Херсонцям порадили, як безпечно використовувати питну воду в умовах надзвичайного стану

Вода, що використовується для господарсько-питних потреб населення, повинна бути епідеміологічно безпечною, (зокрема, не містити бактеріального забруднення), не шкідливою за хімічним складом та приємною за органолептичними (смаковими) властивостями.
Про те, як зробити питну воду безпечною в умовах надзвичайного стану – розповіли у Херсонському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.
Фахівці нагадують, що під час воєнного стану якість питної води набуває неабиякого значення. Внаслідок російської агресії в низці регіонів зафіксували часткове або повне руйнування систем централізованого водопостачання та джерел нецентралізованого постачання води (шахтних колодязів, свердловин, каптажів тощо).
При неможливості застосування питної води з джерел централізованого водопостачання фахівці радять використовувати:
- питну воду з джерел нецентралізованого водопостачання – бюветів, колодязів, шахтних криниць (крім паводкових ситуацій);
- з пунктів розливу питної води (при їх наявності);
- фасовану бутильовану воду та воду в ємностях для індивідуального користування.
«Не використовуйте воду з колодязів та каптажів для приготування дитячого харчування. Воду з відкритих водойм використовуйте тільки для технічних цілей», – кажуть фахівці.
Також радять зберігати воду у закритих ємностях. Обов’язково позначати ємності бірками: «Вода знезаражена для пиття», «Вода для технічних потреб».
Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у фейсбуці та стежте за телеграм-каналом «Район.Медицина», де оперативно оновлюється інформація.
Очищення води в домашніх умовах:
1) процідіть воду через чисту тканину;
2) дайте воді відстоятися 24-48 годин в чистій та закритій ємності;
3) відфільтруйте воду через побутовий фільтр (якщо немає фільтра, процідіть воду через гравій, пісок або активоване вугілля);
4) прокип’ятіть воду (це найпростіший спосіб дезінфекції).
Для пиття та приготування їжі воду потрібно кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання.
Виконавши ці чотири етапи, можна очистити воду з будь-яких джерел (у тому числі з-під крана) майже від усіх шкідників, окрім хімічного забруднення.