Грудне вигодовування: переваги для мами і дитини

06 Серпня 2020, 17:19
3718

Грудне молоко – найкраща їжа для немовляти. Воно містить ферменти, які підвищують імунітет, покращують травлення. І хоча грудне молоко у кожної жінки різне за складом, воно підходить саме для її дитини. 

1 – 7 серпня щороку відбувається Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування, тема якого у 20202 році – «Підтримаємо грудне вигодовування і зробимо планету більш здоровою». Важливо підтримувати жінок, які годують своїх дітей грудним молоком, зазначає Всесвітня організація охорони здоров’я і рекомендує годувати дітей до 6 місяців винятково грудним молоком (без сумішей чи додаткового пиття), а потім продовжувати вигодовування до року і навіть двох.

Безумовно, підтримка необхідна усім жінкам, які нещодавно народили, незалежно від того, годують вони своїх дітей грудним молоком чи штучними сумішами. Обставини бувають різні. Проте важливо акцентувати їхню увагу на тому, що грудне вигодовування має значні переваги як для дитини, так і для самої жінки. Тому варто не відмовлятися від нього без справді вагомих причин, докладати зусиль для збереження цієї унікальної можливості.

Чому? Які аргументи на користь грудного вигодовування? Та чи може годувати грудним молоком, прикладати дитину до грудей мама, як хворіє на COVID-19? Про аспекти і досвід грудного вигодовування ми поспілкувалися з лікарями і мамами у Луцькому клінічному пологовому будинку.

Читайте також: Вакцинація під час карантину: все, що потрібно знати

Олена Курак, заступниця медичного директора з неонатології Луцького клінічного пологового будинку.  


 

– Чому медична спільнота надає такого великого значення підтримці грудного вигодовування?

–Ця всесвітня акція, тиждень підтримки грудного вигодовування, була задумана як один із стратегічних методів популяризації та підтримки грудного вигодовування (ГВ). Цей тиждень – хороша нагода нагадати жінкам про його важливість, а ще – привернути увагу держави і громадськості до того, що грудне вигодовування – пріоритетне у забезпеченні якісного харчування та здоров’я дітей, а також і здоров’я мам. Впровадження сучасних принципів грудного вигодовування, своєчасне і правильне введення пригодовування,  продовження ГВ до двох років і більше, дало таку світову статистику: щорічно це знижує захворюваність і смертність дітей у віці до 5 років приблизно на  1,5 мільйона.


 

– Як саме грудне молоко впливає на зниження захворюваності та смертності?

– Найбільша кількість дитячих смертей – від пневмоній, вірусних інфекцій, особливо в зимовий період, а також від кишкових інфекцій – в літній. Грудне молоко – це найкраща їжа, бо там є білки, жири і вуглеводи, але також воно містить біфідофактори, які сприяють нормальній флорі кишечника. Молоко містить ферменти, які поліпшують травлення, доведено, що  грудне молоко підвищує імунітет, адже містить антитіла до інфекційних захворювань і  його ще називають першим природним  щепленням. Грудне молоко – це ферменти фізичного розвитку, гормони росту, це формування правильної щелепно-лицевої системи і ці діти не мають проблем з прикусом, а також профілактика ендокринних порушень і ожиріння. Алергічні стани також менш притаманні дітям на грудному вигодовуванні, більше – дітям на штучному. Чому? Алергію найчастіше викликає білок коров’ячого молока, який входить до складу майже всіх сумішей. Якщо для членів сім’ї притаманні алергічні стани і дитина несе таку генну інформацію, то на сумішах можливі сильні спадкові прояви алергій. Тому важливо це врахувати таким сім’ям і постаратися годувати дитину грудьми. 

Як на психоемоційний стан дитини впливає грудне вигодовування? Чи правда, що діти на ГВ спокійніші, мають кращий соні?

– Мама, поки вагітна, не бачить свою дитину. Вона, звісно, знає, що після народження вона подарує їй любов, ласку, тепло. Коли дитина народжується і жінка її відчуває, мабуть, тоді вона відчуває і весь зміст слів: «Я стала мамою». Вона пригортає дитину, дитина починає шукати грудну залозу і цей зв’язок - геніальний. Спокій дитини, я думаю, забезпечує, насамперед, цей психоемоційний зв’язок. Сім’ї треба змінити свій спосіб життя, побут, режим, адже про грудне вигодовування має потурбуватися вся сім’я. Гармонія життя і побуту має велике значення. 

