Стрес може призвести до гастриту. Правда та міфи про гастроентерологію. ПОДКАСТ

31 Серпня 2020, 19:15
Наталія Ващиліна 6882
Наталія Ващиліна

Сучасний темп життя, офісні будні впливають на наше харчування. Фаст-фуди, їжа похапцем, перекуси, пізні вечері – яким чином все це впливає на наше самопочуття, та як залишатися здоровим за таких умов?

Про те, як запобігати захворюванню шлунку та кишківника в програмі «Район здорової людини» розповіла Наталія Олександрівна Ващиліна  завідувачка відділення гастроентерології Волинської обласної клінічної лікарні. Програма виходить в ефір щопонеділка о 15:00.

Розмову також можна слухати в аудіоформаті:

 

 


 

– Пані Наталю, з якими проблемами найчастіше приходять до гастроентеролога?

– З різноманітними. Якщо вважати, що захворювання органів травлення одне з найрозповсюдженіших, то спектр хворих, що звертаються за допомогою, надзвичайно широкий: і ті, що приходять на прийом, і ті, що лягають у стаціонар, і ті, кого консультуємо в інших спеціалізованих відділеннях, які готуються до операцій, приймають ліки… Все це відбивається на роботі кишково-шлункового тракту. В першу чергу – це захворювання травного каналу: гастрити, виразкова хвороба, гастропатії…

Проте останнім часом побільшало пацієнтів із захворюваннями кишківника. Якщо раніше запальні захворювання кишківника зустрічалися досить рідко, то останнім часом із хворобою Крона, виразковим колітом хворих суттєво побільшало.

Читайте також: Щогодини від раку грудей помирає жінка. Правда і міфи про онкологію молочних залоз. ПОДКАСТ

Враховуючи, що ці захворювання мають досить важкий перебіг, пацієнти потребують постійного лікування і недуга не виліковується повністю, ця група хворих постійно приходить на прийом до гастроентеролога.

Харчування впливає на роботу кишково-шлункового тракту, але цей вплив не на стільки виражений, як вважали раніше. Найперше йдуть інфекційні ураження. На другому місці – прийом певних медикаментів, вони найбільше впливають на слизову кишково-шлункового тракту та найбільше викликають хвороби.


 

– Яка нині ситуація з кишково-шлунковими хворобами на Волині? Розкажіть про заповнення відділення?

– Заповнення відділення завжди було нормальним. Зараз, через коронавірус, дещо по-іншому йде відбір хворих, процес госпіталізації. Оскільки хворі мають надходити у відділення обов’язково після обстеження на COVID-19 та за умови негативного результату. В палатах між пацієнтами так само повинна бути дотримана дистанція. Відповідно, наповненість відділення значно нижча. Намагаємося шляхом скорочення днів, які хворий проводить у стаціонарі, більше пацієнтів провести через стаціонар.

– Що робити людині, яка страждає на проблеми кишково-шлункового тракту?

 В першу чергу, звернутися до лікаря, аби з'ясувати, є в неї захворювання кишково-шлункового тракту, чи функціональні порушення. У шлунково-кишкового тракту є багато порушень, багато гастритів.

Читайте також: Правда та міфи про вагітність в умовах пандемії. ПОДКАСТ

Гастрит – морфологічний діагноз. Тобто самі по собі зміни під час проведення гастроскопії у слизовій шлунка не є ознакою наявності хронічного гастриту. Це може бути звичайна функціональна диспепсія. Є так званий синдром подразненої кишки. Тобто захворювання функціональні, які не потребують стаціонарного лікування.

– Існують симптоми, які можна зняти досить простими препаратами, наприклад – печія. Чи безпечно це?

– Сама по собі печія є ознакою гастроезофагеальної рефлюксної хвороби. Хворого потрібно лікувати. Частіше вона зустрічається у жінок, проте важче переносять чоловіки. Іноді ці різкі форми призводять до того, що якість життя хворого різко знижується.

Якщо печія зустрічається раз на тиждень – це вже є гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, яку потрібно лікувати.

– Побутує думка, що обстеження кишково-шлункового тракту пов’язане із масою неприємних процедур. Чи справді це так?

– Так, ці обстеження є не зовсім приємними. Хоча останнім часом техніка сягнула далеко вперед: апарати тоненькі, м'які. Крім того, зараз є медикаментозне знеболення для проведення всіх цих процедур.

Читайте також: Жарознижувальні та знеболювальні: що повинне бути в кожній аптечці. ПОДКАСТ

– Гастрит, виразка – ті хвороби, які знайомі багатьом ще зі студентських років. Що провокує їхню появу? Та які симптоми гастриту?

– В першу чергу – біль в епігастрії. Але, як я вже казала, це не прояви гастриту, а хвороб шлунка. А взагалі до захворювань шлунка, дванадцятипалої кишки характерна наявність больового синдрому. Біль пов'язаний із прийманням їжі. Може бути нудота, блювота, печія, відрижки…

Вважають, що є дві причини виникнення захворювань шлунка та дванадцятипалої кишки: інфекційний фактор та кислотна агресія. Все решта: стресові ситуації, недотримання дієти, можуть «підштовхувати» все це, але самі по собі захворювань не викликають.

Читайте також: Тривожні люди – старанні працівники. Правда та міфи про психічне здоров'я. ПОДКАСТ​​​​​​​

– Розкажіть, чи можливо запобігати захворюванню кишково-шлункового тракту?

– Певною мірою так. Якщо у вас немає спадковості, схильності до виразкування. Але певною мірою – це здоровий спосіб життя, уникання стресів, хоча позитивні емоції – теж своєрідний стрес, всього має бути в міру. Слід дотримуватися правильного харчування, не зловживати алкоголем, не палити…

​​​​​​​

Правда та міфи

– Правильно харчуватися – дорого.

– Нічого подібного. Чому дорого? Обов'язково в харчуванні має бути каша, всі вони по калорійності приблизно однакові. Вона впливає на нормальне функціонування кишківника, звільняє від закрепів. М'ясо достатньо їсти 2-3 рази в тиждень, особливо дітям. Якщо нормально скоригувати раціон, харчуватиметеся абсолютно нормально і вкладатиметеся у свій бюджет.

– Причина зайвої ваги – глютен.

– Глютен – це білок злаків. Людей, які не переносять цей компонент, всього 1%. Тобто решта абсолютно нормально можуть вживати його в їжу. На вагу не впливає зовсім. 

Читайте також: Дитячий стоматолог – це лікар і водночас психолог. ПОДКАСТ​​​​​​​

– Гострі соуси прискорюють роботу шлунка.

– Не правда. Але перець покращує роботу кишково-шлункового тракту, спалює калорії, має виражену антибактеріальну дію. Але ми, європейці, не зовсім до того готові. 

– Запивати їжу водою шкідливо.

– Певною мірою, так. Але підтверджених фактів немає. 

– Вживати фрукти натщесерце корисно.

– Так. Але вживати фрукти не можна перед сном і після їжі. 

Спілкувалася Вікторія ЖУКОВСЬКА

До друку підготувала Марія МАРТИНЮК

 

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024