«Не можемо знайти анестезіологів». Як відбувається реформа у Демидівській лікарні

14 Вересня 2020, 11:00
6289

Медична реформа зробила компактнішою Демидівську центральну районну лікарню.

З 1 квітня, відколи стартував другий етап, у лікарні закрили три відділення.

Зараз там триває «велике переселення», бо приміщення поліклініки віддали «первинці», тож лікарі звідти переїжджають в головний корпус.

Про ці та інші зміни у медзакладі, життя в умовах реформи та карантину дізнавалась журналістка «Район.Медицина».     

Такої лікарні нема на всю область

«Наша лікарня особлива. В області такої нема», – каже головний лікар Анатолій Домбровський.

Пояснює: у структурі Демидівської лікарні є Вовковиївська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини.

Таким чином в одному медзакладі поєднались і первинна, і вторинна ланка. Втім, грошові потоки розділені.

«Первинка» отримує фінансування залежно від кількості підписаних декларацій, а «вторинка» – залежно від кількості пакетів медичних послуг, за якими медзаклад уклав договір з Національною службою здоров’я України.

У Демидівській лікарні таких пакетів шість.

Це стаціонарна допомога без хірургічних операцій, амбулаторна вторинна допомога, езофагогастродуоденоскопія, стаціонарна та мобільна паліативна медична допомога і допомога мобільних бригад, які забирають мазки для тестування на коронавірус.

«Договір з Нацслужбою уклали до 31 грудня, але нам дали пів року, щоб доукомплектувати лікарню. Для надання стаціонарної паліативної допомоги ми докуповували за 58 тисяч гривень помпу для ентерального харчування», – говорить Анатолій Домбровський.  

Анатолій Домбровський
Анатолій Домбровський

Другий етап медреформи змінив систему фінансування закладів вторинної ланки.

Це означає, що Демидівська лікарня більше не отримує коштів із субвенції.

Натомість її фінансує Національна служба здоров’я України.

Впроваджується принцип «гроші ідуть за пацієнтом», коли оплату здійснюють за фактично пролікованих пацієнтів.

Нова система стимулює керівників раціональніше використовувати фінанси. Як наслідок – скорочення працівників і закриття відділень, що не оминуло і Демидівську ЦРЛ.

Нема породіль – не треба й пологового

У Демидівській лікарні з 1 квітня звільнили 15 медсестер та санітарок. З цього часу перестали працювати три відділення – пологове, інфекційне та хірургічне.

«Утримувати пологове відділення було недоцільно, тому що в нас у рік було 80 пологів. Якщо у пологовому нема жодної породіллі, то медики без роботи. Втрачається кваліфікація, і кошти використовуються даремно. Це в екстреній допомозі, якщо є виклики, то бригада їде, а якщо нема – чекає, а тут так не можна», – пояснює головний лікар.

Інфекційне відділення оптимізували. Його повноцінну роботу відновлять, якщо будуть переповнені лікарні першої хвилі, які приймають хворих з коронавірусом.

Зараз приміщення використовують як ізолятор для людей з підозрою на COVID-19 до встановлення діагнозу.

Якщо тест негативний, пацієнта переводять у терапевтичне відділення, якщо позитивний – доставляють у лікарні першої хвилі.

Але результатів тестування потрібно чекати кілька днів, тому весь час медики працюють в ізоляторі у захисних костюмах.


З хірургічним відділенням ситуація інша. Пакет, який дозволяє проводити операції, не підписали, оскільки не вдалося виконати вимоги Нацслужби.

«Умови такі, що їх виконати неможливо і вони недоцільні. Ми не підписали «хірургічний» пакет, бо для цього потрібно мати в штаті чотирьох анестезіологів, а в нас їх нема. Для таких невеликих лікарень, як наша, не потрібно стільки анестезіологів. У нас завжди був один спеціаліст і його вистачало», – каже Анатолій Домбровський.

Фахівців шукають. Головний лікар звертався у медичні університети, щоб запросити випускників працювати в лікарню. Каже, що залучити в село молодих лікарів дуже складно.

«Наш анестезіолог Віктор Іщук став головою Демидівської селищної ради і почав працювати на 0,25 ставки. Якщо критична ситуація, він все кидав, навіть сесію, і їхав в лікарню. Зараз операцій не проводимо, але операційний блок у повній бойовій готовності. Знайдемо анестезіологів, то відновимо його роботу», – каже головний лікар.

У лікарні можуть провести лише невеликі оперативні втручання: видалити апендикс, зашити рану…

Також тут приймають пацієнтів, які потребують консервативного лікування хвороб хірургічного профілю.

«Велике переселення» лікарів

З квітня і до сьогодні у Демидівській лікарні відбуваються зміни.

Приміщення поліклініки рішенням районної ради передали «первинці».

Вузькі спеціалісти тепер ведуть прийом на першому поверсі головного корпусу, де раніше було дитяче відділення.

Наразі переселилися майже усі лікарі, крім окуліста. У поліклінічному корпусі залишиться тільки рентген-кабінет, оскільки для його функціонування потрібні спеціальні умови, як-от свинцювання стін.


У палати колишнього пологового відділення зараз госпіталізують дітей.

