Лікування зубів під час карантину: чи варто відкладати похід до стоматолога. ПОДКАСТ

18 Грудня 2020, 17:17
Іван Ліпич 5144
Іван Ліпич

В період карантину українцям радять звертатися до зубних лікарів лише за ургентною допомогою.

Чи варто відвідувати стоматолога в період пандемії та як доглядати за ротовою порожниною, в ефірі програми «Район здорової людини», яка виходить щопонеділка о 15:00 на радіо CiD fm, розповів лікар-стоматолог, власник стоматології «Garant Dental» Іван Іванович Ліпич.

Розмову з лікарем також можна СЛУХАТИ В ПОДКАСТІ:

 

 

– Пане Іване, як змінився прийом пацієнтів під час пандемії?

– У стоматології особливо відчули зміни на початку карантину, адже всі заклади закрили, і можна було надавати лише ургентну допомогу, тобто коли пацієнт відчуває біль чи має набряк, припухлість. Міністерство охорони здоров'я довгий час не могло видати для лікарів-стоматологів конкретний протокол про те, як надавати стоматологічну допомогу планову.

 А чи є ризик інфікуватися пацієнту від лікаря і навпаки?

– Ризики завжди є. Я б сказав, що більше ризиків є у лікаря, ніж у пацієнтів, тому що він безпосередньо працює із пацієнтом. Навіть якщо є маска чи щиток, все одно нікуди не дітися від повітря, яке створює машинка. Зараз у нас уже є стандарт роботи, антисептики на вході. Складність була на початку в тому, що важко пояснювати пацієнтам, аби вони дотримувалися норм – одягали маски, рукавички.


 

 У яких випадках під час пандемії треба обов'язково звертатися до стоматолога, а коли краще перетерпіти?

– Якщо людина здорова, але потребує негайної стоматологічної допомоги, то їй варто звертатися до лікаря. Якщо людина не здорова, має ознаки ГРВІ, а її стоматологічна проблема складніша, ніж загальний стан, то, на мою думку, потрібно попередити лікаря і персонал, щоб правильно підготуватися до цього. Якщо є можливість приглушити біль чи зняти запальний процес медикаментозними препаратами, це варто зробити. Потім можна прийти до лікаря на плановий огляд. Є ситуації, коли нічого не допомагає і таки треба йти до лікаря. Потрібно дивитися по ситуації.

 Люди вже перестали боятися ходити до стоматолога?

– Насправді не всі, але зараз це приносить невеликий дискомфорт, є хороші і дієві анестетики. Багато хто отримав травму в дитинстві від лікування зубів, тому відразу видно тих, хто нервує. На мою думку, потрібно знайти свого лікаря та встановити з ним особистісні стосунки. Дуже легко працювати з тим пацієнтом, який довіряє лікарю. Буває, що людина часто запитує, що я роблю, для чого, що вона чула, що краще так робити, а не інакше. Якщо всі твої дії ставляться під сумнів, то варто подумати чи треба з ним продовжувати працювати, можливо, спробувати поговорити. Впевненість в лікареві відіграє велику роль. Найбільший страх мають діти, особливо ті, які отримали перед тим травму чи неналежне лікування, та міліціонери, як я можу судити зі свого досвіду. Задача лікаря – подолати страх.

Читайте також:  Варикоз: правда та міфи про захворювання вен. ПОДКАСТ

 З якими зубними проблемами люди зараз звертаються найбільше?

– Найбільше – з карієсом. У зв’язку з тим, що був локдаун, є багато ускладненого карієсу. Багато ортодонтичних проблем. Є такий міф, що молочні зуби не потрібно лікувати, але я його розвію. Економлячи на лікуванню молочних зубів, батьки роблять дитині тільки гірше. Часто думають, що краще не лікувати, а відразу їх видалити, але роблячи це, наприклад, у 5 років ми порушуємо формування, бо цей зуб мав би випасти у 9 років, і щелепа не розвивається нормально, має часті ангіни. У наслідку це може призвести ще й до того, що у підлітковому віці потрібно буде ставити брекети.

 Яким повинен бути повсякденний догляд за ротовою порожниною? Які засоби краще використовувати, а яких уникати?

– Однозначно варто позбутися зубочисток, адже вони руйнують міжясенний сосочок і роблять великий проміжок між зубами. Потрібно використовувати зубну щітку із пастою чи зубний порошок для кращого вичищення нальоту. Його можна знайти в Інтернеті, він не дорогий. Старші люди розповідають, що їх предки користувалися содою та сіллю і у них були зуби білі без карієсу. Я згідний, що тоді був трошки інший час, але ці речі мають велику абразивність, тому потрібно їх мінімізувати. Сода створює лужне середовище, яке люблять патогенні бактерії. Також раджу використовувати зубну нитку. Ще один міф, що вона робить більший зубний проміжок, але якщо користуватися правильно, підібрати товщину, то це кращий варіант, ніж зубочистка.


 

 Як часто потрібно відвідувати стоматолога в профілактичних цілях?

