуг наполеглива й кропітка робота, особливо минулого року. Ми закуповували необхідне обладнання, запрошували на роботу відповідних фахівців, проводили навчання.

Сьогодні у нашій лікарні можна пройти обстеження, заради яких раніше пацієнти їхали до Ковеля чи Луцька. Зрозуміло, що без співпраці з лікарями первинної ланки не обійтись, адже має бути скерування від сімейного лікаря, наявність укладеної з ним декларації й дотримання певних умов щодо віку пацієнта. 

Наприклад, колоноскопію після 40 років проводять безкоштовно, фіброгастроскопію та гістероскопію − після 50. Зауважу, що це не стосується надання ургентної (невідкладної) допомоги.

Послуги, які не передбачені Національною службою здоров'я України й не увійшли в зазначений пакет, є платними.

Тетяна Свіржевська
Тетяна Свіржевська

Найбільша цінність кожної людини здоров'я. На жаль, усвідомлення, що його потрібно берегти, часто приходить лише тоді, коли виникають проблеми. З іншого боку, правильна діагностика запорука успішного лікування...

Розуміння цього спонукало спрямувати значну кількість коштів з бюджету лікарні на оновлення діагностичної апаратури. Тільки за останній рік придбали відеофіброгастродуоденоскоп; відеоколоноскоп; УЗД для обстеження внутрішніх органів та судин і серця; фетальний монітор; аналізатори − біохімічний, гематологічний, три сечових та критичних станів; коуголометр та інше. 

Безумовно, використання цього, доволі дороговартісного обладнання, позитивно вплине на якість медичного обслуговування у місцевій лікарні, а відтак − на здоров’я наших краян.

− Чи вдалося покращити кадрову проблему, яка ще донедавна вважалась доволі складною?

− І справді, кадри вирішують все, а найголовніше, створюють імідж медичного закладу, додають пацієнтам упевненості, що тут їм обов'язково допоможуть. Основними причинами міграції медиків (як, мабуть, і працівників багатьох інших спеціальностей) є відсутність житла і низька за сучасними мірками заробітна плата.

Однак за останній рік вдалося залучити до роботи у нашій лікарні вісім лікарів справжніх професіоналів своєї справи, котрі, так би мовити, заповнили, значну кадрову нішу. 

Двоє з них лікарка-неврологиня Софія Гуль та лікарка-психологиня Надія Загорська працюють на постійній основі; решта хірург Олександр Ковч, уролог Володимир Демчук, акушери-гінекологи Сергій Литвинюк та Оксана Назарук, дерматолог Олександр Кашуба, епідеміолог Віктор Глинянко за сумісництвом.

Читайте також: Без наркозу й знеболення: українці оцінюють переваги лікування варикозу біоклеєм

Варто також зазначити, що майже повністю оновився, точніше сказати, омолодився середній медичний персонал пологового, приймального, хірургічного відділень.

Старовижівська лікарня
Старовижівська лікарня

Розкажіть, будь ласка, про своєрідну новацію, що впроваджується у місцевій лікарні, надання паліативної допомоги.

Це забезпечення немедичною допомогою немічних хворих. Наразі уклали договір із Національною службою здоров'я України стосовно наявності ліжок у стаціонарному відділенні. 

У перспективі відкриємо відділення з 14-ма ліжками, де здійснюватиметься догляд за важкохворими, які потребують медичного супроводу, у разі, коли такий догляд неможливий у домашніх умовах. Скажімо, харчування через зонд, забезпеченням киснем, встановлення катетера, тощо.

Відповідальна за організацію паліативної допомоги лікарка-неврологиня Софія Гуль.

Читайте також: У старовижівській поліклініці − нова лікарка-неврологиня. 

Сьогодні розгорнуто вісім ліжок у терапевтичному відділенні, де при потребі здійснюється цілодобовий лікарський та медсестринський догляд за пацієнтами у плані маніпуляцій, харчування, гігієни та інше.

Вважаю, що такий вид допомоги немічним пацієнтам украй важливий і потрібний, адже серед нас є люди, особливо одинокі, яким вона життєво необхідна. Закликаю небайдужих громадян, керівників громад, меценатів подбати про тих, хто поруч, кому без сторонньої помочі не обійтись. І передусім з цією проблемою треба звернутися до сімейного лікаря.

Хочу також повідомити, що у нас сформована й паліативна мобільна бригада. У разі потреби до немічного пацієнта виїжджає лікар, соціальний працівник, психолог. Часто навіть для того, аби поспілкуватися з пацієнтом, його родичами, навчити їх, як правильно доглядати за ним, що робити у випадку загострення хвороби тощо.

− Упевнена, читачі почерпнуть багато корисної інформації. А вам зичу успіхів у всіх хороших починаннях.

Дякую. Для нас, медиків, понад усе важлива довіра людей. Ми робимо усе можливе, аби її відновити.

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «РАЙОН.СТАРА ВИЖІВКА» заборонене. 

Коментарі
01 Листопада 2021, 10:05
Громади допомогли вижити старовижівській лікарні, а тепер старовижівська хоче знищити громадські.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024