Від томографії ока до пересадки серця: як працює Ковельське медичне об’єднання

29 Листопада 2020, 14:16
Ковельське МТМО 8028
Ковельське МТМО

Ковельське міськрайонне територіальне медичне об’єднання (МТМО) стало першим районним медзакладом в Україні, який отримав дозвіл на пересадку органів.

Тут вперше за останні 15 років зробили трансплантацію серця.

Загалом у медоб’єднанні надають понад 20 видів допомоги, в тому числі це виходжування недоношених дітей, допомога при інфаркті, реабілітація після інсульту, пластична хірургія, хімієтерапія…

Про те, як працює медоб’єднання в умовах реформи та пандемії, дізнавалась журналістка Район.Медицина.

Підписали 26 пакетів послуг із 31

Ковельське міськрайонне територіальне медичне об’єднання особливе тим, що в ньому надають і первинну, і спеціалізовану, і високоспеціалізовану допомогу.

Тільки в Ковелі його підрозділи розташовані на шести різних вулицях. А ще є у селищах та селах Ковельського району.

У складі комунального підприємства є:

  • 2 лікарні – Ковельська центральна районна (зі стаціонаром, дорослою, дитячою поліклініками) та Голобська районна;
  • пологовий будинок з жіночою консультацією;
  • Центр первинної медико-санітарної допомоги – 12 сільських амбулаторій та 5 – міських (три з них незабаром добудують), 72 фельдшерсько-акушерських пункти.

Також є філія гемодіалізу в Турійській районній лікарні.

Усі підрозділи під’єднані до єдиної медичної інформаційної системи, до якої інші медзаклади не мають доступу.

Ковельське МТМО лідирує в Україні за кількістю пакетів медичних послуг, за якими отримує кошти відповідно до Програми медичних гарантій.

Всього комунальне підприємство підписало 26 пакетів із 31 можливого.

НЕ укладені договори лише за такими пакетами:

  • «фтизіатричним» (нема стаціонару для пацієнтів з туберкульозом),
  • «радіологічним» (нема обладнання для опромінення – лінійного прискорювача),
  • двома пакетами екстреної допомоги (цю медичну послугу надає лише Волинський обласний центр екстреної допомоги та медицини катастроф),
  • тимчасовим ковідним пакетом, який був актуальним лише навесні й тільки для окремих закладів охорони здоров’я.

Медична директорка Ковельського МТМО Людмила Івахнюк розповіла, що таку кількість пакетів вдалося підписати завдяки хорошій матеріально-технічній базі.

Над цим протягом останніх років працювали Олег Самчук, його син Олег Самчук, а з травня цього року – Валентин Вітер.

У проміжку від звільнення Олега Самчука до призначення на посаду Валентина Вітра, обов’язки головного лікаря виконувала Людмила Івахнюк.  

Майже в кожному відділенні – сучасна техніка

Раніше в інтерв’ю для Район.Медицина Олег Самчук (молодший) розповідав, що Ковельське медоб’єднання розвинулося настільки, що в ньому нема лише лінійного прискорювача та робота Da Vinci.

Практично кожне відділення має чим «похвалитися».

Є зокрема ангіограф – апарат, за допомогою якого проводять діагностику та операції на серці такі як стентування при інфаркті міокарда чи встановлення кардіостимуляторів.

В урологічному відділені є сучасне лапароскопічне обладнання, за допомогою якого проводять складні операції PCNL (з нирок через малі отвори видаляють великі камені).

Також тут є літотриптор, який дробить камені дистанційно.

В травматологічному відділенні є обладнання, завдяки якому в режимі онлайн можна контролювати під час операції, чи правильно склали кістки після перелому.

Офтальмологічне відділення має апарат для ультразвукової діагностики ока, оптичний томограф та пневмотонометр – для вимірювання внутрішньо-очного тиску за допомогою струменя повітря.

Операція на очах
Операція на очах

Діагностичне відділення оснащене декількома сучасними апаратами, один з яких має здатність вимірювати структуру тканини.

Також у Ковельському медоб’єднанні є сучасний фіброгастроскоп з відеофіксацією, на якому досліджують стан стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки.

За останні два роки тут розвивають реабілітацію. Для цього закупили бігові доріжки, велосипеди, апаратуру для розроблення суглобів, апарат Бубновського…


Для пацієнтів, які перенесли інсульт, є необхідне обладнання, зокрема і кухня, де вони заново вчаться тримати ложку, відкривати ящички, мити посуд…

Крім того, є пресотерапія – «штани» та «рукави», через які здійснюється специфічний масаж стиснутим повітрям, що корисно для лімфатичної системи.

Також в медзакладі є три лабораторії – клініко-діагностична, цитологічна та бактеріальна. Є аналізатори, які проводять по 160 та 240 аналізів за хвилину.

Також є все обладнання для діагностики на сумісність донорів і реципієнтів органів. Протягом року ковельські медики пересадили 16 нирок та два серця.

У реанімаційному відділенні вся сучасна апаратура розміщена на підвісних консолях (тобто всі шнури ідуть зі стелі), до яких під’єднаний і кисень.

Хірургічне відділення кілька років тому відремонтували та оснастили.


У медичному об’єднанні проводять операції різної складності. Розвинені судинна хірургія, кардіохірургія, урологічні та пластичні операції, зокрема пластика носа, вух, грудей.

