Діагноз ставлять в інтернеті: чим самолікування шкідливе для здоров'я

12 Травня 2021, 16:34
Наталія Собчук 2846
Наталія Собчук

Більш ніж половина українців займаються самолікуванням та не звертаються за допомогою до фахових лікарів. Нерідко люди купують ліки на власний розсуд чи за порадами знайомих, ставлячи собі діагноз в інтернеті.

Як свідчать результати дослідження, проведеного в рамках проєкту USAID «(Без)коштовна медицина» та благодійного фонду  «Пацієнти України», причини високого рівня самолікування – дорожнеча медпослуг, недовіра до лікарів та низька культура лікування самих українців.

Журналісти видання Район.Медицина поцікавилися у сімейної лікарки луцької клініки «Біхелсі» Наталії Сергіївни Собчук, наскільки часто у своїй практиці вона зіштовхується з небажанням пацієнтів йти на прийом до фахівця та чим у результаті може обернутися самолікування тих чи інших хвороб.


 

Наталія  Собчук – лікарка з багаторічним досвідом. З 2020 року вона працює сімейною лікаркою у клініці сімейної медицини «Біхелсі».

«Наразі сімейний лікар надає всі послуги. Оскільки будь-які подальші візити пацієнтів до вузькопрофільних фахівців починаються саме від «сімейника». Без направлення від сімейного лікаря не можна пройти жодного обстеження. Приміром, пацієнт скаржиться на болі в шлунку. Якщо до реформування системи охорони здоров'я він міг самостійно пройти фіброскопію, здати необхідні аналізи – то тепер так не можна», – розповідає про специфіку своєї роботи лікарка.

Більшість пацієнтів звертаються до Наталії Сергіївни з підозрою на коронавірусну інфекцію, гіпертонічний криз, загостреннями хронічних хвороб, нападами стенокардії. Нерідко люди приходять до сімейної лікарки й зі скаргами на виразкову хворобу.

Читайте також: Лікувати варикоз їдуть до Львова: у клініці Артема Чеховського оперують без розрізів

Лікарка Собчук зауважує, що чимало недуг останнім часом суттєво помолодшали. Приміром, чимало молодих людей страждають на гіпертонію.

«Фастфуди, калорійна їжа і, як наслідок – виразкова хвороба шлунка, ожиріння, яке тягне за собою гіпертонію», – наводить приклад Наталія Собчук.


 

За словами лікарки, більшість пацієнтів звертаються за медичною допомогою лише в тому випадку, якщо «припекло». Якщо молодь при перших проявах хвороби намагається одразу ж потрапити на прийом до фахівця, то люди старшого покоління до останнього відсиджуються вдома.

«Як треба когось з пацієнтів «налякати», щоб не лікували болячки самостійно, а зверталися за фаховою допомогою, кажу, що запущені випадки можуть мати фатальні наслідки. Наводжу приклад: нещодавно померла людина 1983 року народження, яка хворіла на пневмонію. До смерті призвело запізніле звернення до лікаря. Початок захворювання значно легше піддається лікуванню, аніж задавнена недуга!», – наголошує сімейна лікарка.

Читайте також: Центр реабілітації після коронавірусу: чому він потрібний волинянам


 

У своїй практиці лікарка щодня зіштовхується з випадками, коли  пацієнти намагаються побороти ті чи інші захворювання самотужки.

«Прийшла на прийом дівчина, в якої боліла голова. Болі терпіла близько тижня. Був нежить. До лікаря звернулася лише тому, що злякалася, коли почалися гнійно-кров'яні виділення. Ми зробили їй рентген пазух носа, виявилося, що в пацієнтки – пансинусит – запалення всіх пазух (лобних, гайморових), і без спеціалізованого лікування та антибіотиків не обійтися. Якби звернулася до фахівців одразу, таких наслідків можна було б уникнути», – розповідає Наталія Сергіївна.

Лікарка наголошує, що самолікування простудних захворювань, пневмонії може призвести навіть до смерті пацієнта. Тяжка ангіна тягне за собою міокардити (хвороби системи кровообігу – авт.), ревматичні хвороби, артрити, отити (хвороби вух – авт.) і навіть менінгіт.

«Був випадок, коли звернулася молода дівчина з підозрою на алергію. Зробили їй експрес-тест на коронавірус, а він показав позитивний результат. Тому такого, щоб сидіти дома, моніторячи свої симптоми в інтернеті,  бути не повинно. А вживати антибіотики без призначення лікаря взагалі протипоказано», – продовжує лікарка Наталія Собчук.


 

Медпрацівниця зауважує, що при лікуванні деяких захворювань без антибіотика, дійсно, не обійтися. Проте, купуючи ліки на власний розсуд, люди зазвичай обирають не ті групи препаратів або ж не таке дозування. У такому випадку прийом медикаментів є неефективним.

Читайте також: Алергія передається у спадок: що треба знати про сезонну недугу

«Простудні (вірусні) хвороби, скажімо, антибіотиками взагалі не лікуються. Треба просто набратися терпіння. Якщо перші два дні температура тримається на рівні 38 градусів і людина нормально почувається, немає задишки, кашлю, не болять вуха чи голова, бігти в аптеку за антибіотиками – не раджу. Звісно, зараз дещо по-іншому, і до кожного пацієнта потрібен індивідуальний підхід, але ще в інституті нас вчили: до п’яти днів – ще грип або «віруска». Після п’яти – ускладнення цих двох недуг, і лише в цьому випадку хворому призначають антибіотики», – каже Наталія Сергіївна.


 

Самовільний та хаотичний прийом антибіотиків  призводить до того, що надалі організм перестає реагувати на ці препарати.

«Помітила, що до самолікування більше схильна молодь. Можливо, тому, що літні люди не шукають поради в інтернеті, не ставлять собі діагноз за допомогою учасників медичних фейсбук-спільнот», – зауважує сімейна лікарка.

«Наскільки ефективними при лікуванні тих чи інших хвороб є методи народної медицини?», – запитую у лікарки.

«Якщо людина хворіє на звичайну простуду – відвар з трави, парене молоко з медом чи чай з імбиром не зашкодять. Якщо ж говоримо про серйознішу проблему, то самим «подорожником» не допомогти», – відповідає.

Читайте також: «У них всі фотографуються». За що в породіллі просили гроші в Клеванській лікарні та Рівненському перинатальному центрі


 

Марія МАРТИНЮК

Фото Ірини КАБАНОВОЇ

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024