«Лікарі повинні вимагати підвищення зарплатні», – погляд журналістки на медичну реформу

23 Грудня 2020, 18:30
Фото ілюстративне 1643
Фото ілюстративне

Журналістка і заступниця головного редактора сайту «Лівий берег» Вікторія Гуера пише про охорону здоров‘я вже дванадцять років.

На п’ятому West Media Forum спікерка розповіла про відповідальність пацієнтів та лікарів у медичних закладах та про соціальну місію журналістів під  час реформування медицини. Досвід медійниці записали журналісти Район.Медицина.

«Наша професія соціально-відповідальна.. Рано чи пізно ми або хтось зі знайомих потрапить у лікарню і стикнеться з тим, як це все працює. Тоді ж люди, які раніше цим не цікавилися, напишуть пост в Фейсбук про те, яка ця реформа жахлива. Як журналісти повинні до цього ставитися? Як до професійного кейсу», – порадила спікерка.

Читайте також: Що таке медичні технопарки і як вони працюють

Вона наголосила, що журналісти завжди повинні шукати причину події, описувати ситуацію та пояснювати, чому вона склалася.

«Якщо десь чогось не надали – це не означає, що все погано. Означає, що у конкретному випадку це не спрацювало. Ми маємо подати цю інформацію спокійно, взяти коментар у експертів, які пояснять, що трапилося і чому», – зазначила спікерка.  

За її словами, від соціальної позиції журналістів залежить те, чи будуть пацієнти брати на себе відповідальність за свою громадянську активність у напрямку реформування охорони здоров’я.

Читайте також: Залаштунки медичного репортажу: як не приїхати у лікарню, якої нема

Журналістка зазначила, що тема медичної реформи для України не є новою. Перше обговорення про зміну системи почалося ще у 2000 році. Протягом багатьох років українці були вкрай незадоволені діючою системою охорони здоров’я. Усі опитування показували, що людей не влаштовує ні оснащення лікарні, ні ставлення медиків до пацієнтів.

Спікерка вважає, що навіть у той час були ті, кому тодішня ситуація була вигідна. Це люди на вершині. Наприклад, головні лікарі, які критикують усі нововведення. Однак медична реформа – це шлях змін, на який українці вже стали.

Читайте також: Вечірки, бізнес та вино: як в Україні популяризують науку

«Наразі почався другий етап медичної реформи.  Це не спринтерська дистанція. Це марафонський біг. І перед нами – як перед пацієнтами і журналістами – ще довгий шлях», – прокоментувала експертка.   

Вікторія Гуера підкреслила, що честь і обов’язок журналістів – зображати реальність такою, якою вона є і нагадувати людям про їх відповідальність. Вона наголосила, що лікарі повинні говорити про те, щоб їм підвищували платню. Адже гроші у медичних закладів є. Журналісти повинні про це говорити, інформувати лікарів, щоб вони вимагали гідної зарплати.

Спікерка розповіла, чому головні лікарі не витрачають гроші, які на рахунках їхніх закладів.

Читайте також: Фейк про перелом за 15 тисяч або Які болі у експертів сфери охорони здоров'я

За її словами, керівники не мають необхідних навичок і часто не знають, у що інвестувати кошти. Наразі вони зобов’язані вчитися бути автономними медичними закладами, якими вони стали завдяки реформі.

«Щоб дослідити, які суми на рахунках лікарень, можна подати запит в НСЗУ і запитати про витрати лікарень. Часто витрати на зарплату за півроку на два-три рази менше, ніж залишок. Але у кожному випадку треба розбиратися. Може, головний лікар ці гроші планує витратити на ремонт», – розповіла спікерка.  

Вікторія Гуера розповіла про те, яка відповідальність лежить на пацієнтах.

«Писати скаргу – це важливо. Нам простіше стверджувати факт того,  що лікар-хабарник, якщо є скарга на нього. Скарга – це офіційний документ, на який ми зможемо посилатися», – зазначила журналістка.

Вона переконала, що медійники повинні пояснювати людям, що написати скаргу – нескладно. Для цього не треба ні з ким сваритися.

«Журналістика – це сила. Ми маємо її використовути, щоб рухати ситуацію. Ми повинні обговоренням теми грошей і спонукати суспільство переформатовуватися», – резюмувала Вікторія Гуера.

Читайте також: Ми всі профани: редакторка Liga.Life поділилася секретами створення текстів про здоров'я

***

Заходи відбулися за підтримки проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Медійна програма в Україні», що реалізується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації

Олена ШВИДНЮК

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024