Волинські епідеміологи удосконалювали навички розслідування спалахів інфекційних хвороб

07 Червня 2023, 16:13
Волинські епідеміологи удосконалювали навички розслідування спалахів інфекційних хвороб 729
Волинські епідеміологи удосконалювали навички розслідування спалахів інфекційних хвороб

Лікарі-епідеміологи Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб провели семінар-тренінг для колег зі структурних підрозділів установи «Епідемічні ризики для громадського здоров’я у Волинській області. Удосконалення навичок проведення епідеміологічних розслідувань  спалахів інфекційних хвороб». 

Вітаючи учасників заходу, головна державна санітарна лікарка області Наталія Янко відзначила їхнє прагнення формувати і поглиблювати свої компетенції, йдеться на сайті установи.

Навички необхідні для реагування на надзвичайні ситуації в сфері громадського здоров’я. Особливо актуально це в умовах війни, коли зросли ризики поширення інфекційних хвороб та виникнення спалахів.

Наталія Янко також наголосила, що нових знань і навичок вимагає гармонізація українського законодавства з нормами Європейського Союзу у зв'язку з наданням нашій країні статусу кандидата в члени ЄС. Йдеться, зокрема, про запровадження в Україні норм Закону «Про систему громадського здоров’я» і пов’язаних із цим підзаконних актів, підготовка яких – на завершальному етапі.

Про нормативну базу розслідування спалахів інфекційних захворювань розповіла заступниця генерального директора установи з дослідження біологічних факторів Ірина Єнжиєвська. Вона звернула увагу епідеміологів на ключові поняття, зміни, що стосуються форми повідомлень, про види епіднагляду, аналіз даних, їх перевірку та інтерпретацію, формулювання висновків.

Під час семінару-тренінгу проаналізували епідемічні ризики для громадського здоров’я у Волинській області, детально обговорили особливості розслідування спалахів інфекційних хвороб та складання опитувальника для таких ситуацій.

Під час навчань також приділили увагу актуальним питанням:

  • Посилення епідеміологічного нагляду та забезпечення системи захисту щодо запобігання виникнення епідускладнень та зменшення ризиків поширення холери на території області;
  • Удосконалення навичок використання засобів індивідуального захисту;
  • Особливості відбору проб для дослідження на природно-вогнищеві інфекції, холеру та вірусні інфекції;
  • Оцінка готовності груп швидкого реагування в разі виявлення надзвичайної ситуації біологічного генезу.

Окрім того, йшлося про покращення технічної спроможності та організації лабораторної роботи ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ».

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024