Їли в’ялену рибу та домашні консерви: у червні 15 людей потрапили до лікарень із діагнозом ботулізм

18 Липня 2024, 15:32
Ботулізм 428
Ботулізм

Влітку збільшується ризик харчових отруєнь і, зокрема, захворювання на ботулізм, яке є вкрай небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не розпочати лікування.

Загалом з початку року медики вже зареєстрували 39 випадків захворювання, проти 45 випадків за аналогічний період минулого року, повідомили у МОЗ. 

Випадки ботулізму зафіксовані у Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Черкаській, Чернівецькій областях та Києві. Ймовірною причиною хвороби в усіх випадках стали продукти домашнього виробництва: паштети, вʼялена риба та мʼясо. Захворілі отримали необхідну медичну допомогу – їм було введено протиботулінічну сироватку. Наразі нею забезпечені усі області. 

Перші симптоми ботулізму можуть з'явитися як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів. Серед перших ознак, які виникають після потрапляння токсину в організм людини такі:

  • м’язова слабкість (важко рухатися, говорити, дихати)
  • сильно виражена сухість у роті
  • нечіткий зір (немов «сітка» або «туман» перед очима) та/або виражене двоїння предметів.

Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішим правилом у профілактиці цього захворювання залишається ретельне дотримання технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса. 

Також перед вживанням рекомендовано прогрівати (до 100 ℃ – 30 хв.) приготовлені в домашніх умовах грибні, м’ясні та овочеві консерви. Крім того, не вживати консерви, упаковка яких пошкоджена або банка чи кришка яких деформована або «надута». Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику – в'ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м'ясні та рибні консерви, домашня ковбаса. 

Ботулізм — це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертю. Токсин, що спричиняє ботулізм, не можна визначити за кольором або смаком, адже зазвичай консерви та інші продукти, в яких є збудник ботулізму, не змінюють зовнішнього вигляду. Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки. Тому важливо вживати у їжу тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно з санітарними вимогами. Зберігати чи перевозити ковбаси, шинку, вуджену рибу тощо треба лише в холодильнику. 

У разі підозри на ботулізм негайно звертайтеся до лікаря!

Нагадаємо, у  травні 16 людей потрапили до лікарень із діагнозом ботулізм після вживання домашньої продукції з риби та м’яса.

Читайте також: Їв в’яленого ляща: в Одеському районі чоловік захворів на ботулізм

Коментар
09/12/2024 Понеділок
09.12.2024
08.12.2024
07.12.2024