Люди не п'ють без причини: нарколог Ярослав Коваленко про алкогольну залежність

21 Квітня 2021, 16:53
12574

Алкогольну залежність в народі називають «викрадачем розуму». За статистикою, під вплив спиртного не рідко люди потрапляють з підліткового віку.

Близько 42 років подолати цю залежність пацієнтам допомагає лікар-психотерапевт, нарколог-експерт, спеціаліст із практики медитаційних психотехнік Ярослав Коваленко.

Він входить до складу правління асоціації приватних лікарів, безпосередній учасник її створення і формування.

Нарколог Ярослав Коваленко
Нарколог Ярослав Коваленко

 

Як зрозуміти, що людина піддалася впливу «зеленого змія» та які методики він використовує під час роботи з пацієнтами, журналісти видання Район.Медицина поцікавилися безпосередньо у фахівця.


 

– Пане Ярославе, від яких залежностей ви допомагаєте позбутися людям?

– Працюю за ліцензією лише з алкогольною залежністю.

  Як давно проводите власну практику?

– 42 роки працюю в наркології, з них приватно за ліцензією – більше як 26. Зараз уже отримав безстрокову ліцензію. Брав участь у світових та Всеукраїнських конгресах. У зв’язку з коронавірусом проходжу дистанційно курси з підвищення кваліфікації. 

Цей шлях я вибрав ще у 8 класі та все життя йду по ньому. Я хочу допомагати людям. Головне в моїй роботі – це результат.

 Яка ж причина того, що людина стає залежною?

– Причин є багато. Люди розвивають алкогольну залежність не на рівному місці. За цим переважно стоїть нездатність впоратися з викликами життя і знайти в ньому сенс.

Читайте також: Як вберегти молодь від наркотичної та алкогольної залежностей. ПОДКАСТ

Практика показує, що у кожного є свої причини. Дейл Карнегі (американський педагог, письменник, оратор-мотиватор – авт.) сказав таку істину: «Найкращий спосіб змусити людину щось зробити – зробити так, щоб вона захотіла». Важливі не причини, а прагнення змінитися і змінити своє життя.


 

– Люди якого віку є найпіддатливішими алкогольній залежності?

– Молодь. На жаль, алкоголізм часто починається з юних років.

 За вашими спостереженнями, як пандемія коронавірусу вплинула на пацієнтів вашого профілю? Кількість людей, що звертаються за допомогою збільшилася, чи навпаки – зменшилася?

– Пандемія сильно всіх похитнула. Ніхто до цього не був готовий. Зараз багатьом важко як у фінансовому, так і у психологічному стані. Через напругу та нерви люди почали частіше прикладатися до чарки. До мене зараз звертаються люди, які не пили 15-20 років, а тепер повернулися до поганої звички у результаті стресів.

 Як зрозуміти, що людина піддалася шкідливій звичці? У якому випадку слід звертатися до фахівців?

– За 42 роки роботи у наркології пройшли лікування у мене тисячі пацієнтів. На першій стадії алкоголізму я бачив лише двох чоловіків, які самостійно звернулися по допомогу. Решта людей зазвичай звертаються у другій стадії, гірше, якщо у третій. Всі часто кажуть: «Я хочу – п’ю, а якщо захочу, то можу не пити», але це самообман. «Я пив, п’ю і буду пити», «Якщо я сам не захочу кинути пити, то мене ніхто не заставить» – ці фрази говорять про мотивацію людини, що є найголовнішим в лікуванні алкоголізму.

Читайте також: Пацієнти знають, за що платять: як працює луцька стоматологія «Joker smile»

Над тим, як сформувати цю мотивацію, я й працюю, і не пів години, а стільки часу, скільки потрібно кожній людині індивідуально. Я працюю з людьми стільки, що можна не лише гарантувати ремісію, а й пояснити, що таке співзалежність.


 

 Скільки часу потрібно, аби людина позбулася залежності? І чи реально повністю побороти алкоголізм? Чи вдається лише досягнути ремісії?

– Для кожного це індивідуальні терміни. На одного пацієнта в день можу витрачати від 3 до 5 годин. Я ніколи не залишаю своїх пацієнтів без допомоги і підтримую впродовж років. Знаєте, чому дехто не п’є по 15-20 років, а деякі – лише тиждень чи два? Це залежить тільки від того, чи мене почують.

 Існує таке поняття, як «сімейна співзалежність». Що воно означає?

– У більшості сімей, де проживає людина із залежністю, є труднощі. Останніми роками це розпочали визначати як співзалежність (частина «спів» указує на спільність, спорідненість дій, станів). Безперечно, якщо хтось один у сім’ї залежний від алкоголю, то решта членів сім’ї страждають психологічно та  матеріально – вони ніби співзалежні.

Переважно рішення щодо лікування в сім’ї приймає жінка. Зараз я готую статтю, в якій розповім, як «кодувати» чоловіка вдома самостійно. Матеріал опублікую на своїй сторінці у фейсбуці.  (можна залишити посилання)

 Залежності передаються у спадок?

– Насправді, алкоголізм – це не хвороба у звичному розумінні слова, нею неможливо «заразитися». У спадок передається тільки початкова схильність до хвороби. 

Практика показує, що у сімей алкоголіків можуть вирости прекрасні і талановиті діти, так само як у благополучних і хороших сім’ях можуть бути діти-алкоголіки.


 

Найважливішим є те, що дитина з найменших років бачить, як старші п'ють і поводяться неадекватно. Дитина, яка виросла в такому середовищі, вважає подібну поведінку нормальною, і в майбутньому може її наслідувати. Однак навіть схильна до пияцтва дитина може вирости абсолютно здоровою.

– За допомогою яких методик Ви лікуєте своїх пацієнтів?

Психотерапія алкоголізму – це в одне вухо влетіло, а в інше вилетіло. Адже науково довели, що підвищено «навіюваних» людей у світі приблизно 18%, на яких вплине і кодування, і гіпноз… Але не факт, що результат такого кодування не закінчиться через місяць.

Читайте також: Лікувати варикоз їдуть до Львова: у клініці Артема Чеховського оперують без розрізів

Я займаюся не тим, що було вчора, а працюю над тим, що буде завтра. Психотерапевтичні методики впливають на психіку – це 10%, а 90% відіграє підсвідомість. Я працюю саме з цими 90%. Звісно, не обходиться без медикаментозного підкріплення.

 Як людині потрапити на консультацію до лікаря Ярослава Коваленка? Де ви ведете прийом та в які дні?

– Працюю кожен день у Луцьку. У Львові прийматиму пацієнтів 15-16 травня. Записатися на консультацію можна за номерами телефонів: (098) 472-48-87 та (050) 378-59-53. Звертаються до мене люди не лише з Західної України, а й з усієї країни. Також інформацію про мене можна дізнатися на сайті http://antialko.com.ua/pro-likarya – ось тут є всі! Вистачить «бігати» по сайтах.

 Чи гарантуєте анонімність своїм клієнтам?

– Безсумнівно.

Спілкувалася Діана КОСТЮК

Коментарі
18 Липня 2022, 08:25
як позбутися алкозалежності . де проводять сеанс/місто/ ми з ІВ.Франківська.яким методом м/т 0677158677
18 Липня 2022, 08:27
ціна питання...
Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024