Чому родимка може бути небезпечною для життя

18 Травня 2020, 17:17
3223

Протягом 2019 року у Волинському обласному шкірно-венерологічному диспансері оглянули 3420 пацієнтів, з них 2420 – дерматоскопічно. Всього виявили 2675 немеланомних та меланомних новоутворень шкіри.  Серед них діагностували:  актинічних кератозів – 56, базальноклітинних раків шкіри – 34, меланом – вісім та інших новоутворень – 710.

82 пацієнтів скерували в обласний медичний центр онкології (раніше – обласний онкологічний диспансер). У цьому медзакладі сформована група пацієнтів з новоутвореннями шкіри, що потребують диспансерного спостереження.

Станом на 1 січня 2020 року,  на диспансерному обліку з новоутвореннями  шкіри перебувала 351 людина.

Читайте також: Підліткам про ЦЕ: безпечний секс і ВІЛ

На початку травня у світі та Україні традиційно відбуваються заходи до Дня боротьби з меланомою. Щороку фахівці Волинського обласного центру громадського здоров’я спільно з лікарями обласного шкірно-венерологічного диспансеру проводили акції з обстеження родимок в центрі Луцька, що були надзвичайно актуальні для лучан та волинян.

У 2019 році, наприклад, під час акції «Обстежте родимки – збережіть життя!» лікарі оглянули близько 300 людей. Виявили 150 себорейних кератом, 3 базаліоми, 250 папілом та 2 підозри на меланому. На жаль, цього року, зважаючи на поширення COVID-19 та карантин, акції громадського здоров’я проводити неможливо.


​​​​​​​

Але ми нагадуємо, що періодичний самостійний огляд родимок у себе та своїх близьких допоможе у своєчасній діагностиці онкологічних захворювань шкіри.

Найнебезпечнішим зі злоякісних новоутворень шкіри є меланома, яка в запущеній формі може призводити до летальності, однак на при ранній діагностиці ефективно лікується. Поширеність меланоми нижча за немеланомні новоутворення шкіри, але саме меланома – головна причина смерті від раку шкіри. Меланома являє собою утворення на шкірі з неправильними обрисами, може свербіти, кровоточити. Майже трьома тисячам українців щороку встановлюють діагноз «меланома», повідомляє Центр громадського здоров’я України. Кожен десятий із цієї кількості помирає протягом першого року після встановлення діагнозу.


 

Читайте також: На роботу – пішки. На Волині виник конфлікт через доїзд медиків на роботу​​​​​​​

 Фактори ризику, що збільшують ризик виникнення меланоми:

  • Довели зв’язок між сонячним опроміненням та підвищенням ризику виникнення раку шкіри; 
  • Злоякісна меланома частіше зустрічається у людей з блідим кольором обличчя, блакитними очима, русим або світлим волоссям. При цьому ризик утворення меланоми збільшується залежно від місця проживання: чим ближче до екватора, тим вища ймовірність її виникнення;  
  • Велика кількість атипових родимок – найбільш значущий фактор ризику у людей зі світлим типом шкіри; 
  • Користування солярієм також збільшує появу раку шкіри на 75%; 
  • Згідно з дослідженнями, у людей, які у ранньому віці мали сонячні опіки шкіри, ризик виникнення меланоми після 35 років збільшується від 60% до 80%; 
  • Появу меланоми спричиняють також генетичні та спадкові фактори; 
  • Роль кумулятивної (накопичувальної) дії сонця у розвитку меланоми неоднозначна. Ризик виникнення меланоми вищий для тих людей, у яких в минулому діагностувався немеланомний рак шкіри або сонячний кератоз. В обох випадках це вказує на кумулятивну дію ультрафіолетового опромінення.

Первинна самодіагностика родимки (невуса)  відповідальність кожної людини перед собою та своїми близькими, адже до лікаря необхідно звертатися при появі найперших ознак переродження чи при наявності інших факторів ризику.

Читайте також: «Безпліддя – не лише жіноча проблема», – Наталія Ткачук​​​​​​​

Звісно, не всі родимки перероджуються. Однак недбале ставлення чи неуважність можуть спровокувати ризик виникнення хвороби. Щоб знизити ризик переродження невусів, варто запам’ятати декілька простих правил перебування на сонці:

  1. Не перебувайте на сонці з 10:00 до 16:00. В цей час сонце дуже активне, сонцезахисні креми можуть захистити від засмаги та опіку, проте ризик розвитку меланоми чи раку шкіри не знижується;
  2. Уникайте прямих сонячних променів при наявності на тілі значної кількості родимок чи родимих плям. Захищайте шкіру від сонця вдень бавовняним чи лляним одягом, особливо шкіру дітей;
  3. Оберігайте дітей до трьох років від прямих сонячних променів! Навіть якщо дитина перебуває в тіні, наносьте на її шкіру сонцезахисний крем (з УФ-фільтром не менше 50) кожні дві години. Не беріть маленьких дітей на відпочинок біля моря;
  4.  Не заклеюйте родимки пластиром при травматизації чи для захисту від ультрафіолетових променів. Це створює термічний ефект та може нашкодити родимці. Якщо вона знаходиться в місці постійного травмування, тертя чи здавлювання, необхідно звернутися до лікаря та обговорити доцільність і  можливість її видалення; 
  5. Регулярно перевіряйте себе, своїх дітей та близьких щодо змін у родимках та появи нових.

Щоб вчасно розпізнати небезпечну родимку, запам’ятайте алгоритм первинної діагностики родимок, котрий називається АКОРД меланоми.

А – асиметрія. Якщо умовна вісь розділяє родимку на дві нерівні половини;

К – край та кровоточивість. Якщо край стає нерівним, рваним, із щербинами. Якщо родимка почала кровоточити.

О – окрас. Зміни кольору, вкраплення більше темного чи більше світлого, зникнення кольору можуть свідчити про переродження;

Р – розмір. Збільшення родимки за шириною чи за висотою може бути небезпечним симптомом;

Д  динаміка. Поява кірочок, тріщинок, випадіння волосків також можуть свідчити про небезпеку.

Також можна запам’ятати алгоритм діагностики родимок за п'ятьма початковими буквами англійського алфавіту.

А (assymetry) – асиметрія

B (borders)  край

C (color)  колір

D (diametr)  діаметр

E (evolution) – еволюція

У 90% випадків рак шкіри виліковний при ранній діагностиці. Станьте скін-чекером   періодично перевіряйте родимки своїх близьких людей, адже турбота про здоров’я рідних – найліпший вияв любові до них!

Лариса АНДРІЙЧУК

Читайте також:  «Шукали кров відразу для трьох закладів». Як карантин вплинув на донорство

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024