Шоколад: корисно чи шкідливо – роз'яснює гастроентерологиня

Шоколад для багатьох із нас – це справжні ласощі. Посмакувати плиточкою шоколаду до чаю, додати до морозива або випічки, чи розтопити у горня для холодного вечора.
Про те, що входить у склад шоколаду, чим він корисний та шкідливий – роз'яснює у фейсбук-спільноті «Доказові батьки» гастроентерологиня Алла Курилець.
До складу входить:
-
терте какао
-
масло какао
-
цукрова пудра
-
додатки (родзинки, горіхи, солона карамель, кокосова стружка, печиво тощо)
-
ароматизатори (мʼята, ваніль, кориця та ін)
Не допустимим у складі шоколаду є замінник какао-масла, трансжири. Не бажано вживати і какао-порошок як продукт перероблення какао-бобів. Адже він місить полігліцерин Е476, молочний жир, етиловий спирт
Допустимим у складі шоколаду є
-
лецитин соєвий Е 322
-
ягоди
-
фрукти
-
горіхи
-
кава
Сировину виробляють з какао-бобів, плодів шоколадного дерева. Отримують какао, масло, жмих. Власне зі жмиху роблять рідкі напої.
До прикладу білий шоколад не містить в собі твердих речовин, тобто більше є як кондитерський виріб.
Найкориснішим є чорний шоколад.
Дієтолог Девон Пірт виділив такі його переваги :
Чорний шоколад містить в собі від 50% до 90% твердих речовин какао, молочний від 10% до 50%. Містить флавоноїди, речовини, які виробляють оксид азоту, що розслабляє судини, покращує кровообіг і зменшує тиск. Тобто корисний для серцево-судинної системи
-
містить антиоксидантні властивості
-
джерело мікроелементів (цинк, магній, залізо, мідь, фосфор)
-
джерело клітковини
-
покращують приток крові до шкіри, захищаючи шкіру від УФ променів
-
покращує настрій, поліфеноли, антиоксидант, які знижують кортизол, гормон стресу, є природним антидепресантом, стверджує Пірт
-
покращує памʼять, розумову діяльність, концентрацію уваги
Але потрібно споживати в міру, тому що попри багато користі, шоколад при більшому % складі містить кофеїн, який може посилювати печію, рефлюкс, частоту серцевих скорочень, викликати перезбудження нервової системи та порушення сну.
Тому смакуйте на здоров’я, але памʼятайте що у всьому має бути баланс, радить гастроентерологиня.