Онкогематологія: проблеми діагностики та лікування. ПОДКАСТ

01 Жовтня 2020, 18:00
Вадим Шиманський 9950
Вадим Шиманський

У світі понад 23 тисячі людей, хворих на гемофілію. Вона найчастіше виникає у дитячому віці при прорізуванні зубів, прикушуванні язика, травматизації слизових оболонок гострими предметами.

Про життя з такою хворобою в ефірі програми «Район здорової людини», яка виходить щопонеділка о 15:00 в ефірі радіо СiD mf, розповів заввідділення гематології Волинської обласної клінічної лікарні Вадим Іванович Шиманський.

Розмову з лікарем також можна СЛУХАТИ В ПОДКАСТІ: 

– Пацієнти із якими хворобами найчастіше звертаються до вашого відділення?

 Основна когорта – це пацієнти з онкологічною патологією: гострі лейкемії, хронічні лейкемії, захворювання лімфоми та множинні мієломи. Гемофілія складає не великий відсоток госпіталізації в наше відділення.

 Які види онкогематологічних патологій лідирують на Волині?

 Можу сказати, що статистично росту онкогематологічних патологій відмітити не можна. Є один цікавий нюанс, якщо одна нозологія різко збільшується в один рік, то в інший – зменшується. На приклад, одного року було 30 випадків лімфом, а наступного – 15. Можливо, це можна пояснити тим, що в нас не велика область і кількість дорослого населення 800 тисяч.

Читайте також: Вакцинація в умовах пандемії. Чому не варто боятися щеплень. ПОДКАСТ

 Який середній вік хворих?  На скільки хвороби помолодшали протягом останніх років?

 Відмітили, що раніше множинна мієлома була притаманна для людей старшого віку. Зараз є поодинокі випадки, що пацієнти 40-45 років надходять з таким діагнозом. Ми маємо молодих пацієнтів, до 25 років, з ідіопатичним остеомієлофіброзом. З точки зору інших видів лімфом, то лімфоцитарна лейкемія теж має тенденцію до помолодшання. Інші нозології не мають обмеження в віці, тобто пацієнтові може бути від 18 до 70 років.


 

 Ці хвороби, що молодшають, є спадковими чи набутими? Від чого вони залежать?

 Зараз ми не можемо сказати, що ці захворювання є вродженими. У більшості випадків онкологічна патологія є набута. Однак, дані постійно змінюються. У 2000 році, коли розшифрували генокод людини, почали спостерігати зміни в генетиці пацієнтів з онкологією. Зараз в онкології ера так званого «геномного накопичення знань». Наприклад, випадки спадковості раку жіночих органів доведені. З точки зору гематології доведених випадків немає.

 Що таке лейкемія? Які її симптоми? Як людині зрозуміти, що у неї щось не так?

 Лейкемія – це захворювання крові, що спричиняє зміну в ній.

Є такі стовбурові клітини, з якими ми народжуємося. Одна стовбурова клітина забезпечує організм клітинами крові протягом 3 місяців. За добу в нас виробляється 300 млрд клітин крові. Стовбурова клітина забезпечує нас тромбоцитами, лейкоцитами та еритроцитами. При лейкемії на рівні стовбурової клітини виникає мутація, зміна генетичного апарату, це призводить до неконтрольованого поділу.

Читайте також: Як запобігти порушенню постави у дітей. Правда та міфи про методи профілактики сколіозу. ПОДКАСТ

Така клітина розмножується та заміщає всі нормальні містки кровотворення. При гострому захворюванні в людини поступово заміщається кістковий мозок, і вона не отримує нормальних клітин крові. Якщо відсутні еритроцити, то розвивається анемія : слабкість, блідість шкірних покривів, швидка втомлюваність, запаморочення. Лейкоцити – це захисні клітини, при їх відсутності ми втрачаємо імунітет, тобто розвиток інфекцій, виникнення ангін, гайморитів, важке заживлення ран, невмотивоване підвищення температури. Тромбоцити відповідають за згортання крові, тому їх зниження викликає геморагії.


 

З хронічними лейкеміями боротися легше, уже є методи лікування.

Колись їх лікували жорсткими хімієтерапія, що вкорочувало тривалість життя. Ситуація змінилася в 1999 році з виходом швейцарських препаратів, які змінили хронічну онкологію. Зараз вже можливе повне виліковування пацієнтів за допомогою таких підібраних препаратів. Вони діють саме на пухлину, а не на весь організм.  Постійно проходять нові дослідження та намагання винайти нові дієві засоби. Звісно, вони не бюджетні, але для їх виготовлення потрібно багато ресурсів. Такі препарати змінюють лікування.

 Тобто через кілька років ви зможете з впевненістю сказати хворому: «Ми вас вилікуємо»?

 На жаль, з впевненістю про це говорити не можна. У будь-якому випадку лікування онкологічної патології важке. У кожної людини є індивідуальна здатність стерпності і можливість перенесення препарату із побічною дією. Ми не можемо бути впевнені щодо реакції людини. Існують алергії, які загрожують лікуванню. Звісно, з’являється більше оптимізму, але поки що нічого точно прогнозованого.

–​​​​​​​ Скажіть, збільшені лімфовузли можуть свідчити про те, що час іти до лікаря?

