Нітрати у ранніх овочах та фруктах: як не перетворити користь на загрозу

14 Квітня 2025, 13:16
Нітрати у ранніх овочах та фруктах: як не перетворити користь на загрозу 251
Нітрати у ранніх овочах та фруктах: як не перетворити користь на загрозу

З приходом весни все частіше на прилавках з’являються парникові овочі та зелень. Вони виглядають апетитно й обіцяють вітамінну підзарядку після зими, але можуть містити надмірну кількість нітратів і пестицидів, особливо ті, що вирощені у «прискореному режимі».

Чому це небезпечно – розповіла Діана Дуран, фахівчиня з дослідження факторів навколишнього середовища санітарно-гігієнічної лабораторії Закарпатського обласного центру контролю та профілактики хвороб. 

Згідно з нормами ВООЗ, допустима добова норма нітратів для дорослої людини становить 5 мг на 1 кг ваги.

Перевищення цієї норми може спричинити:

  • отруєння;

  • порушення роботи серцево-судинної, нервової та травної систем;

  • підвищений ризик розвитку раку шлунка.

Як безпечно обирати овочі та фрукти?

  • Купуйте тільки у спеціалізованих місцях або на ринках, де є лабораторний контроль.

  • Просіть у продавця висновок лабораторії, де вказано рівень нітратів.

  • Уникайте овочів, які:

           – надто великі;

           – неприродно яскраві;

           – блищать, як наче відполіровані.

Віддавайте перевагу овочам середнього розміру — вони найчастіше містять менше шкідливих речовин.

Як зменшити вміст нітратів у продуктах?

  • Добре мийте овочі та фрукти.

  • Очищуйте шкірку — саме там часто накопичуються нітрати.

  • Замочуйте овочі у кип’яченій воді (можна додати сіль або лимонний сік) на 15–30 хвилин.

  • Термічно обробляйте овочі – це знижує рівень шкідливих речовин.

  • Салати з парникових овочів споживайте одразу, не зберігайте тривалий час.

  • Використовуйте лимонний або гранатовий сік – вони допомагають нейтралізувати нітратні сполуки.

«Не купуйте овочі та фрукти з рук або з узбіч трас – там відсутній контроль за якістю. Дбайте про своє здоров’я та здоров’я рідних – овочі мають бути не лише свіжими, а й безпечними!», – нагадує фахівчиня.

Коментар
13/05/2025 Понеділок
12.05.2025
11.05.2025