Медичні закупівлі України: переваги та принцип роботи державного підприємства

29 Грудня 2020, 17:00
Представники підприємства «Медичні закупівлі України» 2406
Представники підприємства «Медичні закупівлі України»

Міністерство охорони здоров'я цього року уповноважило державне підприємство «Медичні закупівлі України» проводити централізовані закупівлі ліків за 14 державними програмами. Закупівлі лікарських засобів та медичних товарів за державними програмами вперше відбуваються через електронну систему Prozorro.

Яким чином підприємство здійснює медичні закупівлі та як працює Е-каталог Prozorro Market, на п’ятому West Media Forum розповіли представники підприємства «Медичні закупівлі України» Арсен Жумаділов, Єлизавета Лук'янова та Ксенія Квітка. Виступ спікерів законспектували журналісти Район.Медицина.

Державне підприємство «Медичні закупівлі України» – національна закупівельна організація, яка поетапно забезпечує централізовану закупівлю ліків та медвиробів за кошти державного бюджету.

Читайте також: Платна медицина в Україні: чому варто звернути увагу на ринок приватних медпослуг

Важливою функцією ДП «Медичні закупівлі України» є професіоналізація закупівель.Арсен Жумаділов розповів, що підприємство створили для того, щоб розмежувати дві функції: формування та реалізації політики у сфері медзакупівель. Формування політики – це відповідь на питання «що купувати». А реалізація політики вирішує, як та в кого закуповувати. За його словами, коли одна людина відповідає на обидва питання, то це прямий шлях до корупції.

«Саме у медичній сфері наявний значний дисбаланс між замовником та продавцем. Тобто продавець знає про товар значно більше, а покупець не завжди може оцінити продукт. Тому функція закупівель має бути професіоналізована», – пояснив експерт.

Спікер розповів, що фінансування програми медичних закупівель збільшилося у 2012 році. У 2014 стався збій системи. Серед тодішніх негативних чинників  війна з Росією, різке падіння гривні, вкорінена корупція і неефективна система закупівель. У той час тендери проводили у паперовій формі за непрозорими процедурами. Тому наступного року усі закупівлі були передані міжнародним організаціям.

Читайте також: Дашборди Національної служби здоров'я: як користуватися та чим вони корисні

Ситуація змінилася у 2020 році. За словами спікера, цьому сприяло чимало факторів: стабілізація лінії розмежування на фронті, функціонування системи медичних закупівель Prozorro, антикорупційні стандарти та зміцнення гривні у 2019 році. Стало зрозуміло, що Україна може самостійно впоратися із закупівлями, тому підстав передавати їх третім особам не було.

Наразі підприємство виконує закупівлі за кількома програмами та забезпечує надійне постачання ліків.

«Ми суттєво економимо державні кошти та сповідуємо нульову толерантність до корупції. Ми розширюємо чесну конкуренцію між постачальниками і впроваджуємо інформаційно-аналітичні рішення, які дозволяють нам якісно працювати з інформацією, яка потрібна в медичній сфері. Нашу програму MedData цьогоріч використовують для того, щоб збирати інформацію з усієї країни про наявні залишки та поставки товарів для боротьби з коронавірусом», – зазначив представник ДП «Медичні закупівлі України» Арсен Жумаділов. 

Ефективним інструментом закупівель на допорогових сумах є E-каталог Prozorro Market. Це інтернет-магазин для державних замовників. Представниця підприємства Єлизавета Лук’янова пояснила, що принцип роботи каталогу простий.

Читайте також: Клятий раціоналіст: ютубер Артем Албул розповів, як руйнувати міфи

У ньому є готові технічні завдання, асортимент товару, перевірені постачальники та автоматичне звітування. Адміністратор Е-каталогу визначає товарну номенклатуру, створює категорії та профілі, а також перевіряє постачальників.

Як працює Е-каталог:

  • Адміністратор наповнює каталог та шукає професійних постачальників
  • Товари передають на відображення майданчикам-партнерам. Вони показують ті з них, які є у каталозі.

«Е-каталог Prozorro Market  є частиною великої системи Prozorro. Для відображення системи ми звертаємося до майданчиків – у них є свій функціонал. Через їх функціонал замовники можуть обирати товар та зв’язуватися з постачальником. А постачальники через функціонал майданчика додає ціни та відстежує ціни конкурентів», – пояснила спікерка.

Вона запевнила, що Е-каталог Prozorro Market працює як звичайний Інтернет-магазин, де можна знайти потрібний товар. Спікерка наголосила, що замовник може користуватися Е-каталогом безкоштовно. Постачальник сплачує лише комісію за успішну угоду.

Читайте також: Фейки про коронавірус: як та чому вони виникають

Комунікаційниця ДП «Медичні закупівлі України» Ксенія Квітка розповіла, що інформацію про медичні закупівлі можна знайти на офіційному сайті підприємства. У телеграм-каналі – важливі оголошення, тендери та інструкції. У Фейсбуці – актуальні новини.

Вона зазначила, що невдовзі на сайті «Медичних закупівель» з’явиться інформація про поставки закуплених товарів на склад та в регіони. 

Представникам ДП «Медичні закупівлі України» важливий зворотній зв'язок від українців, адже усі коментарі громадян допоможуть їм розвиватися.

Читайте також: «Лікарі повинні вимагати підвищення зарплатні», – погляд журналістки на медичну реформу

***

Заходи відбулися за підтримки проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Медійна програма в Україні», що реалізується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації

Олена ШВИДНЮК

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024