Сімейний лікар не може одразу виписати рецепт на «Доступні ліки» від будь-яких захворювань

29 Травня 2023, 09:57
Сімейний лікар не може одразу виписати рецепт на «Доступні ліки» від будь-яких захворювань 876
Сімейний лікар не може одразу виписати рецепт на «Доступні ліки» від будь-яких захворювань

Сімейний лікар відіграє велику роль щодо здоров’я пацієнта та доступу до медичної допомоги, тож у пацієнтів виникає чимало питань стосовно тих послуг, які може надавати сімейний лікар.

Зокрема, у Нацслужбі здоров'я розвінчують міф про те, що сімейний лікар може одразу виписати рецепт на «Доступні ліки» від будь-яких захворювань, звертатися до «вузьких» спеціалістів не потрібно.

Не зовсім так. Одразу призначити препарат за програмою «Доступні ліки» та виписати рецепт сімейний лікар зможе тільки пацієнтам з діагнозом серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу, бронхіальної астми та хронічного обструктивного захворювання легень.

При інших хворобах спочатку потрібно звернутися до лікаря-спеціаліста (психіатра, ендокринолога, невролога залежно від захворювання), щоб він встановив діагноз, створив план лікування для пацієнта в електронній системі охорони здоров’я та виписав перший рецепт. Наступні рецепти при створеному плані лікування зможуть виписувати сімейний лікар, терапевт або педіатр.

При потребі в імуносупресивних препаратах — рецепт завжди створює лише трансплант-координатор.

Читайте також: Чи правда, що пацієнт не може звернутися до сімейного лікаря, якщо не уклав з ним декларацію

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024