– Норма відвідування стоматолога у профілактичних цілях – раз у пів року. Бажано робити чистки раз у пів року. При множинному карієсі чистки потрібні частіше. Також потрібно шукати їх причину. При хворобах пародонту потрібно спостерігатися раз у три місяці.

– Якою має бути щітка – електричною чи звичайною?

- На мою думка, електрична зубна щітка – річ не погана, але не замінить звичайної. Недосвідчений користувач цього гаджета може зробити так, що наліт, який потрібно зняти, запакує під ясна. Методик є багато, якщо простою щіткою наліт не змивається, тоді потрібно змінити жорсткість щітки чи змінити пасту. В Інтернеті є багато інформації, як правильно чистити, різні методики.

Читайте також: Дитячі хвороби на першому році життя. Причини, симптоми, поради педіатра. ПОДКАСТ

Запитання від слухачів

– Дитині 4,5 роки, зіпсувалися передні зуби, на біль не скаржиться. Варто лікувати, чи почекати поки виростуть постійні?

– Я думаю, що в такому віці зуби ще треба лікувати, вони не так скоро ще випадуть. Дитині потрібно чимось їсти, тому краще не затягувати.

– Відбілювання зубів шкідливе, чи можна не боятися цієї процедури?

– Відбілювання зубів – це тема, про яку можна говорити багато. Ця процедура нормальна, якщо до неї правильно підходити, використовувати хороші препарати, дотримуватися рекомендацій спеціалістів після відбілювання, то це не принесе шкоди. Точно не потрібно економити на цьому, тому що сьогодні ви хочете зробити свої зуби білими, а завтра можете зробити їх хворими. На мою думку, здорові зуби – краще, ніж білі.

 Чи є різниця між дорогими і дешевими пломбами, і чи може дешевша бути якісною?

– Пломбувальні матеріали є різнопланові – тимчасові, постійні, відновлювальні. Фактично лікареві немає різниці з якого матеріалу робити пломбу, його робота оцінюється так само. Пломбувальний матеріал оцінюється як частина прасу. Сама пломба має різні властивості. Бюджетний варіант може непогано служити, але може мати ряд поганих властивостей, на відміну від дорожчих:  дає осадку, втрачає колір і міцність, з часом може сколюватися. Є ситуації, коли ми не вибираємо, яку пломбу ставити. У бюджетних варіантах може бути ще більшою токсичність. Поняття якості і ціни в стоматології співпадає.

Читайте також: Псоріаз та екзема: правда і міфи про лікування шкірних захворювань.ПОДКАСТ

 Чи можна лікувати зуби при вагітності? Боюся, аби анестезія не зашкодила.

– Я б радив при можливості лікувати зуби до вагітності. Якщо вже треба під час, то потрібно попередити лікаря, використовуватимуть безпечний анестетик.

 Як часто можна знімати зубний камінь?

– По мірі його утворення. Варто розібратися в причині його виникнення – порушення в організмі, недобросовісна робота лікаря. Знімати потрібно тоді, коли це потрібно.


 

Правда чи міф

 Усім пацієнтам, не зважаючи від віку, стоматолога потрібно відвідувати двічі на рік, якщо немає скарг.

– Так, це правда.

 Хворий зуб краще видалити, ніж лікувати.

– Залежно від ситуації, спеціаліст визначить чи зуб «ремонтоздатний». Якщо можна зуб зберегти, то краще це зробити.

 Брекети ефективні лише у підлітковому віці.

– Вони найбільш ефективні в підлітковому віці. Сьогодні брекети ставлять навіть пенсіонерам. У підлітковому віці організм найбільш піддатливий до змін.

 Зубна щітка і паста – все що потрібно для гігієни ротової порожнини.

– Я б радив додати зубну нитку та ополіскувач.

 Фтор у зубній пасті – шкідливий.

– Зараз активно пропагується, що фтор шкідливий. Нас в університеті вчили, що фтор потрібний у зубній пасті, але її ні в якому випадку не потрібно їсти, а чистити нею зуби.

 Жорсткі зубні щітки краще видаляють наліт.

– Найкраще використовувати середньої жорсткості та підбирати індивідуально під себе.

– Відбілювання зубів шкідливе?

– Шкідливе, якщо зробити його неправильно, зекономити та довіритись дилетантам.

– Видалений зуб не потрібно заміщувати, якщо немає естетичного дискомфорту.

 – Ні, його потрібно заміщувати, якщо це не вісімка, бо зуби поряд деформуються, як і щелепа.

 Рентген зуба можна не робити, раніше ж працювали без нього.

– Працювали без цього, бо цього не було. Сьогодні рентгенологія дуже важлива в стоматології.

 Зуби будуть і білими, і здоровими, якщо енергійніше їх чистити.

– Зуби потрібно чистити не енергійно, а правильно.

 Гарна усмішка – це дорого.

– Для когось гарна усмішка нічого не варта, бо має гарну генетику, а для когось – це дійсно дорого.

Спілкувалася Вікторія ЖУКОВСЬКА

До публікації матеріал підготувала Діана КОСТЮК

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024