 Лімфатичну систему можна порівняти із очисним механізмом. Стандартно людина має від 1200 до 2000 лімфатичних вузлів. Всі бактерії проходять саме через них, тому лімфовузли реагують на все. У вас вирвали зуб, нагноєння ясен – вони збільшуються. Чим відрізняється ураження лімфоми? У більшості випадків – множинним збільшенням, не реагують на лікування, мають негативну динаміку. Онкологічні вузли також щільніші на дотик. Основне – це безпричинне збільшення, тоді потрібно звертатися до лікаря. Також можливі інтоксикаційні симптоми: пітливість, схуднення, свербіння шкіри, безпричинне підвищення температури.

–​​​​​​​ Чи відрізняється симптоматика у дітей та дорослих?

 Я працюю з пацієнтами з 18 років. Симптоматика, можливо, подібна. Я звик працювати з дорослими за принципом: «Що вас турбує?», з дітьми потрібен інший підхід. Я б не хотів говорити про дітей.

Читайте також: Невиліковна хвороба: розмова про проблеми паліативної допомоги. ПОДКАСТ​​​​​​​

–​​​​​​​ Як ви ставитесь до народної медицини? Чи може трав’яний чай попередити чи вилікувати прояви хвороби?

 Ставлюсь жорстко негативно. Були в нас люди, які лікувались травами, настойками, грибами, в основному, це закінчувалось смертю. Я не знаю ні одного позитивного результату виліковування народною медициною. Є онкологічні препарати, розроблені на основі трав, їх доказовість в певних дозах і захворюваннях є.


 

–​​​​​​​ За статистикою, 1 хлопчик з 10 тисяч немовлят народжується з гемофілією, це правда?

 Цифра правильна. По-перше, це може бути вроджена аномалія, коли пацієнт народжується з дефектом, що відповідає за синтез. Жінки хворіють на гемофілію дуже рідко, у Волинській області такого не спостерігалося. Зараз у нас 21 пацієнт, які стоять на обліку. Деколи переносник є мати, у неї немає проявів. Її дочки народжуються здоровими, проте також являються переносниками, а от син може захворіти. Тобто хвороба справді є генетичною. Гемофілія також ділиться за формою по важкості. Пацієнти з легкою формою можуть прожити все життя, не знати, що вони хворі і не мати спонтанної кровоточивості. Більшість з важкою чи середньою формами потребують терапії, з якою у нас поки що проблем немає. Один мій пацієнт з важкою формою навіть грає у футбол.

Запитання від читачів

–​​​​​​​ Сусідка казала, що ліками від гемофілії повністю забезпечує держава, правда?

 Так, правда.

 Чи правда, що кровоточивість може виникати при прорізуванні зубів?

 Так, якщо середня чи важка форма. При народженні це зразу помітно, якщо натискати на шкіру, то можуть відразу утворюватися синці.

 Одним із характерних проявів гемофілії є крововиливи у коліна?

Читайте також: Перша допомога при опіках. Правда та міфи про методи обробки ран. ПОДКАСТ​​​​​​​

 Крововиливи, не тільки в коліна, а в усі великі суглоби, які несуть велике навантаження.

–​​​​​​​ Побутує думка, що одна травма може спричинити смертельну кровотечу, це так?

–​​​​​​​ Так, будь-яка травма для наших пацієнтів може стати летальною

–​​​​​​​ Чи повинні всі хворі на гемофілію знаходитись на диспансерному обліку?

–​​​​​​​ Обов'язково, це питання виживання пацієнтів.

–​​​​​​​ На які ознаки лейкемії варто звернути увагу?

 Гостра хронічна: втома, схуднення, температура, поява точкової висипки, кровоточивість ясен, пітливість, збільшення селезінки чи печінки.

–​​​​​​​ Чи реальна пересадка стовбурових клітин?

 В Україні працює чотири центри трансплантації стовбурових клітин і один дитячий, де проводиться алогенна трансплантація. Це надзвичайно мало.

–​​​​​​​ Чи виліковний лімфолейкоз?

 Навіть при нашому лікуванні у 70% ми досягаємо ремісії. Тривалість до 5 років, далі можливе повернення хвороби.

Міфи і стереотипи

–​​​​​​​ Гемофілію лікувати не потрібно, тому що вона спадкова.

 Потрібно.

 На гемофілію хворіють лише чоловіки.

Читайте також: Правда та міфи про лікування вуха, горла, носа. ПОДКАСТ​​​​​​​

 Так.

–​​​​​​​ Хворий на гемофілію може стекти кров’ю навіть від найменшої подряпини.

–​​​​​​​ При важкій формі може.

–​​​​​​​ Людям з гемофілією потрібно все життя приймати ліки для підтримки здоров’я.

 Так, при середній та важкій формі.

–​​​​​​​ Гемофілія, як правило, виявляється у дитячому віці.

–​​​​​​​ Важка та середня – так.

 90% хворих на гемофілію стають інвалідами.

 Скоріше за все ні, діти набагато краще забезпечені і вони краще проходять терапію.

–​​​​​​​ Гемофілія – це спосіб життя.

 Так.

–​​​​​​​ Гематоген треба їсти щодня.

 Взагалі не треба їсти. Добова потреба заліза в дорослого 2 міліграми. Найкраще – з’їсти м'яса. В дітей залізодефіциту переважно немає. Гематоген ефекту засвоєння заліза не дасть. Найкраще – правильно харчуватися.

 Хімієтерапія – єдиний спосіб подолати рак.

 Крім хімієтерапії появились нові методи, наприклад, таргетна терапія, біологічні препарати.

Спілкувалася Вікторія ЖУКОВСЬКА

До публікації матеріал підготувала Діана КОСТЮК

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024