COVID-19: як діють вакцини проти коронавірусної інфекції

22 Січня 2021, 17:17
3391

Протягом року людство живе в карантинних умовах. Якщо досі карантин та дотримання певних правил поведінки досі були єдиною ефективною зброєю у боротьбі з поширенням коронавірусної інфекції SARS-Cov 2. І ось зажевріла надія – розроблено декілька вакцин від СOVID-19, що повинні зупинити вірус, а людство повернути до звичного життя. Проте з появою принципово нових вакцин з’являються також страхи й упередження щодо їх застосування. І це цілком природно, адже людині властиво сумніватися, хвилюватися через невідоме та страхуватися там, де це можливо.

Фахівчиня з імунопрофілактики Волинського обласного центру громадського здоров’я, лікарка-імунологиня Ірина Грабовська-Микитюк підготувала інформацію про вакцини від COVID-19, які розроблені та застосовуються у світі станом на січень 2021 року.

Ірина Грабовська-Микитюк
Ірина Грабовська-Микитюк

 

Зазвичай вакцини проходять  тривалий шлях від моменту їх розробки і до впровадження в клінічну практику: 5-7-12 років. Майже усі вакцини, які застосовують зараз, були розроблені впродовж останніх 100 років (БЦЖ, вакцини від правця і кашлюка, поліомієліту і т.д.). Наприклад, сучасна вакцина від гепатиту B використовується із 80 років XX століття. 

Варто розуміти, що існує обмежена кількість вакцин. І створюються вони найчастіше від інфекцій, лікування від яких не існує або його ефективність  невисока.

Читайте також: Україна закупила китайську вакцину від коронавірусу Sinovac: що з нею не так і чи будуть інші

Наприклад, сказ – хвороба, яка на 100%  закінчується смертю. Єдиним можливим способом порятунку є щеплення антирабічною вакциною якомога швидше після нападу хворої тварини.

При захворюванні на кір застосовується тільки симптоматична терапія, тобто лікування спрямоване винятково на полегшення симптомів. Водночас можливостей діяти на сам вірус на сьогодні медицина не має, хоча інфекція відома давно.

Сучасні технології розвиваються настільки блискавично, що декілька вакцин від COVID-19 вдалося не лише розробити, а й розпочати масове застосування усього за 11 місяців від початку пандемії.

Згідно з Національним календарем щеплень, в Україні вакцинувати дитину безплатно (коштом держави) можна тільки від 10 найнебезпечніших інфекцій. 

Умовно вакцини можна поділити на вбиті (інактивовані) – від гепатиту A, сказу, поліомієліту; живі ослаблені (атенуйовані) – від кору, краснухи, паротиту, туберкульозу, вітряної віспи; анатоксини – від правця, дифтерії; біосинтетичні – від гепатиту B, папіломавірусу людини (ПВЛ).

Якщо йдеться про вакцини від коронавірусної інфекції SARS-Cov 2, то розроблено принципово нові засоби – векторні та мРНК вакцини. Над такими вакцинами науковці працювали близько 30 років (від хвороби Ебола, лихоманки Денге), тому технологія не є новою. Але тягар пандемії змусив пришвидшити процес розробки продукту такого типу. Також важливу роль зіграли значні грошові інвестиції та попит на вакцину від COVID-19 у світі.

Станом на 14 січня,  на першій фазі досліджень перебувала 41 вакцина, на другій – 22, на третій – 20 вакцин. Лідерами у світі є 12 виробників із різних країн (США, Велика Британія, Китай, Індія), чиї вакцини застосовуються у багатьох державах чи на обмежених територіях.

Читайте також: Підроблені ліки: що фальсифікують та як захиститися

Pfizer-BioNTech (США, Німеччина), Moderna  (США) розробили саме мРНК вакцину, яка зараз має найширше екстрене використання на планеті для профілактики коронавірусної інфекції. Вакцина демонструє високий профіль безпеки та ефективність на рівні 95%. Виробники регулярно публікують дані про хід клінічних досліджень, що підвищує довіру до продукту. На кінець 2020 року вакциною від коронавірусної інфекції від Pfizer-BioNTech було щеплено понад 2,3 мільйона громадян США.

Gamaleya (Росія),  Oxford-AstraZeneca (Велика Британія, Швеція) розробили векторну вакцину. Ефективність британсько-шведської вакцини становить 62-90%. Цей продукт теж активно використовується.

Росія адекватних результатів клінічних досліджень не публікує, тому про їхню вакцину важко надати правдиву інформацію.

Три китайські корпорації (Sinopharm, Sinovac, Sinopharm-Wuhan) представили вакцини на основі вбитих вірусів, які застосовуються наразі на території самого Китаю та декількох інших країн (Бахрейн, Єгипет, Індонезія). 

Яким чином «працює» мРНК-вакцина?

мРНК (матрична рибонуклеїнова кислота) несе інформацію про коронавірус і синтезується в лабораторії. Її поміщають в спеціальну «жирову бульбашку», яка захищає мРНК від швидкого руйнування та «доставляє» її у клітину людини. Після того, як мРНК потрапляє в клітину, імунна система отримує сигнал виробляти антитіла. мРНК – субстанція дуже нестабільна і швидко руйнується, тому  може перебувати у клітині недовго, але цього часу вистачає, щоб виробити достатню кількість «захисту».

У векторних вакцинах «інформація» про коронавірус об’єднана із непатогенним (нешкідливим для людини) іншим вірусом, який «доставляє» цю інформацію в клітину людини. Далі процес відбувається за описаною схемою.  Тобто в обох випадках імунна система реагує на  частинку коронавірусу.

SARS-CoV-2, а не на сильний, живий і повноцінний вірус, із  яким людина може зустрітися при контакті з хворим – і виробляє антитіла.

Читайте також: Вакцинація в умовах пандемії. Чому не варто боятися щеплень. ПОДКАСТ​​​​​​​

Вакцини від китайських виробників містять інактивовані (вбиті) цільні віруси, вони схожі на вакцини від грипу.  Тобто такий тип вакцин використовується досить давно. Вбиті вакцини завжди містять речовини, що посилюють імунну відповідь (в іншому разі імунна система такий убитий вірус просто «не побачить»). мРНК вакцини таких речовин не містять, а тільки деякі солі (наприклад, калій хлорид, натрій хлорид, натрій гідрофосфат) та цукрозу як консервант.  Зважаючи на те, що мРНК та векторні вакцини синтезуються у лабораторних умовах, то такий процес порівняно швидкий та недорогий.

Дані про вакцини від COVID-19 оновлюються двічі на тиждень, доступ до цієї інформації відкритий, тож її можна відстежувати за посиланням.  

Ірина ГРАБОВСЬКА-МИКИТЮК

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024