Чому весна та літо — неулюблені сезони для тих, хто має бронхіальну астму

06 Червня 2023, 13:54
Бронхіальна астма 388
Бронхіальна астма

У весняно-літній період із його перепадами температури й повсюдним цвітінням безліч українців/ок із хронічними хворобами мають загострення.

Серед них і бронхіальна астма.

Що таке бронхіальна астма та як вона розвивається?

Це захворювання дихальної системи проявляється нападами задушливого сухого кашлю та проблемами з видихом. Спазм дихальних шляхів призводить до нападів у відповідь на тригерні фактори, серед яких:

  • холодне повітря
  • алергени
  • вірусні респіраторні захворювання
  • стрес

Про причини та поширеність

То через що розвивається астма? Однозначної відповіді на це питання досі немає. Однак відомо, що істотний вплив має генетична схильність, алергії, часті хвороби дихальних шляхів, забруднене повітря та інші шкідливі умови навколишнього середовища.

Бронхіальна астма — найпоширеніше хронічне захворювання серед дітей. Станом на 2019 рік у світі близько 265 мільйонів людей мали цей діагноз. Це ті пацієнти/ки, які були помічені медичною системою. А от скільки людей не мають підтвердження, проте страждають через симптоми — визначити важко.

Перша зустріч з астмою — як розпізнати та що робити?

Найчастіше бронхіальна астма проявляється в дитинстві.

Серед характерних симптомів:
→ свистяче дихання;
→ періодичні напади кашлю;
→ задуха.

Симптоми можуть турбувати хворого/у з різною частотою, нерідко вночі.

Залежно від періодичності та тяжкості симптомів виділяють інтермітуючий (з рідкісними проявами) та постійний (легкий, середньої тяжкості та тяжкий) типи перебігу захворювання. Поява хоча б зрідка нападів задухи — це вагома причина звернутися до фахівця/чині, аби призначити ефективний план лікування.

Доказова терапія захворювання може включати інгаляційні препарати двох типів:
→ для моментального зняття симптомів задухи;
→ для тривалої постійної підтримки стану та зменшення частоти нападів.

Зокрема, застосовують інгаляційні кортикостероїди (гормони) — препарати, що діють на рецептори в дихальних шляхах.

Який догляд потрібен людям з астмою?

Цей стан потребує постійного, тривалого, часто пожиттєвого лікування. Саме тому в Україні астма входить до переліку хвороб, препарати від яких можна отримати безоплатно чи з невеликою доплатою за програмою “Доступні ліки”. Для цього необхідно звернутися до лікаря/ки, який/яка спостерігає за вашим станом (пульмонолог/иня), або до сімейного/ї лікаря/ки, щоб отримати рецепт.

Що ще може підтримати та полегшити лікування?

Не менш важливу роль у покращенні стану пацієнта/ки відіграє спосіб життя.

Щоб допомогти собі, варто дослідити свій стан, уникати тригерів та постійно мати із собою помічні препарати для протидії нападам. Також це передбачає мати план зі здорового способу життя, який включає спорт, загартовування, збалансоване харчування тощо. Це загалом зміцнює організм та покращує стан.

Астма та вакцинація. Що варто знати?

Людям, які мають бронхіальну астму, важливо пам’ятати про захист від інфекцій — вакцинацію. Адже прояви інфекційних захворювань можуть провокувати напади, а дихальна система пацієнтів/ок з астмою більш вразлива до дії різних збудників.

Лікування астми має бути персоналізованим для кожної людини. Зокрема, це означає, що:

→ не можна самостійно призначати собі препарати, які допомогли комусь іншому — навіть якщо здається, що ваші стани дуже схожі;

→ за планом терапії, корекцією та спостереженням слід обов’язково звертатися до компетентного фахівця чи фахівчині.

Важливою умовою задовільного стану є також самоосвіта людини з астмою. Багато корисної та доказової інформації для пацієнтів можна знайти на ресурсах міжнародних організацій, як-от Американської академії алергії, астми та імунологіїАмериканської асоціації легеневих хворобНаціонального інституту хвороб серця, легень та крові тощо.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024