Ляшко поділився номерами телефонів гарячої лінії, де можна отримати цілодобову психодлогічну допомогу

28 Травня 2023, 17:13
Гаряча лінія 703
Гаряча лінія

Стрес — це нормальна реакція на ненормальну, кризову ситуацію. Складно уявити собі більш ненормальну ситуацію, ніж війна. Щодня ми стикаємося з її наслідками, щодня кожен з нас так чи інакше відчуває її на собі. 

Дуже важливо вчасно розпізнати свої відчуття та вміти собі допомогти, зазначає на своїй сторінці у фейсбуці міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. 

«На жаль, серед українців досі панують упередження на кшталт «тримати все в собі», «не проявляти емоцій», «не показувати вигляду», «сильні вирішують свої проблеми самі», «за допомогою до психолога звертаються лише слабкі» … список можна довго продовжувати. Ця соціальна стигма є справжнім ворогом для нашого психічного здоров'я, яке, нарівні з фізичним є невід’ємною частиною здоров’я в цілому. Не варто думати, що це все неважливо або сподіватися, що «саме минеться». Адже легше запобігти розвитку психічних розладів, ніж потім долати їх. Лише допомогаючи собі, ми стаємо спроможні ще й допомогти іншим», – зазначає Ляшко. 

Зробити піклування про своє ментальне здоров’я звичним для українців – такою є мета Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою Олени Зеленської, розробку та впровадження якої координує Координаційний центр з психічного здоров'я спільно з Міністерством охорони здоров’я України.

На сторінках програми можна знайти безліч інформації та справді корисних технік самодопомоги. Тож міністр охорони здоров'я щиро радить цим користуватися. Бо психічне здоров’я — як імунітет. Хтось здатен витримати більше, хтось — менше. Ключове — не забувати час від часу задавати насамперед собі питання Ти як? та давати на нього чесну відповідь самому собі.

Звісно виникає логічне питання, а що робити, коли погіршення психоемоційного стану триває досить довго, застосовані техніки ніяк не допомагають, а при думці про допомогу уявляєш лиш психіатричну клініку

«Відповідь проста – по-перше, можна звернутися до свого сімейного лікаря. Завдяки програмі підготовки фахівців первинної ланки медицини Mental Health Gap Action Programme (mhGAP) тепер найдоступніший вам медик – сімейний лікар – теж може виявити проблему та надати базову допомогу, а у разі необхідності скерувати до більш вузького спеціаліста. Наразі вже трохи більше 24 тисячі фахівців різних напрямків успішно завершили це навчання. Мета: більше 70% навчених фахівців до кінця 2024 року», – наголосив Ляшко. 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024