Меланома: все, що треба знати про хворобу. БЛОГ

23 Травня 2021, 11:13
Меланома 6226
Меланома

У травні в Україні триває місячник боротьби з меланомою. Ініціативу започаткувала Всесвітня організація охорони здоров’я, наразі її підтримує 33 країни світу.

Організаторами в Україні є Українська асоціація лікарів дерматовенерології і косметологів, Інститут дерматовенерології та косметології Богомолець,  громадська організація «Стоп меланома».

Цьогоріч День меланоми відзначають в Україні 24 травня. Як і торік, через пандемію коронавірусу захід відбудеться  в онлайн-форматі.

Кожен охочий може пройти  дистанційну діагностику родимок та підозрілих новоутворень шкіри на порталі stop-melanoma.net. Для цього людині потрібно   заповнити анкету та прикріпити якісне фото новоутворення. День меланоми має на меті привернути  увагу громадськості до проблеми вчасного виявлення захворюваності.

Лікарка Юлія Ніколайчук під час огляду пацієнта
Лікарка Юлія Ніколайчук під час огляду пацієнта

 

Читайте також: Рецепт (не)потрібен: чи можливо купити антибіотики в аптеці без призначення лікаря

Меланома – злоякісна пухлина, яка розвивається з меланоцитів (пігментних клітин, які в нормі синтезують пігмент меланін). Пухлина переважно локалізується в шкірі, значно рідше в різних анатомічних структурах ока, на слизових оболонках, нігтів... Рідко, але зустрічаються безпігментні (амеланотична меланома) варіанти меланоми.     

Юлія Ніколайчук
Юлія Ніколайчук

 

Меланома може розповсюджуватись через лімфу і кров майже в усі органи. Її метастази при негативному розвитку процесу спочатку поширюються в лімфатичні вузли, пізніше – в легені, печінку, кістки, головний мозок.

До розвитку меланоми найбільш схильні люди з I і II фото типом шкіри, найменше – V і VI. Однак, навіть якщо у людини V чи VI фототип, це не означає, що не може з’явитись меланома. 

 Розрізняють шість фототипів шкіри. Визначити кожен із них можна за такими показникам:

- Кельський – у таких людей ніжна молочно-біла шкіра з веснянками, руде або дуже світле волосся, блакитні або зелені очі. Вони ніколи не засмагають і рідко згорають на сонці.

- Арійський нордичний (світлий європейський) – шкіра таких людей світла, веснянок немає або мало. Світлі очі, світле русяве або світло каштанове  волосся. Засмага лягає погано, часто виникають сонячні опіки                                              

- Темний європейський – у таких людей карі або сірі очі, темно русяве або каштанове волосся. Шкіра легко засмагає, на ній немає веснянок,  іноді смугла.

- Середземноморський – у людей цього типу смугла оливкова шкіра без веснянок, темні очі та темне волосся. Люди такого фототипу досить швидко засмагають, майже ніколи не згорають на сонці

- Індонезійський характеризується  дуже  смуглою, темна шкіра без веснянок. Люди цього фото типу мають темне волосся і темні очі. Шкіра швидко засмагає і ніколи не згорає.

- Афроамериканський – у них дуже темна шкіра, чорне волосся і темно карі очі. Ніколи не згорають на сонці, а засмага робить шкіру темнішою.

Фототипи шкіри
Фототипи шкіри

 

Причиною меланоми може стати постійне перебування на сонці, робота зі шкідливими речовинами. В групі ризику знаходяться й люди, які в дитинстві отримували сонячні опіки та засмагали  протягом всього життя.

Читайте також:  Облисіння та папілома: правда і міфи про захворювання. ПОДКАСТ

На сторожі слід бути і тим, хто приймає ліки, що понижують імунітет або роблять шкіру чутливішою до сонця.

Аби вберегти шкіру від шкідливого впливу сонячних променів, слід дотримуватися правил безпечної засмаги. Приймати сонячні ванни з 8 до 10 години, або з 17 до 19 ввечері. В проміжку часу з 10 до 11 години і з 16 до 17 годин засмагати можна не більше 15-20 хвилин, а з 12 до 15 години потрібно уникати появи на сонці. Сонцезахисні креми треба використовувати  кожні 2 години, а також після купання, носити темні окуляри та крислаті капелюхи.

