На роботу – пішки. На Волині виник конфлікт через доїзд медиків на роботу

11 Травня 2020, 16:15
Нововолинська міська центральна лікарня 3105
Нововолинська міська центральна лікарня

Медичні працівники Нововолинської центральної міської лікарні, які живуть в селах Поромівської громади, змушені самостійно добиратись на роботу під час карантину.

Голова громади та мер Нововолинська скидають відповідальність за доїзд медиків один на одного.

При цьому перший запевняє, що автобус курсує більше місяця. Другий спершу стверджував, що транспорту немає взагалі. Потім заявив, що автобус їздить, але возить не всіх. Серед «винних» також – водій, головна медсестра, головний лікар.

То є автобус чи ні? Кого і на яких умовах возить? Хто відповідає за такі перевезення і чому?

Журналістка «Район.Медицина» розбиралась із ситуацію.

З чого все почалось?

30 квітня Нововолинський міський голова Віктор Сапожніков на своїй офіційній сторінці у facebook звинуватив голову Поромівської ОТГ Євгенія Недищука в тому, що за півтора місяці карантину він не налагодив довезення медичних працівників своєї громади до Нововолинської ЦМЛ.

«Вкотре змушений звернутися до її керівника, який до того ж сам проживає у Нововолинську, аби вирішити проблему доїзду медпрацівників до місця роботи, котрі самотужки змушені добиратися до неї. А для цього можна задіяти шкільні автобуси. Раніше голова Поромівської сільської ради повідомляв, що цей транспорт знаходиться на ремонті. Сподіваюся, що за півтора місяця карантину його вже відремонтували», – йшлося у повідомленні.

Звернення Віктора Сапожнікова до Євгенія Недищука
Звернення Віктора Сапожнікова до Євгенія Недищука

При цьому мер пояснив свої претензії посиланням на лист Волинської ОДА від 23 березня 2020 року «Про забезпечення регулярного підвезення медичних працівників закладів охорони здоров’я». Недищук нібито мав виконати вказівки відповідно до цього документа.

Ця інформація викликала суперечку в коментарях.

Одні користувачі стверджували, що автобус курсує, бо «точно їздять три медсестри з Поромова». Інші писали, що тільки три медсестри і їздять, а решта медиків не знають про транспорт.

Що кажуть медпрацівники?

Завідувачка неврологічним відділенням КНП «Нововолинська ЦМЛ» Ольга Доманська запевняє: медперсонал змушений добиратись додому самостійно.

«На початку карантину мало бути вирішене питання транспортування сільських медпрацівників в лікарню та з неї додому, брали всіх дані. Але на сьогоднішній день Поромівська ОТГ так і не посприяла у вирішенні цієї проблеми», – стверджує лікарка.

«Мої медсестри з сіл Морозовичі та Осмиловичі змушені, пропрацювавши 24 години, йти додому пішки. Ще є медсестра із села Суходоли, санітарка із Бужанки, але це інші ОТГ. Всього 6 медпрацівників із сіл», – повідомила Ольга Доманська.

Одна з медсестер нововолинської лікарні, яка відмовилась публічно оголошувати своє ім’я, підтвердила цю інформацію журналістам «Район.Медицина».

Вона розповіла, що добирається на роботу власним транспортом або пішки та очікує, що обіцяний автобус таки почне їздити.


Що було далі?

4 травня Віктор Сапожніков оприлюднив відео, у якому заявив, що у медзакладах Нововолинська працюють 36 працівників із сіл, які входять до Поромівської ОТГ, а шкільний автобус довозить лише частину персоналу.

«Якщо дехто вважає, що з Поромова і деяких сіл возять людей, то я так не вважаю. Чому село ніби повинно возити в місто медиків? Ми обслуговуємо не тільки місто Нововолинськ, а й навколишні села. Тому обласний штаб (штаб ліквідації надзвичайної ситуації - ред.) прийняв рішення зобов’язати по Нововолинську і по всій області керівників ОТГ, щоб шкільні автобуси підвозили з сільської місцевості мешканців, які працюють в містах і надають медичну допомогу не тільки мешканцям міст, а й навколишніх сіл», – зазначив Сапожніков.

