Як зменшити негативний вплив коментарів у соцмережах на психічне здоров'я

18 Травня 2023, 16:16
Як зменшити негативний вплив коментарів у соцмережах на психічне здоров'я 756
Як зменшити негативний вплив коментарів у соцмережах на психічне здоров'я

Всім нам знайомі баталії в коментарях соцмереж. Нерідко це тони негативу, нерідко – необґрунтованого. Часто – травматичного для чутливих людей.

Соцмережі для декого з українців стали не лише платформою, де можна поділитися власною думкою, а й майданчиком для цькування, образ і погроз, місцем виплескування агресії. Особливо помітно це стало у період повномасштабної війни, коли вся країна живе в умовах постійного стресу, розповідають у МОЗ.

Чому так відбувається?

Є кілька чинників, які сприяють тому, що люди йдуть виплескувати негативні емоції в інтернеті:

Ефект натовпу

Коли одна людина пише щось негативне у коментарях, її однодумці відчувають підтримку, стають частиною певної групи людей і ніби отримують «індульгенцію» висловлюватися в такому ж ключі.

 Анонімність і відсутність більшості обмежень

Можливість коментувати дописи анонімно чи під вигаданим іменем дає «свободу» позбавлення від відповідальності за свої слова. Така безвідповідальність спотворює соціальні норми, яких більшість із нас дотримується у реальному житті. Будь-хто з клавіатурою може написати що завгодно без жодних наслідків для власної репутації чи без подальшого покарання.

Схильність до дегуманізації онлайн

Коли спілкуємося в реальному житті, ми можемо бачити, як люди реагують на наші слова, отже часто намагаємося ретельно їх добирати й слідкувати за тим, що говоримо, аби не зачепити почуття інших. В інтернеті ж є хибне враження, що ми коментуємо в порожнечу. Тож причин стримувати агресію меншає.

Відсутність зворотного зв'язку в реальному часі

Коментарі в інтернеті дають нам змогу грати монолог. Спіч, який у реальному житті можуть зупинити інші, в інтернеті перервати нікому. Тож коментатор може повністю ігнорувати репліки інших учасників дискусії та продовжувати коментувати все, що заманеться.
Тривале «захоплення» інтернет-баталіями може неабияк впливати на наше самопочуття: підсилювати тривожність, знижувати самооцінку, здатність до концентрації і навіть демотивувати. Проте є кілька способів зменшити такий вплив.
Сьогодні говоримо про те, як зменшити негативний вплив коментарів у соцмережах на психічне здоров’я. 

Публікація підготовлена у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я Ти як?, ініційованої першою леді України Олени Зеленської.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024