В спекотну погоду слід пити більше рідини, щоб уникнути зневоднення організму. Пі час засмагання потрібно розташовуватися в тіні або під парасолею. Спати на пляжі не можна! Положення тіла треба змін.вати кожні кожні 10-15 хвилин.

Вплив сонця на шкіру є канцерогенним, тобто таким, що збільшує ризик утворення раку. Окрім онкологічних захворювань, сонце здатне пришвидшувати старіння, призводити до пігментації на шкірі, загострювати деякі хронічні захворювання.

Наша шкіра здатна запам'ятовувати усі сонячні опіки протягом життя, особливо у дитинстві, і таким чином збільшувати імовірність захворіти на рак.

Людям, які мають світлу шкіру та волосся, хто хворів на рак шкіри (або такий епізод мали близькі родичі), хто приймає ліки, які понижують імунітет або роблять шкіру чутливішою до сонця, кому здійснили трансплантацію, які мають певні генетичні хвороби, діти з великою кількістю родимок – обов'язково повинні захищатись від пагубної дії сонця. 

Ультрафіолетові промені, які досягають поверхні Землі, поділяють на дві групи – А і B. Короткі UVB-промені можуть травмувати лише верхні шари шкіри. Найбільшу небезпеку вони становлять у період активного сонячного випромінювання – з 10 до 16 години. Сонцезахист, який захищає лише від променів B-спектра, може запобігти сонячному опіку, але не вбереже шкіру від передчасного старіння.

UVA-промені, відповідальні за засмагу, проникають значно глибше та завдають шкоди колагеновим та еластиновим волокнам. Як наслідок – шкіра швидше втрачає пружність та еластичність, починає провисати, вкривається зморшками та довше відновлюється. «Санскріни», що оберігають шкіру від UVA- та UVB-променів, називають захистом широкого спектра.

Де знайти такий засіб:

  • з написом Broad Spectrum;
  • за позначкою UVA + UVB або UVA у кружечку;
  • за приміткою PA+ поруч з індексом SPF. Кількість плюсів після PA відповідає рівневі захисту шкіри від UVA-променів (чотири плюси – максимально можливий).
  • SPF (sun protection factor) – це фактор захисту від UVB-випромінювання. Число, що стоїть поруч із цією абревіатурою, вказує на дозу B-променів, яку Ви можете отримати без загрози опіку.

Що вищий індекс SPF, то більше ультрафіолету блокує засіб. Наприклад, SPF 15 нейтралізує 93% UVB-променів, а SPF 50 – 98%. Водночас жодна косметика із SPF не здатна убезпечити шкіру від 100% променів. ВООЗ рекомендує до використання засоби з індексом SPF 15+, Американська академія дерматології радить починати із SPF 30. Індекси SPF не сумуються. Тобто якщо нанести сонцезахисний флюїд із SPF 30 і тональний крем із SPF 20, загальний захист буде дорівнювати 30, а не 50.

Сонцезахисні засоби поділяються на хімічні та фізичні за класом діючої речовини. Хімічні, фільтри проникають углиб шкіри та поглинають сонячні промені, наче губка. Такі «санскріни» прозорі, легко вбираються, але можуть викликати подразнення на чутливій шкірі. Найпопулярніші хімічні фільтри – октокрілен, оксібензон, октісалат і авобензон.

Фізичні або мінеральні фільтри – діоксид титану та оксид цинку – відбивають сонячні промені від поверхні шкіри. Як правило, вони дещо вибілюють шкіру та залишають на ній наліт. Косметику з мінеральними фільтрами можна використовувати навіть на чутливій шкірі. Вони є найбільш протестованими, рекомендованими для використанні у першу чергу та для нанесення на дитячу шкіру. 

