Як вберегти молодь від наркотичної та алкогольної залежностей. ПОДКАСТ

13 Листопада 2020, 18:00
Іван Сухий 6832
Іван Сухий

Середній вік, коли підлітки починають вживати алкоголь, 14 – 15 років. Якщо у підлітка депресія, він схильний до зловживання алкоголем і не буде звертатися за допомогою, оскільки може мати загострену самооцінку.

Детальніше про підліткові залежності в ефірі програми «Район здорової людини» на радіо «CiD fm» розповів лікар-нарколог Волинського центру терапії залежностей – Іван Ростиславович Сухий.

Розмову з лікарем також можна СЛУХАТИ В ПОДКАСТІ:

 

 

 Пане Іване, наркоманія та алкоголізм – наскільки актуальними є ці залежності серед підлітків?

– Вони дуже актуальні, це глобальні проблеми суспільства. Наркоманія та алкоголізм молодшають дуже швидкими темпами. Середній вік дітей, які мають проблеми з наркотиками та алкоголем, 11 – 15 років.

 А що таке залежність?

– Залежність – хворобливий стан людини, який проявляється втратою контролю над прийомом алкоголю і наркотиків. Вона проявляється як фізично, так і психологічно. Фізична залежність проявляється у болях, неприємних відчуттях в серці, скарги на нудоту та блювоту, запаморочення. Психічна – у бажанні прийняти алкоголь чи наркотики.

– До якої із залежностей більше схильні підлітки: алкогольної чи наркотичної?

– У більшості – алкоголь. Було проведене європейське опитування щодо вживання алкоголю та наркотичних речовин, яке показало, що 50% українських підлітків має досвід куріння сигарет, а 86% вживали алкоголь, 18% пробували наркотики, кожен 5 підліток має сформовану звичку курити, а також кожен 5 підліток вживає алкоголь майже щодня. Ці цифри насторожують.


 

 Побутує думка, що наркоманією страждають діти саме із забезпечених та благополучних сімей. Чи справді це так, і чим така тенденція зумовлена?

– Насправді це не так, немає такої статистики. Часто буває, що це діти з заможних сімей. Можливо, через матеріальне забезпечення, доступність придбати їх.

 Які наркотики популярні серед молоді, та яку шкоду вони спричиняють організму?

– На першому місці – марихуана, також спайси – синтетична марихуана, амфітамін – стимулятор настрою. Усі наркотичні речовини шкодять і загрожують життю. Наркотичні речовини мають нейротоксичну дію, у першу чергу вражається центральна нервова система, у наслідок чого появляються агресії, дратівливість, загострення психічних захворювань, провокується шизофренія. Існує міф, що марихуана не шкідлива, але це стосується лише медичної, яка відпускається за рецептом лікаря. У марихуані міститься 400 хімічних сполук, багато з них потрапляють в жирові клітини і виводяться з організму протягом 30 днів. Звичайний канабіс і медичний – це абсолютно різні речі.

Читайте також: Чи заважає міома стати мамою. Правда та міфи про порушення менструального циклу. ПОДКАСТ

 Якщо проаналізувати кількість звернень за останні роки, то, за вашими спостереженнями, проблема залежності пішла на спад чи зростає? Чи помолодшала алкогольна залежність?

– Проблема тільки зростає. У 2020 році ситуація з карантином вплинула на нас, оскільки не всі пацієнти з віддалених районів мали можливість приїхати до нас, щоб ми їм надали медичну допомогу. Проблема помолодшала, мабуть, через прогресивність суспільства та доступність речовин.

 Яка причина того, що діти піддаються такій спокусі?

– Причин багато. Перша – цікавість відчути нові враження. Друга – внутрішні проблеми дитини чи конфлікти в сім’ї, непорозуміння з батьками та однолітками, дитина шукає заспокоєння і знаходить його таким способом. Щоб зламати таку парадигму, батькам потрібно обговорювати проблемні питання та бути близькими із дітьми.

 За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, Україна на першому місці за рівнем поширення дитячого алкоголізму. Яка ситуація в Луцьку та на Волині?

– Офіційно на спостереженні у лікарів-наркологів підлітки не перебувають. Є випадки, коли батьки звертаються за допомогою, але вони не фіксуються, тому що існує анонімне лікування. Проблеми є, і вони досить загострилися.

