Луцькі медики порадили, чого категорично не можна робити, коли приймаєте ліки

29 Травня 2023, 16:44
Ліки 664
Ліки

Коли лікар виписує пацієнту рецепт, він враховує усі особливості його організму та чітко регламентує схему приймання ліків.

Інколи пацієнти вносять свої «корективи» у лікування та не дотримуються вказівок, чим собі шкодять. Отож, у Медичному об'єднанні Луцької міської територіальної громади нагадали, що категорично не можна робити та пояснимо чому:

  •  не можна самовільно зменшувати або змінювати дозування препаратів, що призначив вам лікар, навіть якщо самопочуття покращилося. Особливо небезпечно це робити у разі приймання антибіотиків. Це загрожує антибіотикорезистентністю: бактерії пристосовуються, і наступного разу цей антибіотик вам не допоможе.

  •  категорично не можна вживати алкоголь одночасно з прийманням ліків. Практика показує, що за такого поєднання виникають найбільші ускладнення.

  •  не вживайте ліки, в яких вийшов термін придатності. Найменше «зло» від цього – неефективне лікування, у гіршому ж випадку ви завдасте непоправної шкоди власному здоров’ю.

  •  не вживайте одночасно декілька лікувальних препаратів, якщо їх необхідно приймати окремо. Навіть нешкідливі для організму ліки у разі одночасного приймання дають велике навантаження на шлунок і печінку.

  •  і найголовніше – не можна вживати рецептурні препарати без рецепта лікаря! Лише медичний спеціаліст може підібрати коректну активну речовину, тривалість лікування, частоту та режим приймання, дозування, яке є ефективним та водночас безпечним, визначати, чи сумісні між собою препарати, які ви вживаєте, та запобігати можливим негативним наслідкам.

Дотримуйтесь цих простих правил та лікуйтесь ефективно і безпечно.

Читайте також: Чи правда, що пацієнт не може звернутися до сімейного лікаря, якщо не уклав з ним декларацію

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024