На Волині моніторять стан води на виявлення збудника холери у пів сотні локаціях
Показники якості води на Волині – в нормі
Про це повідомила генеральна директорка Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Янко під час брифінгу щодо епідеміологічної ситуації в області, повідомляє Волинська ОВА.
За її словами, лікарі-епідеміологи проводять постійний моніторинг епідеміологічної ситуації в області, вивчають епідеміологічні ризики, організовують та здійснюють протиепідеміологічні заходи при реєстрації інфекційних хвороб і надають рекомендації органам місцевої влади і населенню при виникненню осередків інфекційних хвороб. Загалом здійснюється моніторинг збудників понад 100 інфекційних хвороб: це віруси, бактерії, а також паразитологічні дослідження.
«Традиційно в літній період трапляються спалахи кишкових інфекцій. Основні причини – недотримання особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів їх зберігання і вживання неякісних продуктів. У теплу пору року створюються усі сприятливі умови для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі, зокрема, у воді та продуктах харчування. Станом на сьогодні спалахів гострих кишкових інфекцій не зареєстровано, однак реєструється спорадичність захворюваність в області», – зазначила Наталія Вікторівна.
Окрім того, через підрив Каховської ГЕС, існує ризик завозу холери з південних областей.
«Наголошую ще раз, що за даними Міністерства охорони здоров’я України, випадків холери не зареєстровано. Тим не менше, ми здійснюємо посилений нагляд та моніторинг зовнішнього середовища, а також рівня інфекційних захворювань в області», – додала Наталія Янко.
Нагадуємо, що не можна вживати воду і використовувати її для інших цілей без очищення. Адже холера – дуже небезпечне інфекційне захворювання, що вражає як дорослих, так і дітей, та має летальні наслідки. Захворіти можна після вживання води чи їжі, зараженої вібріоном холери.
Разом із тим, з 1 червня в області здійснюється постійний лабораторний моніторинг стану зовнішнього середовища. Так, визначено 50 контрольних точок. А саме – очисні споруди, куди може потрапляти збудник захворювання, очисні споруди лікувальних закладів, а також відкриті водойми в місцях масового відпочинку людей та на пляжах.
Зокрема, в місті Ковель досліджено близько 30 зразків та встановлено незначне перевищення за мікробіологічними показниками. Натомість, вода у відкритих водоймах Луцька відповідає вимогам.
Насамкінець генеральна директорка Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Янко нагадала головні правила профілактики гострих кишкових інфекцій.