 Як батькам запідозрити, що дитина вживає наркотики? На які ознаки слід звернути увагу?

– У першу чергу потрібно чути свою дитину, якщо присутня різка зміна поведінки, вона стала байдужа до сім’ї, усамітнюється, є проблеми з навчанням, коли виникають фінансові проблеми, то слід запідозрити наркотики. Клінічно можна спостерігати гіперемію обличчя, склери стають ніби скляними, звужені чи розширені зіниці, перепади настрою, сонливість вдень і безсоння вночі.

 Наскільки проблеми, викликані наркотиками, піддаються лікуванню?

– Залежить від того, як вчасно батьки виявили проблеми і звернулися по допомогу. На ранніх стадіях це все піддається лікуванню за допомогою медикаментів та роботи з психологом. При деградації, розпаді особистості при сучасних наркотиках, то з цим дуже важко працювати.

 Чи можуть залежності передаватися у спадок?

– Стовідсоткової передачі залежності немає, але, як правило, якщо хтось з батьків страждав алкоголізмом чи наркоманією, то один з трьох синів може це успадкувати.


 

 Як лікувати залежності? Чи можливо з цією проблемою справитися самотужки?

– Є випадки, коли хворий сам справляється. Як правило, це сильна особистість, яка має тверді переконання. У більшості випадків справитися самостійно не можна, потрібно звертатися за медичною допомогою. На жаль, залежність зберігається до кінця життя.

– Якщо ми не хочемо, щоб підліток вживав алкоголь чи наркотики, ми повинні йому щось запропонувати натомість. Чи можлива така профілактика алкоголізму?

– Звичайно. Це повинно іти з сім’ї.

Читайте також: Правда і міфи про мігрень та інсульт. ПОДКАСТ

 Буває, трапляються повідомлення, де релігійні організації пропонують лікування. Наскільки можна їм довіряти?

– Потрібно детально ними цікавитися, а тільки тоді приймати рішення. Це ринок: хтось надає якісні послуги, а хтось займається шахрайством.

 Чи існують служби допомоги підліткам, які не хочуть звертатися до батьків, але готові прийняти допомогу?

– У нас є телефон гарячої лінії та довіри, де вони можуть отримати допомогу. Можна анонімно прийти на прийом. Головне – вчасно звернутися.

Запитання від слухачів

 Один бокал вина на день у компанії – це норма?

– Ні. Це може призвести до залежності.

 Чи є допомога лікаря обов’язковою у разі, якщо людина намагається припинити вживання наркотиків самостійно?

– Так, допомога обов’язкова, тому що припинення вживання наркотиків супроводжується важким фізичним та психологічним станом.

 Наркотична залежність – виліковна?

– Ні. Можна досягти ремісії.

 У нас є організації анонімних наркоманів чи алкоголіків?

– Так, в Луцьку, зокрема. Такі організації дієві.

 Чи варто наполягати на госпіталізації в тому випадку, коли залежний відмовляється від лікування?

– Примусового лікування немає. На жаль, тому що при сучасних наркотиках швидко формується залежність і відбувається деградація.

Читайте також: Коли дитину слід показувати гінекологу. ПОДКАСТ

 Я хочу кинути курити, чи правда, що найскладніше – подолати психологічну залежність?

– Найважче – це нікотинова абстиненція, яка проявляється у головокружінні, пришвидшеному серцебитті. У такому випадку потрібна медикаментозна попомога. Цей стан може тривати до 10 днів.

 З боку батька у нашій родині простежується алкогольна залежність, щовечора у мене є бажання випити, щоб зануритися в атмосферу веселощів. Як бути?

– Звернутися за допомогою до нарколога чи психолога.


 

 А чи існує межа між алкоголізмом та пияцвом?

– Пияцво – це побутове вживання алкоголю. Зараз такого поняття вже нема. Згідно з класифікації хвороб, є лише алкоголізм: гостра інтоксикація та залежність.

 Кажуть, що при вживанні наркотиків високий ризик інфекційних захворювань. Чи правда це?

– На даний час ін’єкційних наркоманів у нас 3 тисячі. Звичайно, це високий ризик, тому що передаються ВІЛ СНІД, сифіліс. Такі люди мають проблеми з інфекційними захворюваннями ще через знижений імунітет, легко можуть підхопити туберкульоз, сепсис, гангрени.

 Чи можна без допомоги лікаря визначити є людина наркоманом чи ні?