Він знову звернувся до голови Поромівської ОТГ.

«У мене є кількість всіх медиків: Поромів, Бужанка, Бортнів, Верхнів, Лежниця, Морозовичі, Млинище, Шахтарське, Михалє… 36 людей. Медиків возять тільки трьох. Це менше 10 %. То ви вважаєте, що виконуєте рішення обласного штабу? І маєте совість заявляти, що ви возите… Ви возите там всіх! Як рейсовий автобус пустили і берете за це гроші», – заявив міський голова.

Він також озвучив, які суми платять ті, хто користується цим автобусом:

«З Поромова – 9 гривень, з Лежниці – 8 гривень, ті, що сідають в районі першої шахти, – 5 гривень… Я не знаю, куди ці гроші ідуть – чи на бензин, чи водію, чи ще кудись, але це не організація доставки медиків на їхні робочі місця!» – наголосив Віктор Сапожніков.

Що каже голова громади?

Голова Поромівської ОТГ Євгеній Недищук розповів, що автобус курсує протягом місяця. За його словами, спершу він дійсно не їздив через поломку, але не 1,5 місяця, як заявив Сапожніков.

«По факту возять дуже мало людей, бо в лікарні багатьох медиків повідправляли у відпустки. Підняли бучу через одну людину – санітарку неврологічного відділення з Осмилович, яка працює по змінах. Вона закінчує роботу о 21:00. Її одну ввечері ніхто не поїде забирати. Водій їде двічі: зранку і о пів на шістнадцяту», – пояснив голова.

Додав, що людину шкода, але робити ще один рейс дорого для громади.

Також зауважив, що для санітарки з карантином нічого не змінилося. І раніше жінка добиралася самостійно, оскільки рейсові автобуси ввечері до її села не ходять.

«У Поромова і Нововолинська відносини, як в України з Росією. У Путіна «все нормально», але Україні «треба допомагати». У Нововолинську себе не бачать. У них з 15-го мікрорайону люди пішки ходять, з Благодатного…А коли в нас одну людину не завезли…» – сказав Євгеній Недищук.

Голова запевнив, що до маршруту автобуса для медиків він не має відношення. Мовляв, відповідальна за все старша медсестра Нововолинської лікарні.

«Всі мають номер водія. Кому треба, той телефонує. Наше діло – дати автобуса, заправити і нехай везуть, – пояснює. – Я всіх просив: «Міняйтеся змінами, щоб не було отак, як з тою жіночкою. Ви з одної ОТГ, їдьте всі зранку. А там місцеві мешканці з Нововолинська можуть піти на нічну зміну, щоб не їхати ні за ким спеціально».

Євгеній Недищук підтвердив, що проїзд платний. Медпрацівники сплачують докарантинну вартість квитка на рейсовий автобус.

Запевняє: так домовились зі старшою медсестрою. На його думку, саме вона винна у тому, що хтось із медиків не знав про курсування автобуса.

За словами голови ОТГ, не надходило ніяких документів про те, що громада обов’язково має забезпечити проїзд медикам.

«Це прем’єр-міністр сказав, що мають довозити шкільні автобуси. Можливо, є якась постанова Кабміну, але по суті це незаконно. Шкільні автобуси, які довозять людей, не мають права це робити. Я багато років займався перевезеннями. Коли людина сідає в маршрутку, платить, вона вже автоматично застрахована. Якщо шкільний автобус з медиками потрапить в аварію, відповідати буде голова сільської ради. Якби у Нововолинську був мудрий керівник, то він прийняв би мудре рішення, а не шукав крайнього», – наголошує Недищук.

Він також додав: 

«Є таке положення в законодавстві, що в разі надзвичайної ситуації робітника доставити на місце повинен працедавець».

Що каже водій?

За словами водія автобуса Петра, він розвозить медиків за наказом голови громади з 1 квітня. Перед тим автобус два тижні був у ремонті.

«Їжджу двічі на день. Вранці о 7:20 їду з Поромова. В лікарні чекаю до восьмої години. Якщо є хтось з нічної зміни, то їх забираю і їду назад. Потім знову їду о 15:30. Їдуть люди з Поромова, Лежниці. Двоє лікарів сідає на вулиці Тихій в Нововолинську. В середньому їде 8-10 людей. Багато хто дзвонили і казали, що вони їдуть велосипедами. Як мені сказали, так їжджу», – каже водій.

Він веде облік всіх доходів і витрат. Гроші за проїзд витрачає на рукавички, маски, дезінфекцію. Витрати на пальне і зарплату покриває бюджет Поромівської громади.

Що каже старша медсестра Нововолинської ЦМЛ?

Старша медсестра Нововолинської ЦМЛ Валентина Марчук заперечує інформацію про те, що вона не повідомила медпрацівників про курсування автобуса.

«Ніхто нічого нас не питав. Ніяких номерів не давали, – каже Валентина. – Знаю, що з того, що планували, їздить 5 людей. А в загальному є людей з 30. Якщо з Грядівської ОТГ і Благодатного забирають медпрацівників зранку, привозять на нічну зміну, возить в обід, то з Поромівської забирають тільки зранку і о пів на четверту. Нічна зміна як добиралась, так і добирається».

Що каже головний лікар Нововолинської ЦМЛ?

Керівник медзакладу Віктор Мороз говорить, що забезпечити доїзд мала б громада. Каже, що лікарня не може це робити, бо не має транспорту.

«Треба знайти компромісне рішення, а не перекидати один на одного, це ж загальна справа. Треба, щоб зустрілись дві відповідальні особи – представник, який буде безпосередньо організовувати доїзд, і наш представник, який розкаже, з яких сіл будуть їхати працівники. Так ми робили з Грядівською громадою. Ми подаємо списки тільки тих людей, яким треба довезення. Навіщо мені подавати всіх? Головна медсестра збирала дані, обдзвонювала, хто звідки їде, у яку зміну... Зараз ми стараємось іти людям назустріч, міняти людям зміни, як їм вигідно», – розповів Віктор Мороз.

Інформацію про те, що медиків лікарні через карантин відправили у відпустки, коментує так:

«Люди ідуть у відпустки згідно з заявами – якщо є такі охочі, то відправляємо. Особливо в тих відділеннях, де зараз нема потреби. Деякі відділення зменшили, деякі закрили, це все корегується…»

Що це за лист з Волинської ОДА про довезення медиків?

«Район.Медицина» отримала від Нововолинської міської ради сканкопії документів, відповідно до яких мало б відбуватись довезення медиків.

Зокрема, лист Волинської ОДА від 23 березня 2020 року «Про забезпечення регулярного підвезення медичних працівників закладів охорони здоров’я», про який згадував Нововолинський міський голова. Лист адресований головам РДА, міським головам (міст обласного значення) та головам ОТГ. Документ має рекомендаційний характер.

Лист Волинської ОДА щодо транспорту для медиків
Лист Волинської ОДА щодо транспорту для медиків

Серед документів немає жодних наказів від обласного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. 

Що каже про довезення медиків у час карантину юрист?

Чи можна возити медиків шкільними автобусами?

Адвокатка Олена Слупко розповідає, що перевезення шкільними автобусами медпрацівників на час карантину не заборонені. Це підтверджує Постанова Кабміну «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11 березня 2020 року.

Перевезення дозволяється, якщо водій та пасажири забезпечені засобами індивідуального захисту в межах кількості місць для сидіння, що передбачена техдокументацією на транспортний засіб.

При цьому, маршрут транспорту погоджується з органами Національної поліції.

Хто мав би відповідати за маршрут?

«Перевезення медичних працівників, що здійснюється на постійній основі в період карантину, в умовах існуючої надзвичайної ситуації вважається регулярним спеціальним перевезенням і тому повинне здійснюватися згідно з паспортом маршруту та за правилами, що встановлені для таких перевезень (п.13, 45-48 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1997 р. N 176). Оформлюють перевезення за тим же алгоритмом, як і при організації перевезень для учнів», – пояснює адвокатка Олена Слупко.

