Що таке медичні технопарки і як вони працюють

22 Грудня 2020, 18:00
Дмитро Гаврилов 2396
Дмитро Гаврилов

Медичні акселератори та технопарки можуть бути джерелом унікальної інформації для журналістів. Нещодавно запрацював перший національний інноваційний технопарк в галузі медицини «Центр медичних інновацій».

Про те, як використовувати цей ресурс у роботі, під час п’ятого West Media Forum розповів куратор мережі клінік сімейної медицини «Біхелсі» та технопарку «Центр медичних інновацій» Дмитро Гаврилов. Журналісти Район.Медицина занотували найважливіше з виступу.

***

«Центр медичних інновацій – перший національний інноваційний технопарк в галузі медицини, екосистема якого забезпечує максимально сприятливе середовище для розвитку стартапів та інноваційних підприємств.

Ми формуємо простір інноваційної активності, який поєднає потенціал університетів, медичних закладів, бізнесу, влади, інвесторів. Це забезпечить створення якісних інноваційних рішень, які змінять здоров'я людства на краще.

Читайте також: Залаштунки медичного репортажу: як не приїхати у лікарню, якої нема

Технопарк має на меті сприяти створенню і розвитку нових наукомістких технологій. Можна зайти на їхній сайт, поспілкуватися з учасниками та дізнатися про ці технології щось нове.

Ще одна ціль – пошук, відбір та оцінка інноваційних проєктів у галузі медицини. Вони теж джерело унікальної інформації для журналіста.

Також можна дізнатися, як акселератор комерціалізує свої проєкти, на чому планують заробляти... Оскільки читачам, окрім самого стартапу, також цікава модель його монетизації.

Екосистема технопарку є типовою для всіх акселераторів. Сюди входять університети, інвестиційні фонди, виробничі підприємства...

Щодо того, які переваги технопарк має для наших партнерів, то це, перш за все, синергетичний ефект. Всі учасники екосистеми доповнюють один одного та працюють спільно.

Читайте також: Особлива увага стартапам: як у Луцьку працюватиме медичний кластер

Одне з останніх успішних напрацювань – ведемо переговори зі скандинавським офтальмологічним стартапом, який потребує близько 500 тестувань на базі українських медзакладів. 

Працівники та студенти технопарку інтегруються у світове інноваційне товариство через можливість комунікувати у якості експертів та учасників стартапів зі своїми іноземними колегами.

«Серцем» технопарку є так званий акселератор «Рецептор». Сюди звертаються стартами, аби пройти дві програми, які ми надаємо. Одна з них – стадія інкубації, для тих хто ще не має життєздатного продукту, але хоче створити його й ми допомагаємо. Інша – стадія акселерації. Вона передбачена для тих, хто вже має певний продукт, а ми лише допомагаємо вивести чи монетизувати його.

Читайте також: Вечірки, бізнес та вино: як в Україні популяризують науку

Сталося так, що більшість стартапів звертаються до технопарку саме на першій стадії. Вони хочуть створити мінімально життєздатний продукт, і ми допомагаємо їм це зробити.

Візії нашого акселератора ми назвали, що за 10 років рецептор стане лідером європейської акселерації, який створить ферму «єдинорогів». «Єдиноріг» на сленгу інноваційних менеджерів означає «стартап, який залучив мільйон доларів».

Читайте також: Медичний «клондайк», або чому потрібно інвестувати в медицину​​​​​​​

Акселератор є джерелом унікальної інформації для журналістів, їхніх читачів у тому, що самі про себе стартапи заявити не можуть, звертаються до нас, а далі медійники через нас можуть донести відомості про них у маси.

Читайте також: Ми всі профани: редакторка Liga.Life поділилася секретами створення текстів про здоров'я​​​​​​​

«Центр медичних інновацій» працює за 20 напрямками: медичні інформаційні системи, блокчейн в медицині, віртуальна реальність, штучний інтелект, візуалізація, чат-боти, телемедицина, рання діагностика хвороб, 3D-друк та інші.

Технопарки та акселератори є певним котлом, де варяться таланти, ідеї. Якщо налагодити з ними співпрацю, можна залишатися на вістрі найостанніших досягнень в медицині, знати про те, як розвиваються ці технології».

***

Заходи відбулися за підтримки проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Медійна програма в Україні», що реалізується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації

Марія МАРТИНЮК

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024