Як ВІЛ-позитивним людям отримувати безоплатне лікування

07 Травня 2023, 11:31
Як ВІЛ-позитивним людям отримувати безоплатне лікування 746
Як ВІЛ-позитивним людям отримувати безоплатне лікування

Якщо пацієнт дізнався про свій позитивний статус, то перше, що потрібно усвідомити — ВІЛ не вирок.

Як пацієнтам із ВІЛ отримувати безоплатне лікування в Україні? Чи можна з підозрою на ВІЛ звернутись в лікарню без направлення? Чи потрібно платити за антиретровірусні препарати? Нацслужба здоров'я відповідає на найпоширеніші питання.

Сьогодні це захворювання повністю контролюється медикаментами і людина, яка приймає ліки, продовжують жити повноцінним життям. Для цього у Програмі медичних гарантій є пакет послуг «Діагностика, лікування та супровід осіб із ВІЛ-інфекцією (та підозрою на ВІЛ)». 

Договір за цим пакетом з НСЗУ уклали  майже 400 лікарень. З них 10 – це приватні центри. Знайти ці заклади можна на дашборді «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій». Для цього потрібно у фільтрі «Група послуг» написати «ВІЛ». Або ж зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Які безоплатні послуги передбачені пакетом  «Діагностика, лікування та супровід осіб із ВІЛ-інфекцією (та підозрою на ВІЛ)»? 

До безоплатних медичних послуг, які медзаклади мають надавати людям, які живуть із ВІЛ або мають підозру на ВІЛ, відповідно до їхніх медичних потреб, входять:

1. Тестування на ВІЛ та післятестове консультування.

2. Необхідні лабораторні дослідження: аналізи крові, сечі, кількість CD4, визначення навантаження ВІЛ у плазмі крові, обстеження на інфекції, що передаються статевим шляхом, інші дослідження за потреби.

3. Аналіз крові дітей, народжених від ВІЛ-позитивних матерів.

4. Медичний нагляд, призначення антиретровірусної терапії, видача препаратів, моніторинг побічних реакцій.

5. Медичний нагляд дітей, народжених від ВІЛ-позитивних жінок, на період від народження до 18 місяців, до встановлення або виключення діагнозу ВІЛ.

6. Консультування членів сім’ї пацієнтів щодо профілактики, консультування з питань планування сім’ї.

7. Профілактика передачі ВІЛ від матері до дитини.

8. Проведення медикаментозної постконтактної профілактики особам, які не пізніше 72 годин після ризикованого контакту щодо інфікування ВІЛ звернулися до лікаря.

Повний перелік послуг опублікований на сайті НСЗУ  https://bit.ly/40rJvix п.4.

Чи можна з підозрою на ВІЛ звернутись в лікарню без направлення? 

Так. В лікарню, яка має контракт з НСЗУ за пакетом  «Діагностика, лікування та супровід осіб із ВІЛ-інфекцією (та підозрою на ВІЛ)» пацієнт може звернутись за самозверненням, тобто без направлення. Також отримати медичні послуги безоплатно в рамках цього пакету можна:

- за направленням лікаря первинки, з яким укладена декларація;

- за направленням лікуючого лікаря.

Чи потрібно платити за антиретровірусні препарати? 

Ні. Антиретровірусні препарати в Україні є доступними для кожної людини з ВІЛ та надаються також безоплатно. Якщо права пацієнтів порушуються, потрібно звертатися до керівника лікарні. Якщо і після цього питання не вдається вирішити, звертайтесь до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. 

Також рекомендуємо організації, які захищають права пацієнтів з ВІЛ: «100% Життя» («100% життя» - Мережа ЛЖВ) — найбільша пацієнтська організація в Україні. «Позитивні жінки» (Позитивні жінки - Positive Women) — благодійна організація, яка допомагає ВІЛ-позитивним жінкам.

Чи зможуть побачити ВІЛ-статус пацієнта інші лікарі, окрім лікуючого? 

Ні. Створювати та бачити медичні записи про ВІЛ-позитивний діагноз може винятково профільний лікар. Такий лікар з погляду системи вважається автором запису і тільки він завжди матиме доступ до створених ним даних. Решта лікарів, які входять в ЕСОЗ, не знатимуть про існування таких записів, щоб уникнути розголошення інформації про наявність у пацієнта чутливого діагнозу. В тому числі не бачить наявності чи відсутності чутливих даних і лікарів, з якими пацієнт уклав декларацію.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024