У МОЗ відзвітували, чи доступні бомбосховища лікарень для пацієнтів та інших людей

07 Червня 2023, 13:48
У МОЗ відзвітували, чи доступні бомбосховища лікарень для пацієнтів та інших людей 1024
У МОЗ відзвітували, чи доступні бомбосховища лікарень для пацієнтів та інших людей

На засіданні Комітету депутати заслухали Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка щодо стану укриттів у закладах охорони здоров’я та їх спроможність забезпечити розміщення пацієнтів, працівників закладу та інших осіб у разі повітряної тривоги.

Після трагедії, яка трапилися у Деснянському районі м. Києва Президент України Володимир Зеленський доручив провести моніторинг стану всіх об’єктів укриття в країні, повідомляють у Комітеті з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування. 

Віктор Ляшко повідомив, що Міністерство своїм листом доручило обласними департаментами охорони здоров’я перевірити доступність до бомбосховищ у медичних закладах. Ця перевірка нині триває і її результати будуть відомі за декілька днів.

Також Міністр акцентував увагу на тому, що після початку повномасштабного вторгнення в Україні у багатьох закладах охорони здоров’я об’єкти укриття оснастили відповідним дороговартісним обладнанням для проведення операцій та створено там палати інтенсивної терапії. За таких обставин, перед керівниками закладів постає питання, яким чином під час повітряної тривоги вони мають забезпечити надання медичної допомоги (яка має надаватися в спеціальних умовах) та надати доступ до укриття.

Обговоривши порушені питання, народні депутати – члени Комітету одноголосно ухвалили рішення доручити МОЗ України спільно з органами місцевого самоврядування розробити рекомендації щодо забезпечення розділення потоків на об’єктах укриття в медичних закладах для лікарів, пацієнтів та пересічних громадян та одночасного забезпечення збереження дороговартісного медичного обладнання закладів.

Також депутати заслухали Міністра щодо ситуації в Херсонській області після підриву Каховської ГЕС, що спричинило затоплення південних регіонів країни.

Віктор Ляшко проінформував про готовність медичних закладів надавати послуги пацієнтам у надзвичайних умовах і зазначив, що наразі проводиться евакуація населення із місць затоплення. 

Бригади «швидкої» та «Червоного хреста» готові допомогти з вивезенням маломобільних груп населення. Проводиться моніторинг готовності забезпечувати медичні заклади питною водою. У випадку затоплення, за потребою, пацієнти реанімаційних відділень будуть евакуйовані до інших закладів.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024