Жителів Рівненщини попереджають про небезпеку отруєння грибами
Гриби — справжні скарби, які знаходять любителі грибного полювання, ділячись своїми знахідками в соціальних мережах. Для багатьох це більше, ніж хобі, це спосіб втекти від щоденних турбот, знайти спокій у природі.
Але чи всі ми пам’ятаємо про небезпеку, яка ховається під шапочкою деяких грибів. Про це більше розповіли у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.
На Рівненщині із року в рік реєструються випадки отруєння грибами. Так, за останніх п'ять років із діагнозом отруєння грибами в лікарні потрапило 27 осіб з них шестеро дітей. На жаль у 2022 році реєструвався летальний випадок.
«Тож пам’ятаймо, що гриби поділяються на їстівні, умовно-їстівні, неїстівні та отруйні. Чи варто ризикувати? Отруйні гриби — це не просто небезпека, це справжній виклик життю. Токсини таких грибів, як бліда поганка, мухомор, несправжній опеньок, безжальні. Вони не руйнуються навіть при термічній обробці, а їхні наслідки — це незворотні зміни в організмі, зокрема ураження печінки та нирок. Отруєння блідою поганкою часто закінчується смертю», – кажуть рівненські фахівці.
Щоб не наражатися на небезпеку, пам’ятайте кілька простих правил:
-
якщо ви грибник-початківець, краще ходіть у ліс з досвідченим грибником;
-
сумніваєтеся у безпечності гриба — краще залиште його; вже вдома ще раз ретельно перегляньте всі зібрані гриби та викиньте ті, в яких ви не впевнені;
-
не збирайте їстівні гриби, якщо вони ростуть поруч з отруйними або ж вони червиві та перезрілі ;
-
не можна збирати гриби на забрудненій території, адже вони вбирають токсичні речовини і навіть їстівний гриб може бути небезпечним;
-
ніколи не куштуйте сирі гриби. Свіжі гриби не зберігаються довго, тому в день збору ретельно промийте їх та одразу приготуйте. Проваріть гриби не менше трьох разів, щоразу по 30 хвилин в новій підсоленій воді і тільки після цього можна їх використовувати для приготування страв. Готові страви з грибів зберігайте в холодильнику не більше ніж добу.
А якщо все ж після вживання грибів ви відчули нудоту, біль у животі чи інші симптоми отруєння — негайно викликайте швидку, радять фахівці.
Поки чекаєте, пийте багато води й намагайтеся очистити шлунок. Симптоми можуть проявитися від 30 хвилин до кількох днів після споживання грибів. І навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати дітям до 12 років, людям похилого віку та жінкам у період вагітності та грудного вигодовування.
«Нехай гриби приносять задоволення, а не шкоду. Пам'ятайте: ваше здоров'я — у ваших руках. І хай кожен похід у ліс стане не лише приємним відпочинком, а й безпечним», – зазначають у Рівненському ОЦКП.
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром