Відома медикиня і науковиця Ольга Богомолець хоче долучитися до розвитку медицини Волині

02 Червня 2023, 09:14
Відома медикиня і науковиця Ольга Богомолець хоче долучитися до розвитку медицини Волині 862
Відома медикиня і науковиця Ольга Богомолець хоче долучитися до розвитку медицини Волині

На Волині з робочими відвідинами перебувала Заслужена лікарка України, докторка медичних наук, професорка, громадська діячка і меценатка Ольга Богомолець.

Відому медикиню і науковицю під час нещодавньої міжнародної конференції з медсестринства запросила керівниця Волинського медінституту Тетяна Пастрик, візит організувала народна депутатка України Ірина Констанкевич, повідомляє Волинська обласна рада. 

Перша зустріч відбулася в обласній раді за участі заступника голови Григорія Пустовіта, очільника депутатської комісії з питань бюджету Ореста Маховського та керівника управління охорони здоров’я ОВА Юрія Легкодуха. Йшлося не лише про розвиток новоствореного освітнього закладу, а й про стратегію змін та якісні перетворення у системі охорони здоров’я краю загалом.

Заступник голови Волиньради Григорій Пустовіт подякував Ользі Богомолець за прийняте запрошення, а також окреслив його мету. 

«Медичний виш дуже потрібний області, бо медсестринство не менш важлива ланка, як лікарська справа. Тому обласна рада має намір розвивати цю освітню установу, а керівниця та колектив інституту сповнені ідей та рішучості. На Волині достатньо високий рівень охорони здоров’я і в сенсі оснащеності, і у наявності висококваліфікованих спеціалістів. Навіть попри війну започаткували трансплантологію. Але ми плануємо ще багато чого досягти. Розуміємо, що крім бажання потрібні генератори змін, цілеспрямованість та вмотивованість. Впевнений, що така команда на Волині є, а Вас, шановна Ольго Вадимівно, ми просимо долучитися до цього процесу і допомогти нам своїми знаннями, колосальним фаховим, організаторським та новаторським досвідом», - висловив прохання-пропозицію Григорій Пустовіт.

Його підтримала і народна депутатка Ірина Констанкевич: 

«Я знайома з результатами роботи Ольги і у парламенті, і в інших проєктах, її діяльність базується на переконанні, що суспільство змінюють люди і візії. На Волині є люди, які хочуть це робити, є демографічний і географічний чинники. Розвиток медінституту для нас – це формування людського капіталу, який буде визначальним у наступні роки. Крім того, зможемо готувати кадри не лише для області, а й для інших регіонів, зокрема, східних і південних, які через війну відчуватимуть їх гострий дефіцит. Тому просимо не відмовити у допомозі», – звернулася вона до Ольги Богомолець.

Відома лікарка висловила вдячність за довіру і зазначила, що має особливе ставлення до Волині. З’ясувалося, що саме тут розпочинав свою медичну кар’єру її батько – доктор медичних наук, професор Вадим Березовський. Сама ж вона, як авторка-виконавиця, отримала гран-прі на першому фестивалі авторської пісні та співаної поезії «Оберіг», започаткованому у Луцьку. 

«Я буду рада долучитися до реалізації ваших планів, бо понад усе шаную людей, в яких горять очі, і які прагнуть змінювати реальність та розбудовувати майбутнє», – констатувала Ольга Богомолець.

Під час обговорення напрямків співпраці вона зазначила, що може запропонувати новаторські інструменти, як без значних капіталовкладень досягти зниження смертності та збільшення тривалості життя (йдеться в тому числі і про діджиталізацію та ефективне використання телемедицини), а також конкретні механізми спрямування діяльності лікарень суто на медицину, а не на супровід свого функціонування. 

Ольга Богомолець зауважила, що у результаті реалізації цих ідей вдасться значно підвищити якість медичних послуг, спрямовувати зекономлені бюджетні кошти на розвиток, а, у разі залучення державно-приватного партнерства, у перспективі ще й мати фінансовий зиск, поширюючи новаторський досвід.

Голова бюджетної комісії Орест Маховський зазначив, що для обласної ради медична галузь – пріоритетна за видатками, і навіть у складний період воєнного стану на цю сферу передбачені резерви. Окрім того, активно залучають кредитні та грантові можливості міжнародних інституцій. 

«Ми намагаємося керуватися стратегічною перспективою, шукаємо можливості гнучкого моделювання роботи медичних закладів. Бюджет готовий на інвестиції, які забезпечать області переваги», – запевнив Орест Маховський.

Система охорони здоров’я області має і резерви, і значний потенціал, – переконаний головний медик Волині Юрій Легкодух. Він висловив готовність медичної спільноти краю до реформацій та новацій, щоб зробити медичний сервіс максимально якісним і доступним.

Сторони досягли домовленості, що наступна зустріч відбудеться уже за конкретною тематикою та за участю зацікавлених осіб від влади, медицини, науковців, ІТ-фахівців та представників бізнесу. До того часу керівництво області має визначитися із пріоритетними напрямками. Що ж до перспектив розвитку Волинського медичного інституту, то їх Ольга Богомолець обговорила також і з колективом вишу.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024