Цукровий діабет: коли час відвідати лікаря

24 Травня 2023, 14:00
Цукровий діабет: коли час відвідати лікаря 1208
Цукровий діабет: коли час відвідати лікаря

В усьому світі 415 мільйонів людей мають цукровий діабет, і приблизно 193 мільйонів – не знають про це.

90% випадків захворювання – це діабет другого типу. Та попри те, що діабету цього типу можна запобігти, захворюваність зростає. пише МОЗ

Спочатку діабет другого типу практично не має ознак та симптомів, і це призводить до того, що вперше діагноз встановлюється, коли людина хворіє впродовж декількох років. Водночас в організмі можуть виникати незворотні зміни, що спричиняють ускладнення, наприклад, діабетична стопа, ретинопатія тощо. Захворювання постійно прогресує, тож бажано починати лікування одразу після встановлення діагнозу. А ще краще, на етапі предіабету.

Предіабет – це стан, за якого рівень глюкози ще не відповідає критеріям діабету, але вже відображає порушення вуглеводного обміну. Він сигналізує, що ризик розвитку цукрового діабету дуже високий.

Читайте такожІнсулінова недостатність у молоді або що варто знати про діабет першого типу

Виявити предіабет можна за допомогою аналізу із визначення рівня глюкози в плазмі крові натщесерце та глікозильованого гемоглобіну HbA1C. У випадку виявлення предіабету для запобігання подальшому розвитку  цукрового діабету 2 типу ефективною буде корекція способу життя (підвищення фізичної активності, раціональне харчування тощо). Ведення осіб з предіабетом – відповідальність сімейного лікаря.

Тож, коли необхідно відвідати лікаря? Згідно з рекомендаціями Американської діабетичної асоціації, скринінг на цукровий діабет за відсутності факторів ризику слід проводити з 35 років. У дорослих із надмірною масою тіла чи ожирінням, які мають один або декілька факторів ризику, тестування на предіабет та/або цукровий діабет 2 типу, скринінг слід проводити незалежно від віку.

Фактори ризику розвитку цукрового діабету другого типу:

  • діабет в історії захворювань родини;
  • серцево-судинні захворювання;
  • артеріальна гіпертензія (≥140/90 мм рт. ст.);
  • високий рівень холестерину;
  • ожиріння;
  • низька фізична активність;
  • синдромом полікістозних яєчників у жінок.

Є спеціальні тести для виявлення підвищеного ризику розвитку предіабету та цукрового діабету другого типу, які широко використовуються лікарями і пацієнтами. Один із таких тестів був розроблений Американською діабетичною асоціацією. Він включає такі показники здоров’я, як вік, зріст, вага тощо. І якщо людина має високий показник тесту, це свідчить про значний ризик розвитку предіабету і потребує подальшої оцінки рівня глюкози в крові, а отже – обов’язкового звернення до лікаря. 

Ви також можете пройти тест на ризик цукрового діабету 2 типу на українському сайті. Цей тест є формою оцінки ризиків розвитку хвороби, що є частиною Уніфікованого клінічного протоколу «Цукровий діабет 2 типу». Проте важливо пам’ятати, що результати такого тесту не є діагнозом і лише вказують на ймовірний ризик виникнення цукрового діабету 2 типу. 

Для розширеної інтерпретації результату обов’язково звертайтеся до свого сімейного лікаря. Оскільки тільки лікар може визначити план діагностики, профілактичних заходів та лікування; надає рекомендації щодо зміни способу життя, зокрема, збільшення фізичної активності, раціонального харчування тощо.

Будьте активними та свідомими, дбайте про своє здоровʼя і за необхідності своєчасно звертайтеся до свого сімейного лікаря

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024