Хірургічне відділення перепрофілювали в загальносоматичне. Тут є ліжка усіх профілів – хірургічні, травматологічні, гінекологічні, терапевтичні, кардіологічні, неврологічні… Є палата інтенсивної терапії.



Всього у стаціонарі наразі 60 ліжок. Через пандемію вони заповнені наполовину. Одне приміщення лікарня здає в оренду комунальній організації «Турбота», яка опікується людьми похилого віку та людьми з інвалідністю.

Також у Демидівській лікарні є патолого-анатомічне відділення. Там працює лікар з іншого району, який приїжджає у разі потреби.


У поліклініці ведуть прийом лікарі 20 спеціальностей.

«Хірург, терапевт, травматолог, гінеколог, психіатр… Всі є, – каже Анатолій Домбровський. – З 1 вересня прийняли на роботу лікаря-фтизіатра. Сподіваємось, що тут залишиться. Маємо двох інтернів – стоматолога і гінеколога. Проблема в тому, що багато наших спеціалістів – пенсійного віку. Знайти кадри їм на заміну проблемно».

У лікарні є кабінет УЗД та функціональної діагностики.

Частину послуг надають інші заклади. Гістологічні дослідження проводить Рівненська обласна клінічна лікарня, дослідження методом ПЛР – Рівненський лабораторний центр, аналіз методом ІФА – обласний центр громадського здоров’я.

«Лікарня невелика, але місцевим жителям зручно, бо не треба далеко їхати за медичною допомогою. Проблема, що в амбулаторії у Вовковиях нема постійного лікаря. Була лікарка, пішла в декрет, зараз із лікарні приїжджають на заміну педіатр і терапевт», – каже Анатолій Домбровський.

Бюджет лікарні – 12 мільйонів гривень в рік

На існування лікарні на рік потрібно 12 мільйонів гривень. 1 мільйон іде комунальні послуги. Ці витрати покривають з місцевого бюджету.

«Ситуація з громадами така: просиш грошей, як собі додому. З Демидівською ОТГ є розуміння, а з іншою – ні. А жителі то лікуються в нас…» – розповідає лікар.

Наразі коштів на все необхідне вистачає. Фінансовий план склали до кінця року.

Як тільки є якісь додаткові надходження, лікарняна комісія вирішує, куди першочергово їх спрямувати.

«У мене головна ціль – щоб не було заборгованості по зарплаті. Зарплата, купівля ліків та харчування – насамперед, а далі всі інші потреби. Доки існує лікарня, доти мусять бути ремонти», – каже Анатолій Домбровський.

Головний лікар каже, що мусить корегувати розміри зарплат для працівників, щоб не було «зрівнялівки», адже навантаження у медиків різне.

Щодо обладнання – якщо є можливість зекономити, користуються нею.

Наприклад, після закриття Острожецької туберкульозної лікарні, Демидівській лікарня передадуть дезкамеру та комп’ютери.

«Транспортом ми забезпечені. Для ургентних випадків є автомобіль. Але щоб швидше надавати медичну допомогу, мають бути хороші дороги. А в нас – хіба то дороги? Ну де за 20 хвилин «швидка» приїде в село? – запитує головний лікар. – Я коли був у Німеччині у 1975-1977 роках, то там в хуторі, де хата від хати за п’ять кілометрів, дорога асфальтована. А в нас селище міського типу…»

«Ідемо в Європу, але до неї – далекі»

«Зараз гроші ідуть за пацієнтом, а для того, щоб пацієнт любив лікаря, потрібно нормальне відношення. Постійно говоримо про це на нарадах. Є можливість заробляти гроші, але для цього треба працювати», – говорить Анатолій Домбровський.

За рік у стаціонарі лікарні проліковують до півтори тисячі пацієнтів. У поліклініці – до 120 тисяч відвідувань за рік.

Головний лікар каже, що ці цифри мали б бути більшими. Люди мало звертаються не тільки у час пандемії, а загалом за останні роки.

Причиною є те, що багатьох людей фізично нема в районі – виїхали на заробітки.

До того ж обстежуватись та лікуватись – дорого.

«Колись був профілактичний напрямок, і якщо на ранніх стадіях виявлялась онкологія чи інша хвороба, то можна було надати якусь допомогу. Зараз багато випадків хвороби у задавненій формі. Привозять людей на носилках…» – розповідає медик.

За медреформою частина послуг покриває НСЗУ, але не всі.

Є також перелік ліків, які можна отримати безкоштовно, але він вичерпний. Все, що поза списком, пацієнт купує за свої кошти.

«Безкоштовно можна отримати анальгін. А якщо він не допомагає? Сильніші знеболювальні треба оплачувати з кишені пацієнта, – пояснює Анатолій Домбровський.  

На думку лікаря, медичну реформу потрібно було б впроваджувати повільніше, спершу підготувавши економічну базу громад, дороги, приміщення…

«Ми ідемо в Європу, але економічно і психологічно до Європи далекі», – стверджує. – Є сподівання, що до 2023 року все врегулюється. Перехідний період завжди проходить з проблемами, є багато неврегульованих питань».






















Наталя ХВЕСИК

Фото Ірини КАБАНОВОЇ

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024