– Дивлячись який препарат людина вживає, і наскільки сім’я нею цікавиться. Також можна визначити за клінічними симптомами, які ми згадували. Я рекомендую зробити експрес-тест, він не дорого вартісний, але точний.

 Мій брат п’є запоями, кодування від алкогольної залежності і прийом ліків не допомагають. Що робити?

– Переконувати брата і шукати нові підходи, змінювати лікарів.

 Народна медицина і поїздка до нетрадиційних лікувальників допомагають?

– У більшості випадків – ні. Переважно це викачування коштів. Часто пацієнти приїжджають п’яні, навіть не розуміють про що з ними говорять і що від них хочуть. Є офіційна медицина, куди потрібно звертатися за допомогою.

Правда чи міф

– Легкі наркотики – безпечні.

– Це міф, адже не буває ні легких, ні важких наркотиків.

 Якщо я один раз спробую наркотик, то я не стану залежним.

– Хоч раз спробувавши, людина може стати залежною. Під впливом якихось факторів може відновитися потяг до вживання.

Читайте також: Чоловіче здоров'я: чому уролога треба відвідувати регулярно. ПОДКАСТ​​​​​​​

– Я зможу контролювати вживання наркотиків.

– Міф, наркозалежні не можуть це контролювати.

 Малі дози алкоголю – не шкідливі.


​​​​​​​

– Немає поняття малої дози алкоголю та її корисності. Є лікарські препарати на основі алкоголю, які несуть ефект. Алкоголь – нейротоксична речовина.

– Слабоалкогольні напої не викликають залежності.

– Насправді, навпаки. Алкогольна залежність формується від слабоалкогольних напоїв, тому що там, як правило, є суміш інших речовин, які приємні на смак, від чого поступово виникає залежність.

 Випити на свято – споконвічна традиція.

– На жаль, так. У нас усі святкування, як правило, відбуваються за участі алкоголю. З цим дуже важко боротися і пояснити, що якщо член сім’ї має залежність, потрібно утримуватись від святкувань і застіль.

 Алкоголь допомагає зігрітися у холодну погоду.

– Міф. Думаю, він породжений часами СРСР, де показували, що вживання спирту допомагає зігрітись. Це обман, тому що, коли ми вживаємо алкоголь, кров з внутрішніх органів іде до кінцівок і значно швидше відбувається охолодження організму. Також людина втрачає пильність, не відчуває холоду, думає, що їй жарко.

 Ложка коньяку до ранкової кави покращує працездатність.

– Такого я ще не чув. Хороший день буде при здоровому та правильному способі життя. На жаль, у нас чомусь склалася традиція, що якщо ти не п’єш, то ти хворий чи закодований. На запитання «Як ви вживаєте алкоголь» 90% відповідають – «так як всі».

 Вино містить багато вітамінів.

– Я не знаю чи наше вино містить вітаміни. Якщо це у Франції, в горах, то там є мікроелементи, антиоксиданти, але якщо це порошок і спирт, то вітамінам там ніде взятися.

 Від «сухого закону» користі організму не багато.

– Насправді у нас виробляється внутрішній алкоголь, і це 0,01 – 0,03 проміле для забезпечення потреб організму. Зовнішній алкоголь нам абсолютно не потрібен.

 Кефір і квас мають 0,1 промілле алкоголю у собі.

– Якщо це квас на дріжджах, який пройшов процес бродіння, він матиме у собі алкоголь.

 Наркотичні речовини забезпечують гарний настрій.

– На початку, коли немає залежності, потім – лише бажання прийняти наркотик. І так все життя, рожевих кольорів не існує.

 Героїн викликає звикання з першого разу.

– Так, героїн швидко викликає залежність і швидко виводиться з організму.

 Марихуана не викликає звикання.

– Це міф. Викликає психологічну залежність, деколи фізичну, але вона трохи менша, ніж при прийомі героїну.

 Змішування аптечних препаратів з алкоголем – безпечне і не викликає звикання.

- Зараз рідко таке зустрічається, щоб змішували препарати з алкоголем. Як правило, сьогодні настойку глоду приймають, але не змішують.

– Наркотики бадьорять.

– На початку дія буде, але це переростає у залежність і проявляється зовсім інший стан.

Спілкувалася Вікторія ЖУКОВСЬКА

До публікації підготувала Діана КОСТЮК

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024