Фахівці центрів контролю та профілактики хвороб пройшли навчання з управління вакцинами

03 Червня 2023, 14:57
Фахівці центрів контролю та профілактики хвороб пройшли навчання з управління вакцинами 710
Фахівці центрів контролю та профілактики хвороб пройшли навчання з управління вакцинами

60 фахівців з обласних центрів контролю та профілактики хвороб, які пройшли навчання, стануть регіональними тренерами з управління вакцинами та умов дотримання холодового ланцюга на рівні своїх областей. 

Це дозволить посилити контроль за всіма етапами роботи з вакциною на рівні регіонів, повідомляють на сайті Міністерства охорони здоров'я України. 

Дводенний національний тренінг «Холодовий ланцюг та управління вакцинами» – один із обов’язкових етапів навчання фахівців ЦКПХ, яке МОЗ реалізує зі Світовим банком та міжнародними партнерами. Експерти UNICEF стали тренерами проєкту з використання холодового обладнання: розказали фахівцям ЦКПХ про систему «холодового ланцюга» та управління вакцинами. 

«МОЗ в рамках співпраці з міжнародними партнерами забезпечило центри контролю та профілактики хвороб в кожній області усім необхідним обладнанням для зберігання та транспортування вакцин. Підготовлені тренери проведуть навчання на обласному і районному рівнях у своїх регіонах для колег у центрах контролю та профілактики хвороб, для керівників закладів охорони здоров’я, де використовується нове високотехнологічне холодильне обладнання, задіяне у процесі вакцинації населення», – заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Частини функцій з імунопрофілактики до центрів контролю профілактики хвороб передали у травні, відповідну постанову ухвалив уряд. Йдеться про функцію з доставлення, зберігання, розподілу та дотримання умов холодового ланцюга під час транспортування, зберігання та використання вакцин. 

У рамках спільного проєкту МОЗ та Світового банку, заклади охорони здоровʼя та ЦКПХ отримали спеціалізоване холодильне обладнання (2068 холодильників з льодовим захистом, 1034 морозильні камери з акумулятором холоду, 2066 мережевих комбінованих холодильників, 4134 пристроїв контролю температури (логери) на загальну суму 14,7 млн доларів США). Передбачено також впровадження цифрового онлайн-інструменту для мапювання усіх точок вакцинації та холодового обладнання, а також навчання персоналу закладів для ефективного використання нових можливостей «холодового ланцюга». 

Завдяки співпраці з міжнародними партнерами UNICEF та ВООЗ, у партнерстві з ЄС у ЦКПХ оснащено 26 холодових кімнат (на загальну суму 924 тисяч доларів США) та передано 36 автомобілів (30 мінібусів і 6 вантажних автомобілів на загальну суму 2,36 млн доларів США). 

Крім того, усі співробітники відділів імунізації ЦКПХ забезпечені комп’ютерним обладнанням задля виконання своїх функцій, зокрема збору даних, моніторингу запасів вакцин та охоплення щепленнями. Для проведення виїзних сесій вакцинації у віддалених сільських районах, контролю за імунізацією та епідеміологічним наглядом і розслідування спалахів ВООЗ, у партнерстві з ЄС, було закуплено і поставлено ЦКПХ автобуси та автівки.

 
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024