На Волині зберігається небезпека інфікування туляремією і лептоспірозом

30 Травня 2023, 16:08
На Волині зберігається небезпека інфікування туляремією і лептоспірозом 1267
На Волині зберігається небезпека інфікування туляремією і лептоспірозом
Фахівці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб у травні під час лабораторних ПЛР-досліджень кліщів, зібраних на території Горохівської громади виділили ДНК збудника туляремії. 
 
Захворювання для цієї місцевості є характерним з середини минулого століття. Тобто, вона є ензоотичною щодо туляремії, повідомляють на фейсбук-сторінці закладу охорони здоров'я. 
 
Ще однією такою територією впродовж 20 років є колишній Любешівський район. Всього на Волині близько 80 ензоотичних населених пунктів щодо туляремії.
 
При цьому захворюваність на туляремію в області є спорадичною: за останні 5 років зареєстровано 3 випадки: 2018-го – 2 (Ковельський і колишній Турійський райони), 2021 – 1 (Луцький район). Простежується контакт захворілих з водоймами, в основному під час риболовлі.
 
Туляремія належить до зооантропонозних хвороб (спільних для людей і тварин), у поширенні яких «сприяють» кліщі та гризуни.
Ще однією такою недугою є лептоспіроз, котрий в області реєструють майже на всій території. Захворюваність також є спорадичною. За останні 5 років зареєстровано 10 випадків лептоспірозу серед людей (найбільше – у Луцькому районі).
 
Спільним для цих інфекційних хвороб є те, що основними джерелами збудників є гризуни (понад 75% всіх випадків), а переважний шлях зараження – водний (майже 50% випадків).
 
Інфікування людини відбувається при контактуванні із зовнішнім середовищем (переважно, водою відкритих водойм, забрудненою виділеннями гризунів), при контактом з гризунами-носіями збудників зооантропонозів у природі та через укуси кровососних комах.
 
Лептоспіроз (водяна гарячка, лугова гарячка, болотна гарячка) – це гостре інфекційне захворювання. Характеризується ураженням м’язів, печінки і нирок, болючістю у литкових м’язах та супроводжується хвилеподібною гарячкою. Несвоєчасне звернення до лікаря може коштувати життя.
 
Туляремія проявляється гарячкою, головним болем, загальною слабкістю та характерною ознакою – збільшенням регіональних лімфатичних вузлів в місці проникнення збудника (такий збільшений вузол ще називають бубоном).
 
Лікарі-епідеміологи наголошують, що в області зберігається ризик інфікування збудниками цих небезпечних інфекційних хвороб. Ситуацію ускладнює міграція населення із зони бойових дій та труднощі з проведенням дератизаційних та дезінсекційних заходів в умовах воєнного стану.
 
Для запобігання інфікуванню необхідно:
— забезпечити відповідний захист від гризунів місць проживання людей та особливо джерел водопостачання;
— проводити дератизацію приміщень та максимально захищати харчові продукти і воду від проникнення гризунів.
— у жодному разі не використовувати воду з відкритих водойм для пиття, миття овочів, фруктів, а особливо для приготування їжі на природі;
— під час сільськогосподарських робіт та перебуванні біля водойм використовувати засоби індивідуального захисту.
 
У разі погіршення стану здоров’я, особливо, після перебування біля водойми чи відпочинку на природі, негайно звертайтеся до лікаря, не займайтеся самолікуванням. Адже раннє звернення за медичною допомогою сприяє швидкому одужанню без важких ускладнень.
 
Довідково: 2022 року з досліджених у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб близько 130 гризунів лабораторно виділено антитіла:
- до збудників лептоспірозу - у 10 випадках (матеріал з Горохівського, Ковельського, Іваничівського, Луцького, Любомльського і Старовижівського районів);
- до збудників туляремії - у 6 випадках (з Горохівського, Ковельського, Локачинського і Старовижівського районів).
 
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024