Пологовий будинок обладнаний усім для та дорослої та дитячої реанімації. Там виходжують недоношених діток. У Волинський обласний перинатальний центр скеровують тільки немовлят масою менше, ніж півтора кілограма.

Також в Ковельському МТМО є сучасні рентген апарати, мамограф тощо.

Мамограф
Мамограф

Комп’ютерний томограф (КТ) та магнітно-резонансний томограф (МРТ) по договору субпідряду працюють на території Ковельської центральної районної лікарні.

Ще один томограф з’явиться після того, як завершиться ремонт приймального відділення. Очікувана дата – червень 2021 року.

«У відділенні екстреної медичної допомоги буде декілька зон та чотири входи –  для пацієнтів, для інфекційних пацієнтів, вхід у кабінет КТ та ще один для санітарних машин. Коридор вміщатиме два автомобілі одночасно», – розповідає медична директорка Ковельського МТМО Людмила Івахнюк.

Періодично тут оновлюють обладнання та ліжка, а те, що ще можна використовувати, передають на амбулаторії чи Голобську лікарню.

Амбулаторії, за винятком кількох, мають нові автомобілі.

Лікуватися в Ковель приїжджають з усієї України та з-за кордону

Ковельське медичне об’єднання акредитоване на вищу кваліфікаційну категорію та сертифіковане Міжнародним органом сертифікації систем управління «Глобал Сертифік» ISO 9001:2015.

Також воно є лауреатом загальнонаціонального проєкту «Флагмани сучасної медицини».

Щороку в стаціонарах МТМО лікується 22-23 тисяч людей.

Тут є 500 ліжок, з них 395 знаходяться в Ковельській центральній районній лікарні.

Для лікування пацієнтів з коронавірусом виділили 106 ліжок, з яких 10 – у палатах інтенсивної терапії.

У пологовому будинку приймають до півтори тисячі пологів в рік.

20-25 % пацієнтів – іногородні, тобто не з Ковеля чи Ковельського району.

Приїжджають люди з Луганщини, Кіровоградщини, Харківщини… Практично з усіх областей.

Також кожного року є близько 20 іноземців. Найдовшу відстань до медзакладу подолав пацієнт із Сіднею.

Через пандемію COVID-19 показники нижчі, оскільки обмежені госпіталізації та операції.

Медична директорка розповідає, що всі послуги – безкоштовні, якщо дотримуватись специфікації їх виконання.

Наприклад, мамографія безоплатна для жінок старших 40 років та якщо є направлення від сімейного або лікуючого лікаря.

Подібні умови є в кожному пакеті. Безплатними є ті медикаменти, які входять в Національний перелік лікарських засобів. Якщо пацієнту необхідні інші препарати, за них потрібно платити.

«Завдяки реформі медична допомога наблизилась до пацієнта, тому що він має право вибору лікувального закладу. Ми даємо скерування, воно дійсне протягом року, а пацієнт якщо хоче, може поїхати в Київ чи Івано-Франківськ. Всі заклади в праві його прийняти», – пояснює Людмила Івахнюк.

З її слів, завдяки медреформі, підтримці благодійників і міської ради, а також завдяки проєкту Світового банку Ковельське медоб’єднання розвивається ще більше.

Завдяки реформі фінансування зросло на 30 %

У штаті – півтори тисячі працівників. Скорочень через реформу не було, навпаки відбулося «поповнення» кардіохірургами та анестезіологами.

Від Національної служби Ковельське МТМО отримує на 30 % більше, ніж було за субвенцією. 

Очікуване фінансування згідно з даними НСЗУ
Очікуване фінансування згідно з даними НСЗУ

У медзакладі кажуть, що реальні надходження можуть відрізнятися від очікуваних, оскільки деякі пакети оплачуються за глобальною ставкою, а деякі – залежно від кількості пролікованих пацієнтів.

«Раніше державні кошти йшли через казначейство. Це ускладнює роботу. Після підписання договорів з Національною службою здоров’я фінансування йде напряму, що прискорило і покращило роботу, – розповідає заступниця генерального директора Ковельського МТМО з економічних питань Валентина Корецька.

З її слів, зарплати для медиків вдалося підняти, але вони все одно залишаються невисокими.

300 % надбавки отримують ті медпрацівники, які надають допомогу хворим на коронавірус. Згідно з постановою уряду № 610 з вересня до грудня лікарі отримають на 70 % більшу заробітну плату, медсестри – на 50 %, санітарки – на 25 %.

Заступниця додає, що із закупівлями в усі часи було непросто.

«Треба все обдумати й опрацювати, зважаючи на масштаби і потреби нашого комунального підприємства. Буває, що переможці не відгукуються і треба оголошувати повторно торги. Але такого, що не можемо взагалі купити, нема», – каже Валентина Корецька.

Найближчим часом в медоб’єднання планують придбати додатково кисневі концентратори, ендоскопічну стійку та інше обладнання.

Тут з’явиться ще одна, потужніша киснева станція за 5,3 мільйона гривень.

Планують розвивати трансплантологію, хірургію та реабілітацію.

















Наталя ХВЕСИК

Фото Ірини КАБАНОВОЇ та з архіву Ковельського МТМО

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024