Читайте також: Безпечна кров рятує життя: майже чотири тисячі волинян є Почесними донорами України

– З чим можуть бути пов’язані труднощі ГВ після пологів?

– Причина всіх труднощів, які можуть виникати – неправильно налагоджене годування. Що ми відносимо до труднощів? Мало молока, не вистачає  в перший день, дитина плаче. Це міф. Труднощі треба правильно розуміти і правильно долати, бо  невдалий початок може призвести до невдачі. Отже, потрібно правильно прикласти дитину до грудей в першу годину після пологів, навчитися одразу ознакам правильного прикладання, годувати дитину за вимогою і в зручній позі, включаючи нічні годування. Важлива підтримка медичного персоналу в стаціонарі, а вдома – сім’ї. Це міф – мало молока і дитина плаче, адже в перший і другий день це ще не молоко, а молозиво і його справді мало. Проте воно має найбільше білків і його стільки, скільки треба, об’єм зростає поступово, що добре для адаптації шлунково-кишкового тракту.  Новонароджені діти справді можуть плакати, але це ще не означає, що вони голодні. Насамперед, вони перенесли родовий стрес, це перше їхнє в житті навантаження. Коли мама прикладає дитину до грудей – вона заспокоюється, але це не ознака малого об’єму молока, того, що дитина за попереднє годування не наїлася. Серед труднощів - тріщини сосків, лактостаз, мастит. Це, звісно, больові відчуття, але і з ними можна впоратися, розібравшись у причинах. При лактостазі, наприклад, важливо правильно розробити грудну залозу, зробити масаж, допомагає теплий душ, правильні зціджування.


 

– Молоко недостатньо жирне, погане,  ріденьке, як водичка. Дитина не наїдається. Це міф чи таке може бути?

– Ні, це дійсно міф. Ми теж таке чуємо і особливо люди старшого покоління, бабусі,  можуть сказати: «Воно в тебе таке голубеньке, прозоре, дитина не наїдається». Це неправда.  Дослідження складу грудного молока серед тисячі мам засвідчило, що за складом воно різне у кожної жінки, унікальне. Але підходить воно саме для її дитини і на ньому діти набирають вагу, розвиваються,  значення не має ні колір, ні прозорість цього молока.

– Чи практикується на сьогодні вигодовування жінками чужих дітей?  Чи припустимо це?

– Зараз це не рекомендується і не практикується. Різний перебіг вагітності, жінка  може мати певні захворювання, в тому числі інфекційні, ну і різний склад молока. Щоправда,  в період карантину це питання таки стало предметом обговорення. Наприклад, коли за станом здоров’я жінка з підтвердженим важким перебігом COVID-19 не зможе прикладати дитину до грудей, то чи годувати дитину молоком іншої мами. Але це право вибору сім’ї та самої жінки, чи вони погодяться на це.

– Що повинні знати мами про коронавірус і грудне вигодовування? Чи існують протипоказання у зв’язку з цією інфекційною загрозою?

– Скажу, що дослідження, проведені вже в період пандемії, не виявили вірусу SARS-CoV-2 в грудному молоці, тобто ймовірності зараження саме через молоко немає. Тому годувати грудним молоком, навіть якщо у мами підтверджений COVID-19 чи  підозра можна і навіть треба, адже ризики захворювань, які можуть виникнути при штучному вигодовуванні, вищі, ніж при годуванні грудьми мамою, в якої підтверджена чи підозрювана коронавірусна хвороба. Друге питання, це прикладати до грудей чи годувати зцідженим молоком альтернативним методом (з ложечки, шприца, скляночки)? Це залежить від стану здоров’я матері. Якщо форма важка  і жінка потребує госпіталізації в стаціонар, їй треба допомогти налагодити зціджування. Можливо розглянути тимчасовий варіант переходу на штучне вигодовування на цей період. Якщо мама залишається вдома, можна зціджувати чи прикладати дитину. Якщо прикладає, дуже важливо, щоб мама була в масці, яку обов’язково потрібно міняти кожні 2-3 години. Обов’язкове миття рук і поверхонь в приміщенні, де знаходить дитина. Також потрібно мити перед годуванням груди і грудну клітку, чого при вигодовуванні здоровою мамою ми не рекомендуємо. В ситуації з  COVID-19 мама може кашлянути, чхнути, краплі потрапляють на тіло. Зараження може відбутися тільки під час контакту в побуті, як я вже згадувала, але не через молоко.


