«Після коронавірусу варто звернутися до невролога», – лікарка клініки «Behealthy» про ускладнення після COVID-19

08 Червня 2021, 14:34
Інна Омельчук 5490
Інна Омельчук

Коронавірусна хвороба здатна викликати неврологічні прояви: ​аносмію, судоми, інсульти, порушення свідомості, енцефалопатію, паралічі.

До 20% пацієнтів із COVID‑19, які потребують інтенсивної терапії через неврологічний дефіцит, потрапляють до категорії високого ризику смерті. Чимало людей, які перехворіли на цю вірусну інфекцію,  страждатимуть від віддалених нейропсихіатричних та нейрокогнітивних наслідків, таких як депресія, обсесивно-компульсивний розлад, психоз, паркінсонізм та хвороба Альцгеймера.

Детальніше про те, як коронавірусна хвороба впливає на недуги неврологічного напрямку журналістка видання Район.Медицина розпитала у лікарки-неврологині клініки сімейної медицини Behealthy Інни Анатоліївни Омельчук.

Медичний заклад на вулиці Декабристів,25 у Луцьку відкрили наприкінці листопада 2020 року.

Читайте також:  Діагноз ставлять в інтернеті: чим самолікування шкідливе для здоров'я

На рецепції при вході у клініку пацієнтів зустрічає медсестра. Тут зустрічаємо й директора закладу Івана Гусака.

«Ми вже маємо певний досвід та враження зі спілкування з нашими пацієнтами. Ми розуміємо, хто до нас приходить та з чим до нас найчастіше звертаються»,  – каже очільник медустанови.

Іван Гусак
Іван Гусак

За словами Івана Гусака, зараз майже кожен із пацієнтів потребує якщо не втручання, то консультації невролога. Відбувається це з багатьох причин:

·        не всі ведуть динамічний спосіб життя;

·        часте сидіння за комп’ютером;

·        умови праці, що шкодять хребту;

·        незбалансований руховий режим;

·        великі фізичні навантаження.

Порадитися про відчуття, які викликають, а також дискомфорт Іван Гусак радить із неврологом. Директор наголошує, що у першу чергу зі всіма дискомфортами і порушеннями у здоров’ї пацієнт повинен приходити до сімейного лікаря, який є посередником між хворим та спеціалістом вузького профілю.

Сімейна лікарка Анастасія Летошко
Сімейна лікарка Анастасія Летошко

У клініці проводять амбулаторний прийом спеціалісти різних профілів, у тому числі й неврологи. Наразі тут проводять діагностику та лікування всіх видів неврологічних захворювань: ураження центральної нервової системи, периферичної нервової системи, ураження опорно-рухового апарату.

Про те ж, з якими саме скаргами найчастіше приходять до невролога пацієнти розпитуємо безпосередньо в Інни Омельчук.

Неврологиня Інна Омельчук
Неврологиня Інна Омельчук

— Чи впливає корона вірусна інфекцію на неврологічні хвороби?

— Ми живемо у період корона вірусної інфекції. На сьогодні дослідження показали, що новий вірус вражає не лише легені, але і нервову систему пацієнта. Він здатний проникати в нервову тканину і викликати її запалення (менінгіт, енцефаліт). Одним з ускладнень вірусу є інсульти, які пов’язані із порушенням згортання крові. На щастя, такі види інсультів достатньо вивчені, є розроблені ефективні методи діагностики, лікування та реабілітації. Ефективна та рання реабілітація після інсульту може допомогти такому хворому швидше відновити навички, які втратив у наслідок хвороби, стати незалежним від близьких та медперсоналу та поліпшити якість свого життя. У нашій клініці функціонує кабінет фізіотерапії, ерготерапії, масажний кабінет.

Читайте також:  Без наркозу й знеболення: українці оцінюють переваги лікування варикозу біоклеєм

Після перенесеної коронавірусної інфекції страждає також інтелектуальна та емоційна складова активності пацієнта. Вони відмічають частий головний біль, неспокій, тривогу, порушення сну (безсоння), панічні атаки, депресивні стани, зміни когнітивних функцій, галюцинації, синдром хронічної втоми.

— Що робити, якщо такі симптоми з'являються?

— Необхідно серйозно віднестися до свого здоров'я та вчасно звернутися до фахівців, які призначать необхідне медикаментозне лікування та методи психотерапії. Велике значення для успішного лікування мають і соціальні фактори – підтримка сім’ї та друзів. Це допоможе поступово ввійти в звичайний ритм життя. Також важливо вести здоровий спосіб життя, не палити, не зловживати алкоголем, правильно харчуватися, більше рухатися, контролювати вагу тіла, артеріальний тиск, рівень цукру і холестерину в крові, уникати стресових ситуацій. Звичайно, більше позитивних емоцій, вражень та хорошого настрою.

— А з якими скаргами, не пов’язаними із коронавірусною інфекцією, найчастіше звертаються люди?

— Через сезонні роботи та фізичні навантаження часто звертаються із болями у спині. Пацієнти відразу тут можуть пройти обстеження, також є денний стаціонар, якщо цього потребує лікування.

 

— А чи звертаються із вегетосудинною дистонією?

— Так, звертається багато молодих пацієнтів. Зараз багато емоційних навантажень, робота із комп’ютерами – молодий організм дуже чутливий до таких факторів.

Читайте також:  Рецепт (не)потрібен: чи можливо купити антибіотики в аптеці без призначення лікаря

— Чи існують сезонні хвороби в неврології? З якими скаргами частіше звертаються взимку, а з якими – влітку?

— Найчастіше сезонні захворювання проявляються восени та весною. У цей час відбуваються як загострення зі сторони опорно-рухового апарату, так і судинної системи. Взимку частіше зустрічається судинна патологія, а влітку люди більше відпочивають, тому проблем із цим менше.

 

— Чи доводиться виїжджати до пацієнтів додому?

— Так. Ми їздимо на виклики, якщо, наприклад, пацієнта турбує гострий біль, він не може рухатися. Ми вдома його обстежуємо і призначаємо лікування. Якщо є потреба – транспортуємо для додаткового обстеження.

— Чи вплинула пандемія на кількість пацієнтів?

— Пацієнтів із неврологічними хворобами завжди було багато. Зараз ще більше через ускладнення, які спричиняє вірус.

Фото Діани КОСТЮК

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024