Як зберігати воду та продукти під час спеки та перебоїв з електропостачанням

Через обстріли обʼєктів енергетики державою-терористом Росією відбуваються екстрені відключення електроенергії та перебої з водопостачанням.
Водночас, за прогнозами синоптиків, найближчими днями очікується спека вище 30℃. Такі обставини створюють високі ризики для здоровʼя українців, попереджають у Центрі громадського здоров'я.
Вживання зіпсованої їжі та використання неякісної води можуть спричинити отруєння і призвести до серйозних наслідків.
Тому у Центрі громадського здоров'я підготували поради, як зберегти продукти, воду і головне — своє здоров’я в таких умовах.
Якщо у вас зникло централізоване водопостачання:
Використовуйте бутельовану/привізну воду, воду з пунктів роздачі, організованих місцевою владою.
-
Зберігайте запас питної води у чистій, щільно закритій тарі, щоб уникнути забруднення.
-
Якщо немає доступу до бутельованої чи привізної води, використовуйте воду з бюветів або колодязів, обовʼязково прокип’ятивши її перед вживанням.
-
Кип'ятіння води — найефективніший спосіб очистити її від мікроорганізмів і зробити її придатною для пиття. Кип'ятіть воду до утворення бульбашок на її поверхні та дайте охолонути природним шляхом.
-
Не зберігайте воду на сонці. Пластикові та скляні пляшки можуть нагріватися під впливом сонячних променів, що призводить до виділення шкідливих хімічних речовин у воду. Тому краще тримати воду в прохолодному, темному місці бажано в скляних ємностях.
-
Слідкуйте за терміном придатності води. Вода в пляшках також має свій термін придатності, і вживання її після цієї дати може бути небезпечним для здоров'я.
-
Закорковуйте пляшки після використання. Відкриті пляшки можуть стати місцем розмноження бактерій, тому завжди закривайте їх після кожного використання.
-
Використовуйте воду протягом декількох днів після відкриття. Після відкриття пляшку варто використати за 3–5 днів, інакше якість води може погіршитися.
-
Не зберігайте воду поруч з хімікатами.
-
Багаторазовий скляний посуд потрібно мити щодня з використанням мийних засобів та теплої води, щоб уникнути розмноження бактерій.
-
Не використовуйте одноразові пляшки повторно. Це може бути небезпечно для здоров’я.
Як зберігати їжу під час спеки, коли довгий час відсутнє електропостачання:
-
Відчиняйте холодильник і морозильну камеру лише за потреби і на якомога коротший час.
-
Покладіть у холодильник акумулятори холоду або ємності з замороженою водою для збереження низької температури.
Якщо під час спеки відключення триває довше чотирьох годин:
-
Ніколи не куштуйте швидкопсувні продукти (м'ясо, птиця, риба і залишки їжі), щоб визначити, чи вони безпечні. Якщо є сумніви — викиньте.
-
Якщо продукти в морозильній камері розморозилися, їх потрібно негайно приготувати. Якщо такої змоги немає — викиньте, оскільки після повторного замороження продукти можуть стати небезпечними для вживання.
-
Якщо немає можливості належним чином приготувати або розігріти їжу, вживайте попередньо упаковану, консервовану або готову до вживання їжу.
-
Не залишайте приготовлені страви більше, ніж на 2 години поза межами робочого холодильника.
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром