Нітрати у ранніх овочах та фруктах: як не перетворити користь на загрозу

З приходом весни все частіше на прилавках з’являються парникові овочі та зелень. Вони виглядають апетитно й обіцяють вітамінну підзарядку після зими, але можуть містити надмірну кількість нітратів і пестицидів, особливо ті, що вирощені у «прискореному режимі».
Чому це небезпечно – розповіла Діана Дуран, фахівчиня з дослідження факторів навколишнього середовища санітарно-гігієнічної лабораторії Закарпатського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
Згідно з нормами ВООЗ, допустима добова норма нітратів для дорослої людини становить 5 мг на 1 кг ваги.
Перевищення цієї норми може спричинити:
-
отруєння;
-
порушення роботи серцево-судинної, нервової та травної систем;
-
підвищений ризик розвитку раку шлунка.
Як безпечно обирати овочі та фрукти?
-
Купуйте тільки у спеціалізованих місцях або на ринках, де є лабораторний контроль.
-
Просіть у продавця висновок лабораторії, де вказано рівень нітратів.
-
Уникайте овочів, які:
– надто великі;
– неприродно яскраві;
– блищать, як наче відполіровані.
Віддавайте перевагу овочам середнього розміру — вони найчастіше містять менше шкідливих речовин.
Як зменшити вміст нітратів у продуктах?
-
Добре мийте овочі та фрукти.
-
Очищуйте шкірку — саме там часто накопичуються нітрати.
-
Замочуйте овочі у кип’яченій воді (можна додати сіль або лимонний сік) на 15–30 хвилин.
-
Термічно обробляйте овочі – це знижує рівень шкідливих речовин.
-
Салати з парникових овочів споживайте одразу, не зберігайте тривалий час.
-
Використовуйте лимонний або гранатовий сік – вони допомагають нейтралізувати нітратні сполуки.
«Не купуйте овочі та фрукти з рук або з узбіч трас – там відсутній контроль за якістю. Дбайте про своє здоров’я та здоров’я рідних – овочі мають бути не лише свіжими, а й безпечними!», – нагадує фахівчиня.
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром