Волинян застерігають від зараження гострими кишковими інфекціями у літній період

10 Травня 2024, 15:16
Кишкова інфекція 845
Кишкова інфекція

Сезонне підвищення температури повітря, тим паче спека, створюють ідеальні умови для поширення збудників, що викликають захворювання на кишкові інфекції.

Як убезпечити себе від зараження інфекціями – радять фахівці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб. 

Зараження цими інфекціями відбувається насамперед через забруднену воду, інфіковані харчові продукти, брудні руки і предмети побуту. Також фактором ризику є комахи, що забруднюють харчові продукти. Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.

Збудники гострих кишкових інфекцій проникають в організм через рот людини і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті, викликаючи прояви хвороби. Виділяючись з кишківника хворого, вони потрапляють в зовнішнє середовище: у ґрунт, воду, їжу, на предмети домашнього ужитку.

Збудники гострих кишкових захворювань, їх токсини вражають не тільки шлунково-кишковий тракт, а й центральну нервову систему. У більшості хворих підвищується температура тіла, порушується діяльність шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, часто уражаються печінка, селезінка та інші внутрішні органи. Ознаки цих захворювань можуть відрізнятися: якщо для дизентерії, наприклад, більш характерний пронос, то для черевного тифу – висока  температура.

Щоб запобігати зараженню, необхідно дотримуватися наступних правил:

  • для пиття використовувати тільки кип’ячену воду;
  • не пити воду з випадкових джерел, водопроводу, призначеного для технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин;
  • воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел;
  • кип’ятити або дезінфікувати іншим способом воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду з джерел, якість води в яких невідома, зокрема. з відкритих водойм;
  • молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне) обов’язково кип’ятити;
  • овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, можна з використанням щітки та господарського мила, обдавати окропом;
  • для оброблення різних видів продуктів використовувати різні дошки;
  • не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;
  • суворо дотримуватися термінів вживання та умов зберігання продуктів харчування;
  • всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух;
  • ретельно мити руки з милом, особливо перед приготуванням та вживанням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом, забруднення, при неможливості цього – використовувати засоби дезінфекції, вологі дезінфікуючи серветки.

Увага! При болях у животі, блювоті, проносі, підвищенні температури тіла та інших патологічних проявах не займайтеся самолікуванням – негайно звертайтеся до лікаря. У цьому запорука вашого швидкого одужання і безпеки для оточуючих.

Коментар
17/04/2025 Четвер
17.04.2025
16.04.2025

Ставайте Друзями Району

Ваші внески — це щирий жест довіри, який допомагає нам працювати незалежно й надихає на нові проєкти. Разом ми будуємо сильніше суспільство, додаючи трохи любові в кожен день!

128 із 300 учасників

Ще 172 учасників, щоб досягти мети!

Долучитися