 

Читайте також: «Не зважаєте на підвищений тиск – шкодите собі», – кардіологиня Наталія Масікова

– Наскільки коронавірус небезпечний для новонароджених дітей?

– Дослідження, які на сьогодні проведені, засвідчили, що дуже мало дітей захворіло в період новонародженості (віком до 28 днів). Всі випадки описані як легкий перебіг або як безсимптомний, встановлений на основі ПЛР-обстеження.

Анжела Рибанович, акушерка-гінекологиня жіночої консультації Луцького клінічного пологового будинку


 

«Найкраще, що дала природа – це можливість жінці вигодовувати дитину грудним молоком. Кращого харчування немає і не буде. Це природньо, це високий емоційний зв’язок між мамою та дитиною. Якщо говоримо про дитину – це повноцінне харчування, імунітет, психоемоційний зв’язок. Але і для мами грудне вигодовування дає багато – профілактику хвороб. Насамперед, це профілактика післяпологових кровотеч, анемій, краще скорочується матка. Це також профілактика онкозахворювань, що підтверджує і статистика, адже жінка, яка довго вигодовує, має захист від раку яєчників, молочної залози. Грудне вигодовування – профілактика цукрового діабету ІІ типу, порушень обміну речовин. Варто пам’ятати і сім’ї, що мамі потрібна підтримка, адже грудне вигодовування – важлива і відповідальна робота, не менше. Пацієнткам кажу, що це найважливіша робота, яка буде вас очікувати після пологів. Якщо вся сім’я підтримає, зрозуміє, що вигодовування – це те найважливіше, чим має займатися жінка після пологів, все успішно налагодиться. Якщо у жінок є страх з якихось індивідуальних причин – ми з цим працюємо спільно з психологом».

Наталія, мама 2 дітей, зараз – в очікуванні третьої дитини.

«У мене двоє синів, обох я годувала грудним молоком більше року. Грудне вигодовування дає імунітет, здоров’я. Дитина має ліпший психологічний зв’язок з мамою. Також це дуже зручно: не потрібно вставати вночі, «гратися» з пляшечками. На міфи про грудне вигодовування не зважаю, орієнтуюся на свої відчуття та поради лікаря». 


 

Ірина, мама п’ятирічного сина, зараз – в очікуванні другої дитини

«Незважаючи на перший кесарів розтин, грудне вигодовування налагодилося і тривало рік і два місяці. Припинити довелося, бо ми вдвох захворіли і потрібно було лікуватися. Не шкодую, що закінчила на цьому терміні, вважаю, що після року це вже не дуже доцільно.  Грудне вигодовування – це підтримка психоемоційного зв’язку, завдяки цьому дитинка більш спокійна, відчуває маму. Плюс – формування міцного імунітету».

Читайте також: Чому родимка може бути небезпечною для життя

Катерина, мама новонародженого Ярослава

«Вперше я погодувала дитину, коли мене перевели з операційної, після кесаревого розтину, прикладання відбулося в палаті. Дуже допомогла медсестра, адже я не могла ще рухатися. Це неймовірне щастя! Свою старшу дитину я також годувала грудьми, також після кесаревого розтину  - до року і 8 місяців. Соки та пляшечки не використовували. З першою дитиною цей досвід ми пережили чудово, сподіваюся, цього разу все також буде добре. Молоко з’явилося на третій день, спочатку було молозиво, яке дуже важливе для шлуночка, для імунітету. Грудне молоко – це їжа і пиття, безплатне, те, що задумане природою. Дитина відчуває маму, адже в утробі вона відчувала серцебиття і зараз, коли лежить біля мене». 


 

Яна, мама новонародженого Володимира

 «Після пологів я дуже переживала, навіть не могла заснути. Як тільки дитинку мені приклали до грудей – одразу відчула спокій. Молочко дитині дуже потрібне, адже в ньому багато поживних речовин, воно зміцнює імунну систему. А ще процес годування дуже зближує маму і дитину. Перше годування відбулося без проблем. Школу батьківства я не відвідувала, але в пологовому будинку дуже допомагають медсестри, які постійно підходять, показують, як і що потрібно робити. Залишаєшся не сама».


 

 

Спілкувалася Лариса АНДРІЙЧУК

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024