Володимирське ТМО та Нововолинська лікарня змагалися за статус кластерної

24 Травня 2023, 11:34
Володимирське ТМО та Нововолинська лікарня змагалися за статус кластерної 776
Володимирське ТМО та Нововолинська лікарня змагалися за статус кластерної

На погодження до Міністерства охорони здоров’я України Волинська ОДА направили проєкт, у якому серед спроможної мережі четвертим кластерним медзакладом на Волині стала Володимирське ТМО, Нововолинська лікарня отримала статус загальної.

Про це пише «БУГ».

Згідно з проєктом в області визначено чотири госпітальних кластери у межах адміністративних районівВолодимирський, Камінь-Каширський, Ковельський та Луцький.

Нагадаємо, між Нововолинськом та Володимиром із серпня минулого року триває боротьба за статус кластерності лікарні. Обидва заклади досягли неабиякого розвитку та оновлення в останні роки.

Володимирська та Нововолинська лікарні вважають, що кожна з них є повноцінними кандидатами на отримання статусу кластерності. За останні роки медзаклади та підходи до лікування значно оновили. В лікарнях працюють кваліфіковані лікарі, які періодично проходять навчання, постійно закупляється нове обладнання. 

Ще у 2020 році в Нововолинській лікарні зробили капітальний ремонт приймального відділення в рамках програми президента України «Велике будівництво». На реконструкцію приймального відділення у Володимирі виділили 32 мільйони гривень минулого року, наразі ремонтні роботи ще тривають. Також минулого року у ТМО Володимира відкрили нове хірургічне відділення. 

Крім того, тривають тендерні процедури на придбання ангіографа для кожного з медзакладів для лікування інсульту та інфаркту, що є однією з умов надання кластерності лікарень. Також тривають обговорення щодо створення реабілітаційних центрів для військових.

Днями мер Нововолинська Борис Карпус зустрічався у Києві з Міністром охорони здоров‘я Віктором Ляшком. Де висловив свою позицію щодо кластерної лікарні у Нововолинську та запросив міністра особисто приїхати і відвідати медзаклад. Також мер вів переговори із начальником Волинської ОВА Юрієм Погуляйком, та повідомив, що після тривалих зустрічей і перемовин голова ОВА направив відповідний лист в Міністерство охорони здоров’я.

Своєю чергою, нардеп Гузь неодноразово звертався до прем’єра та МОЗу, оскільки вважає, що у Володимирі та Нововолинську повинні бути окремі кластерні лікарні.  Він також закликав міністра Ляшка з вимогою приїхати та побачити потребу в кластерних лікарнях у Володимирі і Нововолинську.

Варто зазначити, що навіть якщо, медичні заклади не увійдуть до спроможної мережі, вони зможуть продовжити свою роботу і надалі укладатимуть контракти із Національною службою здоров’я за програмою медичних гарантій. Але оновлюватись будуть за кошти місцевого бюджету. Про це повідомляв міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Результат ще не остаточний, проєкт Волинської облдержадміністрації має затвердити Міністерство охорони здоров’я.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024