Це означає, що замовник (у цьому випадку – Поромівська ОТГ) повинен укласти договір із перевізником, в якому узгоджують всі умови перевезення.

Перевізник має видати паспорт маршруту зі схемою маршруту, графіком руху автобуса та графіком роботи і відпочинку водіїв. При цьому страхування пасажирів забезпечує перевізник.

Таким чином, голова Євгеній Недищук, який говорив, що «не має ніякого відношення до маршруту», мав би узгодити маршрут і графік з водієм.

Чи повинна медустанова довозити працівників на роботу в час надзвичайної ситуації?

«Ситуація з такого масштабу епідемією в Україні виникає вперше. Наразі немає законодавчої норми, яка б давала однозначну відповідь на питання: хто в першу чергу – роботодавець чи держава – має потурбуватись про доїзд медичних працівників. Натомість такий обов’язок в силу тих чи інших загальних зобов’язань можна покласти і на роботодавця, і на органи державної влади», – зазначає Олена Слупко.

Законодавством не передбачено обов’язку доставляти працівника на роботу і додому навіть в умовах надзвичайної ситуації. Це може бути винятково у випадку, якщо самостійний доїзд буде пов’язаний з небезпекою для життя чи здоров’я працівника.

«Попри це роботодавці, як правило, все-таки самостійно організовують і забезпечують перевезення своїх працівників. Якщо для медичного працівника склалась ситуація, за якої він не може дістатися робочого місця, він повинен письмово повідомити про це роботодавця. Якщо дістатися на роботу в зв’язку з забороною перевезень працівник не може, він має право вимагати в роботодавця надання йому відпустки без збереження заробітної плати на період карантину», – коментує адвокатка. 

Чи повинна ОТГ забезпечувати доїзд своїх жителів на роботу?

Захист населення від надзвичайних ситуацій шляхом ліквідації їх наслідків і надання допомоги постраждалим у мирний час та в особливий період є функцією держави (ст. 4 Кодексу цивільного захисту України).

27 березня 2020 року у Волинській області утворили обласний штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

Якщо керівник робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації видасть розпорядження про надання чи залучення транспортних засобів для перевезення медичних працівників, таке рішення буде обов’язковим до виконання усіма суб’єктами господарювання, розташованими у зоні надзвичайної ситуації.

Оскільки Поромівська громада, за інформацією голови ОТГ і даними Нововолинської міської ради, такого розпорядження не отримувала, а лист від Волинської ОДА мав рекомендаційний характер, Євгеній Недищук мав право відмовитись від перевезень взагалі.

Якби ж такий документ від обласного штабу був, то виконувати його мав би суб’єкт, вказаний у розпорядженні, – чи то міська рада, чи то ОТГ, чи то медустанова.

Які є нюанси у зв’язку з пандемією?

Якщо медики працюють з хворими на коронавірус, виконання їхніх обов’язків можна вважати рятувальними роботами в розумінні Кодексу цивільного захисту України.

У такому разі залучення транспорту для перевезення медичних працівників, на погляд Олени Слупко, є заходом, необхідним для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

«У випадку, якщо склалася ситуація, за якої медичні працівники не можуть дістатися робочого місця, і якщо вони здійснюють медичне обслуговування хворих на COVID-19, варто письмово звертатися до роботодавця, щоб вирішити це питання. Якщо ситуація не вирішиться, про проблему слід повідомити керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації регіонального рівня для вжиття відповідних заходів», – наголошує експертка.  

До слова, Нововолинська центральна міська лікарня належить до лікарень першої хвилі, де приймають хворих на коронавірус. Проте у медзакладі не змогли відповісти, чи серед медиків Поромівської ОТГ є ті, хто працює з хворими на COVID-19.

Наталя ХВЕСИК

Цей текст написаний в рамках проєкту Coronavirus Survival Kit for Media від Media Development Foundation. Проект реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордоннихсправ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024