Волинянам нагадали основні фактори ризику серед населення, що призводять до передчасної смерті

25 Травня 2023, 11:09
Основні фактори ризику серед населення, що призводять до передчасної смерті 717
Основні фактори ризику серед населення, що призводять до передчасної смерті

В межах Всеукраїнського тижня громадського здоров’я у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб продовжують тему профілактики хвороб.

Сьогодні це – серцево-судинні недуги, котрі в Україні є головною причиною смертності населення. За цим показником наша країна лишається одним зі світових лідерів, йдеться на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб. 

До того ж, українці втрачають помітно більше років здорового життя через серцево-судинні захворювання, аніж сусідні країни та США. Вплинути на зменшення тягаря серцево-судинних захворювання в Україні можна, якщо зменшити основні фактори ризику серед населення, що призводять до передчасної смерті.

  1. Високий артеріальний тиск

Підвищений артеріальний тиск (АТ) без належного лікування може призвести до інфаркту, інсульту, ниркової чи серцевої недостатності, погіршення зору та інших ускладнень. Навіть помірне підвищення АТ пов’язане зі зменшенням очікуваної тривалості життя.

Щоби кров’яний тиск був у нормі можна, приміром, зменшити споживання солі: прибрати сільничку зі столу, додавати менше солі під час готування їжі, уникати готових продуктів із високим вмістом солі. Рекомендована щоденна норма — 5 г солі — це близько однієї чайної ложки.

  1. Погане харчування

Головні вороги серця — це переїдання, недостатнє споживання овочів та фруктів, безконтрольне вживання висококалорійної їжі, напоїв, солі. Білки, жири і вуглеводи мають бути присутні в щоденному раціоні. Обов’язково включати до кожного прийому їжі й овочі. Вважається, що найбільшу користь приносять рослинні продукти, вирощені в тому регіоні, де ви живете. Тому їжте сезонні овочі, робіть заготовки на зиму в морозильній камері. А ось від маринованих та консервованих продуктів краще відмовитися через великий вміст солі.

  1. Холестерол

Якщо вживати забагато їжі з високим вмістом насичених жирів, може підвищитися рівень холестерину в крові. Тому, варто зменшити обсяг насичених жирів у раціоні. Надавайте перевагу нежирному м’ясу (птиця, кролик) та продуктам із низьким вмістом жирів.

Також намагайтеся відмовитися від шкідливих трансжирів.

  1. Високий індекс маси тіла

Надмірна вага підвищує ризик серцево-судинних захворювань. Тож, слідкуйте за вагою і харчуйтесь здоровою, збалансованою їжею. Підтримуйте масу тіла у межах ІМТ * 18,5 – 25 завдяки щоденній фізичній активності (*ІМТ — індекс маси тіла = відношення маси тіла у кілограмах до росту у квадратних метрах).

  1. Тютюновий дим

Кожна десята смерть від хвороб серця спричинена курінням. Куріння є одним із ключових факторів ризику розвитку ішемічної хвороби серця, інсульту і хвороби периферичних судин. Киньте курити, якщо ви все ще це робите.

  1. Високий рівень глюкози

Надмірна кількість цукру в харчуванні призводить не тільки до виникнення зайвої ваги, але сприяє розвитку серйозних захворювань, як-то діабет. Дорослі люди з діабетом мають ризик розвитку інфаркту та інсульту у 2–3 вищий за інших. Загальний ризик смерті серед людей, хворих на діабет, як мінімум удвічі більший за людей того ж віку, які не хворіють на діабет.

Для збереження здоров’я виключіть із меню продукти, які містять доданий цукор (солодкі напої, випічка та інші кондитерські вироби). Природні джерела цукру (фрукти, мед) варто вживати контрольовано.

У переліку факторів, що знижують тривалість життя, також: вживання алкоголю, порушення функції роботи нирок, низька фізична активність, забруднене повітря.

З нагоди Всеукраїнського тижня громадського здоров’я фахівці відділів і відділень Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб продовжують комунікаційні заходи в освітніх та медичних закладах, місцях проживання ВПО. Основні теми цих зустрічей – важливість дотримання здорового способу життя, запобігання інфекціям завдяки вакцинації, шкода тютюну та алкоголю. Фахівці організовують вимірювання рівня цукру крові та артеріального тиску, спілкуються про правильне харчування і миття рук, поширюють інформаційні матеріали

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024