ВООЗ зафіксувала тисячну атаку на систему охорони здоров'я України за останні 15 місяців війни

31 Травня 2023, 15:53
ВООЗ зафіксувала тисячну атаку на систему охорони здоров'я України за останні 15 місяців війни 336
ВООЗ зафіксувала тисячну атаку на систему охорони здоров'я України за останні 15 місяців війни

Всесвітня організація охорони здоров’я верифікувала тисячну атаку на систему охорони здоров’я в Україні з моменту повномасштабного вторгнення Російської Федерації в лютому 2022 року.

Це найбільша кількість атак, яку ВООЗ коли-небудь верифікувала в будь-якій надзвичайній гуманітарній ситуації, повідомляє Район.Медицина пресслужба ВООЗ в Україні. 

Ці дані ще раз підкреслюють складні та небезпечні обставини, в яких працює система охорони здоров’я країни, та виклики в наданні як рутинних, так і екстрених медичних послуг. Атаки перешкоджають доступу до медичної допомоги для десятків тисяч людей, збільшуючи ризики захворювання та смерті.

За останні 15 місяців повномасштабної війни, 1004 атаки, які підтвердила ВООЗ, забрали щонайменше 101 життя, включно з медичними працівниками та пацієнтами, поранення отримали значно більше людей. Атаки зазнали також постачальників медичних послуг, системи постачання, обладнання та транспорт, включаючи машини швидкої допомоги.

ВООЗ визначає напад на медичну систему як «будь-який акт словесного чи фізичного насильства, загрозу насильства, що перешкоджає наявності, доступу до лікувальних та/або профілактичних медичних послуг під час надзвичайних ситуацій». Це може варіюватись від насильства із застосуванням важкої зброї до психосоціальних погроз і залякування, що впливає на доступ до медичної допомоги для тих, хто її потребує.

«Ці атаки загрожують безпеці та благополуччю медичних працівників і підривають допомогу людям, які живуть поблизу зон конфлікту», — сказав д-р Ярно Хабіхт, Представник ВООЗ в Україні. «Напади на медичні заклади є порушенням міжнародного гуманітарного права. Вони позбавляють людей необхідної допомоги та мають довгострокові наслідки».

Атаки на медичну систему позбавляють всю спільноту основних медичних послуг, необхідних для порятунку життів, що призводить до збільшення захворювань і смертей, а також до погіршення систем охорони здоров’я в довгостроковій перспективі. Психологічний вплив на пацієнтів, які бояться звертатися за медичною допомогою, і медичних працівників, які не можуть надати медичну допомогу в безпечних і захищених умовах, також є значним і впливатиме на здоров’я населення протягом тривалого часу.

ВООЗ продовжує адвокатувати за безпечний доступ і робоче місце для надання медичних послуг без насильства, погроз чи страху. Це надзвичайно важливо для того, щоб люди були в центрі колективної гуманітарної допомоги.

«Той факт, що система охорони здоров’я в Україні продовжує працювати за таких обставин, є свідченням героїчної самовідданості працівників охорони здоров’я», – зазначив д-р Хабіхт. – «Незважаючи на виклики, спричинені спочатку пандемією COVID-19 та вже понад рік війною, українські працівники охорони здоров’я залишаються надзвичайно сильними, сміливими та терплячими день за днем, рятуючи життя та надаючи допомогу тим, хто її потребує. Ми солідарні з кожним, хто працює в Україні над забезпеченням доступу до необхідної  медичної допомоги всім, хто її потребує».

ВООЗ здійснює моніторинг та реагує на потреби охорони здоров’я в регіонах, які найбільше постраждали від бойових дій на сході та півдні країни. За даними Системи моніторингу ресурсів охорони здоров’я та надання послуг (HeRAMS), медичні заклади в найбільш постраждалих районах, включаючи Херсонську, Харківську, Запорізьку та Донецьку області, повідомили про труднощі через відсутність безпеки та структурні пошкодження. Проте високий відсоток медичних закладів у цих регіонах є функціональними та доступними, навіть якщо через пошкодження вони продовжують працювати частково.

«Незважаючи на те, що ми продовжуємо верифікувати атаки на систему охорони здоров’я, оскільки ця безжальна війна триває, ми також відзначаємо, що атаки на цивільну інфраструктуру, особливо за останні шість місяців, опосередковано впливають на спроможність системи охорони здоров’я в цілому», — пояснює доктор  Хабіхт. «З 24 лютого минулого року ВООЗ надала підтримку майже дев’яти мільйонам людей по всій країні. Ми нарощуємо зусилля разом з ООН та іншими партнерами, щоб отримати доступ до більшої кількості територій, включаючи відвойовані частини України, де потреби в охороні здоров’я є одними з найбільш гострих».

За даними ВООЗ, відомо про значні проблеми з наданням спеціалізованих послуг, таких як хіміотерапія та мамографія, через брак персоналу та медичного обладнання. Також у деяких регіонах є труднощі з наданням висококваліфікованих пологів. Незважаючи на те, що первинна медична допомога залишається широко доступною в регіонах, які постраждали від війни, витрати на охорону здоров’я зросли за останні півроку, а опитування, проведені ВООЗ, показали, що майже третині населення важко дозволити собі певні медичні послуги.

Розподіл атак в Україні 

  •  896 постраждалих закладів охорони здоров'я.
  •  273 атаки вплинули на постачання.
  •  121 атака торкнулася транспорту.
  •  72 атаки зачепили персонал.
  •  27 нападів постраждали від пацієнтів.
  •  17 атак торкнулися складів.

ВООЗ використовує систему спостереження за атаками на медичну допомогу (SSA) для моніторингу та перевірки атак під час конфліктів і надзвичайних гуманітарних ситуацій у всьому світі. Через SSA ВООЗ прагне створити комплексний, всеосяжний і незалежний механізм моніторингу. Додаткова інформація доступна тут.

Інформаційна панель системи спостереження за атаками на медичну допомогу доступна тут.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024