Перед застосуванням будь-якого сонцезахисного зособу з фізичним фільтром рекомендується порадитися з лікарем. В Україні доступні засоби таких брендів як: La Roshe-Posay,Avene , Uriage ,SVR ,  Bioderma.

На іноземних сайтах можна придбати мажна придбати трекер від La Roshe-Posay ,що фіксує рівень сонячного опромінення та нагадує, коли потрібно помаститися кремом.На руку приклеюється наліпка у вигляді сердечка,що синхронізується додатком в телефоні,і фіксує все сонечко,що діє на шкіру.



 

Ризик до меланоми мають і люди зі світлою шкірою та волоссям.

Уважніше до своєї шкіри слід придивлятися і тим, хто має на тілі понад 50 невусів, або якщо таке утворення має розмір понад шість міліметрів.

Слід зазначити, що на розвиток меланоми впливає і спадковість. Ризик захворіти збільшується, якщо у когось із близьких родичів діагностували цю недугу.

Гормональні зміни в період статевого дозрівання або вагітність також можуть спровокувати розвиток меланоми.

***

Рак шкіри та меланома є найпоширенішими видами онкологічних захворювань в Україні. Вони становлять 20% від кількості всіх хворих на рак.                 

Кількість хворих на меланому зростає не лише в Україні, а й в країнах Європи. За даними ВООЗ, щороку в світі реєструють більше ніж 200 тисяч випадків меланоми, четверта частина з яких закінчуються смертю.   

За даними Національного канцер-реєстру України, у 2018 році меланома була у 2835 людей. Захворюваність на 100 тис. населення становила 7,9 (світовий показник — 4,9), а смертність — 2,6 (світовий показник — 1,5). Під час профілактичних медичних оглядів виявили 45,2% випадків.

Аби виявити захворювання на ранній стадії, не варто нехтувати регулярними обстеженнями. Потрібно щороку оглядати свою шкіру як у лікаря, так і самостійно вдома. Зазвичай ми радими це робити восени.

Читайте також: Діагноз ставлять в інтернеті: чим самолікування шкідливе для здоров'я

Стан новоутворення (родимки – авт.)  можна оцінити за алгоритмом ABCDE:

  •  A (Asymmetry) – асиметрія;
  •  B (Border) – край нерівний або нечіткий;
  •  C (Color) – колір невуса на різних ділянках різний, родимка, що почала змінювати своє забарвлення потенційно небезпечна;
  •  D (Diameter) – діаметр перевищує 6 мм;
  •  E (Evolving/ Evolution) – ріст (збільшення в розмірі, росте над шкірним покривом).              

Для кращого запам’ятовування в Україні розробили свою шкалу оцінювання – АККОРД:               

  • А – асиметрія (коли родимку  умовно можна розділити на 2 рівні частини       
  • К– краї повинні бути рівні
  •  К – кровоточивість. 
  • О – окрас (рівномірний)  
  • Р – розмір (відмічають, що невус змінив розмір) 
  • Д – зміни кольору, країв, поява тріщин…          

***

На прийомі у лікаря проводиться огляд всього тіла, пальпація лімфатичних вузлів, а також дерматоскопія  новоутворів – це  неінвазивний метод обстеження, який дозволяє візуалізувати невидимі структури епідермісу і сосочкового шару дерми. Майже всі дерматовенерологи володіють методом дерматоскопії і можуть оглянути пацієнта за допомогою дерматоскопа.

Лікують меланому за допомогою хірургії, імунотерапія, радіотерапія, таргетна терапія, хімієтерапія, комбінована терапія, радіоабляція, регіонарна поліхімієтерапія.


 

На жаль, наразі у програмі медичних гарантій пакетів послуг для лікування меланоми не закладено. Можливо, надалі ситуація зміниться.

Головне пам’ятати, що меланома шкіри – виліковна при своєчасному зверненні до лікаря. Не зволікайте, прийдіть і обстежте свої невуси. Збережіть своє життя та життя своїх рідних!

Лікарка вищої категорії, дорослий та дитячий дерматовенеролог 

Юлія Леонтіївна НІКОЛАЙЧУК

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024