Без наркозу й знеболення: українці оцінюють переваги лікування варикозу біоклеєм

26 Травня 2021, 16:49
Засновник Клініки флебології Артем Чеховський Реклама 2717
Засновник Клініки флебології Артем Чеховський

Протягом останніх років в Україні набирає популярності інноваційний метод лікування варикозу за допомогою біологічного клею – VenaBLOCK.

Ця процедура належить до малоінвазивних оперативних втручань та не потребує наркозу чи спеціального знеболення. За кілька місяців після лікування біоклей повністю розчиняється, не спричиняючи шкоди організму.

Ще чотири роки тому подібна технологія здавалася нереально. Проте тепер пацієнти за добу після операції можуть жити на повну активність.

Першими у Західній Україні цю методику стали практикувати у Клініці флебології Артема Чеховського. Наразі медичний заклад має представництва у кількох містах.

Що таке VenaBLOCK та на якій стадії варикозної хвороби можна застосовувати цю методику, журналісти видання Район.Медицина розпитали безпосередньо у засновника лікувального закладу Артема Чеховського.

– Артеме Олександровичу, що таке VenaBLOCK та як з допомогою біоклею лікують варикозну хворобу?

– Біоклей – VenaBLOCK – це найсучасніший метод лікування варикозу. Він полягає в тому, що вена зсередини склеюється. Якщо лазером ми спаюємо судину за допомогою високої температури, то в цьому випадку хвора судина просто заклеюється. Операція проводиться без знеболення.

Читайте також:  Лікувати варикоз їдуть до Львова: у клініці Артема Чеховського оперують без розрізів

Робимо один маленький прокол, через нього заводимо провідник, затим притискаємо рукою шкіру і вена з середини заклеюється – стінка до стінки. Наразі це найновіша методика, яка існує у флебології. У своїй клініці ми застосовуємо цей метод вже близько чотирьох років. У Західній Україні ми були першими, хто почав практикувати лікування варикозу біоклеєм.

– Де ваші фахівці навчилися цього?

– Навчання за цим методом лікування в Україні немає. Тому переймати такий досвід ми їздили в одну дуже відому клініку в Туреччині й там проходили стажування. 

В Україні, до речі, зараз цей метод мало клінік застосовують. Переважно всі практикують лазерне лікування. Ми ж лазер використовуємо більше як 12 років. Сприймаємо цю методику вже як рутинну – він повністю витісняє класичну стару хірургію.

Чесно кажучи, біоклей – наразі дещо затратна методика. Тому що всі набори йдуть індивідуально під кожного пацієнта та коштують дорого. Проте, переконаний, незабаром його практикуватиме значно більше фахівців.

– Чи існують протипокази для біоклею? На якій стадії захворювання можна застосовувати цю методику?

– Протипоказами, як і при лазерній абляції, є тромбози глибоких вен, облітеруючі атеросклерози – де є бляшки на самих артеріях. Також є певні нюанси по стадіях варикозу. Цю методику поки що можна практикувати лише на венах певного діаметра – наразі це 1,5 сантиметра, тому біоклей можна застосовувати лише людям із початковими стадіями захворювання – коли одна-дві вени віддулися.

– Скільки часу триває сама процедура?

– Сама процедура заклеювання вени займає не більше п’яти хвилин. Довго триває підготовка: розпакувати набори, покласти пацієнта… VenaBLOCK – досить швидкий і мало травматичний метод лікування. Під час самого втручання людина, звісно, відчуває незначний дискомфорт, проте переваги біоклею колосальні.

– Чи потрібна реабілітація після такої операції?

– Ні, як такої реабілітації немає. Одразу після процедури людина встає і йде. Коли ми були на стажуванні закордоном, іноземні лікарі після біоклею навіть не фіксували ногу, а лише заклеювали місце проколу, ми ж поки що на добу одягаємо пацієнту компресійну панчоху.

Одразу після операції людина повинна годину пройтися пішки. Більше обмежень немає. Перевага VenaBLOCK над лазерною абляцією в тому, що тут взагалі немає реабілітації. Вже за добу після хірургії людина може засмагати на сонці, бігати, стрибати…

Читайте також:  Варикоз: правда та міфи про захворювання вен. ПОДКАСТ

Флебологи Клініки Артема Чеховського під час стажування в Туреччині
Флебологи Клініки Артема Чеховського під час стажування в Туреччині

Коли ми стажувалися в Туреччині, лікар, який нас навчав, за день проводив по 25-30 таких операцій, оскільки пацієнти там звертаються на першій стадії захворювання. В Україні чомусь люди йдуть до лікаря із запущеними випадками, і просять: «зробіть VenaBLOCK». А ми не можемо застосувати цю методику на пізній стадії хвороби, аби не ризикувати. Знаємо, що в такому разі оперувати краще лазером.

Наголошую, що до флеболога слід іти одразу, як тільки побачили віддуту вену. Це означає, що якийсь клапан не працює, венозна система не справна – якщо говорити простою мовою.

Операцію краще зробити на початковій стадії і бути спокійним. Тому що варикоз з часом лише прогресуватиме. Підхід «поки не турбує, не чіпай» – неправильний, потрібно працювати на профілактику захворювання.

– Скільки для пацієнта коштуватиме процедура VenaBLOCK?

– Вартість процедури залежить від кількості хворих вен: якщо вражена одна судина – мінімальна вартість процедури, більше – відповідно йде більше біоклею, тому операція коштуватиме дорожче. Сам клей досить дорогий. До того ж для кожного пацієнта використовуємо індивідуальний набір: провідник, голки, пістолет для біоклею та два флакони клею. Вартість операції зростає тоді, коли цих двох тюбиків виявляється замало.

Адреси клінік флебології Артема Чеховського та контакти

  • м. Львів, вул. Гординських, 4 (бічна Коновальця) тел.  (097) 015-04-01
  • м. Володимир-Волинський, вул. Роксоляни, 8 (на базі клініки «Кардіолайн») тел. (096) 844-89-83
  • м. Тернопіль, вул. Коновальця, 21 (на базі клініки «Мій лікар»)тел. (067) 381-40-44, (066) 700-77-45, 51-21-51
  • м. Ужгород, вул. Другетів, 97 (на базі клініки «Естімед») тел. (095) 658-90-92
  • м. Червоноград, вул. В.Стуса, 32 тел. (097) 526-54-64, (03249) 4-24-14

 

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024