Грип типу А, В, паравіруси, коронавірус: чим хворіли волиняни минулого тижня

08 Травня 2023, 14:25
Грип та ГРВІ 881
Грип та ГРВІ

За 18 тиждень з 1 по 7 травня на гострі респіраторні вірусні інфекції, в тому числі коронавірусну інфекцію, захворіли 4188 осіб.

В порівнянні з минулим тижнем спостерігається зниження на 9 %. Серед захворілих 64,5% становлять діти до 17 років, йдеться на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб. 

Інтенсивний показник захворюваності за даний період становить 410,3  на 100 тисяч населення, що на 25,5% нижче епідемічного порогу, розрахованого для області, та вказує на неепідемічний рівень активності.

Також фахівці нагадують основні правила, як не заразитися грипом:

  1. ВАКЦИНУЙТЕСЯ

Найкращий спосіб вберегтися від грипу — щорічна вакцинація. Вакцинуватися проти грипу не пізно упродовж усього сезону грипу.

  1. МИЙТЕ РУКИ І НЕ ТОРКАЙТЕСЯ ОБЛИЧЧЯ

Очі, рот та ніс для мікробів є чимось на кшталт вхідних дверей. На руках дуже багато мікробів, тож торкаючись руками обличчя, ви збільшуєте шанси мікробів потрапити в організм.

Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.

  1. ДОТРИМУЙТЕСЯ ЧИСТОТИ

Ретельно очистіть та продезінфікуйте поверхні, до яких часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Дбайте, щоби приміщення періодично провітрювалось. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий.

  1. РОЗВИВАЙТЕ КОРИСНІ ЗВИЧКИ

Стежте за достатньою кількістю сну, будьте фізично активними, уникайте стресу, пийте багато води та харчуйтеся поживною їжею.

  1. ТРИМАЙТЕ ДИСТАНЦІЮ

Якщо захворіли ви — залишайтеся вдома, якщо хтось поруч — уникайте близького контакту. Це найпростіше правило допоможе зберегти здоров’я, адже грип швидко передається, а перебування хворого в людних місцях сприяє поширенню інфекції. Якщо все ж необхідно вийти з дому під час хвороби — одягайте хірургічну маску. Маска не може захистити вас від хвороби, а лише стримати ваші бактерії, щоб не заразити інших.

Пам’ятайте, що під час кашлю та чхання віруси розповсюджуються особливо швидко — вони можуть передаватися іншим на відстані до двох метрів і більше. Прикрийте одноразовою серветкою ніс та рот — це знизить ймовірність передачі патогенів іншим.  Якщо хвороба застала вас зненацька,  намагайтеся чхати або кашляти правильно — у внутрішню сторону ліктя. Долоня погано стримує небезпечні патогени.

З початку епідсезону 2022-2023 років ГРВІ та грипом перехворіло уже понад 135 тисяча волинян —  це 13 % населення області.  Понад  2% від загальної кількості захворілих госпіталізовано, переважно це дорослі особи.

Всього з початку епідсезону на Волині вакциновано – понад 2700 осіб, із них групи ризику становлять 70%.

В області, крім коронавірусної інфекції, циркулює вірус грипу А (АН3), не субтипованого та вірус грипу В, парагрипу, аденовіруси, RS-віруси, риновіруси,  метапневмовіруси

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024